Un formiguer d’infants i joves treballen els valors en la gran festa dels esplais salesians a Catalunya

11 mayo 2023

FCJDBC / Salesians Badalona

l

Salesians Badalona va acollir als gairebé 300 participants de la Festa, impulsada per la Federació de Centres Juvenils Don Bosco, que també va permetre conèixer la realitat dels altres centres i fomentar-ne la participació i cooperació conjunta.

Dissabte 6 de maig Salesians Badalona es va convertir en un formiguer d’infants i joves d’entre 5 i 15 anys que, acompanyats dels seus monitors de lleure dels esplais i centres juvenils, van participar de la Festa de la Fede.

Des de l’esplai dels Salesians de Badalona expliquen que «tots els infants i joves dels diferents esplais salesians i salesianes ens vam reunir i ens ho vam passar molt bé, gràcies a la plataforma audiovisual Fedeflix (un joc de paraules entre Netflix i la Federació) i tot el que va succeir quan un pirata informàtic va intentar trastejar-la», en referència al fil conductor de la jornada.

I van continuar narrant que «tot va començar quan l’Anonymous volia fer realitat el seu somni de conèixer els personatges de Minion i va tocar alguna cosa que no havia de tocar del seu ordinador. De cop i volta, van aparèixer els personatges de les pel·lícules i sèries més famoses de Fedeflix, però alguna cosa passava perquè havien perdut el seu valor principal i pel qual són famosos».

Reflexió després de la posada en escena del fil conductor

Un cop situats en la trama, els infants de primària van fer una gimcana amb jocs per a poder trobar els valors que els personatges han perdut (fraternitat, treball en equip, inclusió, igualtat, llibertat,…). Els joves de secundària van anar a la platja a fer jocs per aconseguir les insígnies del valors que havien perdut els seus ídols de les pantalles. 

Després de dinar, els més petits van fer jocs per diferents equips. Un moment molt bonic, perquè tot i que molts s’acabaven de conèixer, van cooperar i jugar per tirar endavant el seu equip, aspecte que els va fer guanyar els valors que cada personatge havia perdut i poder-li retornar.

D’altra banda, els adolescents de l’ESO van fer un gran joc per equips relacionat amb la sèrie Stranger Things amb unes mini proves ràpides i creatives per poder recuperar la vida quan els Demogorgons guanyaven al pedra, paper i tisora. Amb cada una de les proves es treballaven també valors importants que es poden veure a les sèries de Fedeflix i que preocupen als joves perquè també els troben a la seva societat a diari,, com per exemple el feminisme, el racisme i la diversitat, entre d’altres.

Per concloure la tarda, després de berenar, tots els participants es van reunir al pati – infants des d’EI4 fins a 4t d’ESO – per fer les “bones tardes”, un espai de reflexió en clau salesiana on va «ser meravellós veure com tothom podia reflexionar sobre el dia, els valors interioritzats i quan aquests els podem trobar en el nostre dia a dia. Com totes les festes, vam fer algun que altre ball i ens vam acomiadar dels nostres amics d’altres centres juvenils», expliquen des de la Federació de Centres Juvenils Don Bosco de Catalunya.

Espai de reflexió i trobada per als educadors/es salesians/es

Els monitors i les monitores de Salesians i Salesianes també van poder reflexionar de com aquesta Festa genera identitat com a Centre Juvenil i la importància que els infants, però sobretot els joves, vegin que igual que ells, hi ha més persones que cada dissabte van al Centre Juvenil i treballen per ser crítics i millors persones amb uns referents molt concrets: Don Bosco i Maria Mazzarello.

D’altra banda, destacar que la Festa també va ser possible gràcies a la gent de l’equip 0, que van participar en la gestió de les activitats, preparant els diferents àpats, etc.  16 persones de centres juvenils, consell permanent, serveis tècnics i Jordi Lleixà, delegat de pastoral juvenil,  va recolzar la trobada en tot moment.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

Aprendiendo a vivirBlogs
No estás solo

No estás solo

Si nos pidieran hacer un sencillo ejercicio mental pidiéndonos cerrar los ojos y pensar en alguien que esté atravesando por una crisis de soledad, es decir, que se sintiera sola, es más que probable que se nos viniera la imagen de alguien anciano; quizá también...

Actualidad
‘Los hijos del dolor’, el trabajo de los Salesianos en Colombia con los enfermos de lepra

‘Los hijos del dolor’, el trabajo de los Salesianos en Colombia con los enfermos de lepra

Misiones Salesianas, en colaboración con el programa de Televisión Española (TVE) Pueblo de Dios, viajó el pasado mes de noviembre a Colombia para reflejar el trabajo de los misioneros salesianos en ambas inspectorías, con sucesivos capítulos para reflejar la labor salesiana en Bogotá, Agua de Dios, Barranquilla y Cali.