Una Pastoral Juvenil que educa per estimar

13 marzo 2023

ANS.

l

El Sector de la Pastoral Juvenil ha publicat en sis idiomes el llibre després de dos anys d'escolta, síntesi i reflexió.

El Sector de la Pastoral Juvenil ha publicat en sis idiomes el llibre després de dos anys d’escolta, síntesi i reflexió. Aquesta publicació, que es presentarà en properes dates a diferents fòrums, pretén ser una eina destinada als educadors per sistematitzar conceptes i actituds que tenen relació amb l’educació afectiva i sexual. Aquesta combinació de coneixements i actituds conduirà gradualment al desenvolupament de competències i criteris que ajudaran l’educador per acompanyar i guiar els joves de manera flexible i adequada en tots els contextos vitals.

Miguel Ángel García, Conseller per a la Pastoral Juvenil i un dels dos autors, explica que “Don Bosco va optar conscientment per implicar-se directament a la vida i en les situacions físiques, emocionals, mentals i espirituals dels seus nois. Moltes de les seves històries d’abandó i de soledat amagaven situacions complexes que ell mateix ajudava a il·luminar i orientar. L’atenció a la dimensió afectiva estava constantment contemplada en el seu Sistema Preventiu”.

Antonella Sinagoga, per la seva part, comenta que “l’educació a l’afectivitat és avui dia una oportunitat per, en una clau interpretativa actual, escoltar i acollir preocupacions, dubtes i investigacions des d’una perspectiva integrada. L’afectivitat i la sexualitat són dos aspectes essencials per al benestar i estan destinats a acompanyar les relacions de les persones al llarg de la vida”.

El llibre pretén ser una eina destinada als educadors per sistematitzar conceptes i actituds que tenen relació amb l’educació afectiva i sexual. Aquesta combinació de coneixements i actituds conduirà gradualment al desenvolupament de competències i criteris que ajudaran l’educador per acompanyar i guiar els joves de manera flexible i adequada en tots els contextos vitals. El primer capítol és una lectura de la situació actual en què, principalment, el sexe es cosifica, expressa i exhibeix mercantilitzat, cosa que impedeix el desenvolupament de relacions autèntiques. Tot plegat és una responsabilitat per a l’educador. En el segon capítol, després d’una redefinició de les principals característiques de l’adolescència i de les tasques de desenvolupament corresponents, es passa a la consideració d’algunes de les preguntes i perplexitats dels joves respecte a la relació entre els vincles i la corporeïtat. Al tercer capítol, presenta algunes premisses conceptuals per a la construcció d’un marc teòric que permeti enfocar i tractar el tema de la manera més completa possible. Comprensions poc crítiques poden impedir que l’educador abordi aquestes qüestions de manera prou equilibrada. Per donar sentit a aquest àmbit delicat i rellevant de la missió educativa, el quart capítol explora el gran exemple de Jesús, reconeixent com, en alguns episodis de l’Evangeli, va crear llocs concrets d’acolliment. El cinquè capítol examina el camí de l’Església, centrant-se en particular en Amoris Laetitia, que segueix la via del diàleg, donant importància a l’escolta i la comprensió. Al sisè capítol, es presenta una sèrie de reflexions pràctiques sobre les àrees per explorar que afecten el creixement personal dels educadors. Aquestes pàgines s’aturen a aprofundir i elaborar els reptes que van sorgir a les reunions d’estudi amb els delegats de la pastoral juvenil. En el setè capítol, s’aborden, en clau salesiana, deu criteris educatius en una perspectiva salesiana, tots relacionats amb els temes tractats anteriorment.

Els lectors podran aprofundir en els enllaços entre Escriptura, Magisteri, ètica, ciències humanes i vida real. Aquest procés d’estudi i posada en comú on han intervingut 60 persones i diverses universitats ha donat una ocasió per reflexionar sobre un tema complex, actual i, en alguns aspectes, controvertit de l’educació a l’amor; es tracta, doncs, d’«una obra en construcció» on es recullen alguns criteris fonamentals orientats a l’acompanyament global d’adolescents i joves cap a una maduresa afectiva.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadsmxSocialssm
Las Plataformas Sociales Salesianas denuncian la precariedad laboral en España

Las Plataformas Sociales Salesianas denuncian la precariedad laboral en España

La campaña del Día Internacional del Trabajo, liderada por las Plataformas Sociales Salesianas con el lema "Es lo que hay", destaca la dualidad del mercado laboral actual: por un lado, la realidad adversa de quienes enfrentan desempleo juvenil y condiciones laborales precarias, y por otro, el potencial y la determinación de personas jóvenes en busca de su futuro.