Salesians Las Palmas rep la Medalla d’or de la ciutat

26 junio 2023

Salesians La Palmas

l

Com a reconeixement a un segle de labor educativa, compromís i d'integració social a l'illa.

El camí del progrés a Las Palmas de Gran Canaria ha estat marcat per una reclamació constant d’institucions educatives capaces d’atendre una demanda social i ciutadana d’assistència, formació, preparació i cultura. En termes de connectivitat, impacte polític i econòmic i desenvolupament cultural, fa anys es podria dir que la ciutat i les Illes estaven molt més lluny del continent europeu que avui. L’avenç ciutadà i social resultava complicat en diversos aspectes essencials: també en l’educatiu, quan la pròpia conformació de la ciutat començava a exigir docents i aules per afrontar el futur, però també entitats que en especial poguessin fer-se càrrec dels infants en una situació de més necessitat. Perquè hi havia importants penúries per resoldre des de la insularitat.

La pròpia ciutat va lluitar per l’arribada d’institucions com la conformada pels religiosos de la Societat de Sant Francesc de Sales (congregació salesiana o, simplement, Salesians). Van ser les anomenades forces vives del moment les que més insistència van mostrar a l’hora de reclamar la presència salesiana. Des del clergat fins a estaments polítics i burgesos que eren ben conscients del que podia suposar aquest fet per a la societat del moment. Aquí van quedar registrades les nombroses cartes de monsenyor Cueto amb destinació a Sevilla, Barcelona o Torí, les gestions del doctor Apolinario (Bartolomé Apolinario Macías), o la compravenda de la finca a les religioses del Sagrat Cor per part del fundador, Alejandro Hidalgo, perquè l’ocupessin els fills de Sant Joan Bosco.

Aquest exercici de voluntat cívica es va consumar quan els Salesians van començar la seva activitat educativa a la capital gran canària el 8 de desembre de 1923. La congregació religiosa va ser fundada originalment per Sant Joan Bosco amb la missió, dins l’Església, de l’educació i l’evangelització dels joves. A l’apartat social, el seu impacte va ser immediat: entre gener i febrer de 1924 ja acollien gairebé un centenar d’orfes vinguts la major part (72) de l’Asil de Sant Antoni, més dotze becats d’Agüimes i Moya.

Amb ells, i els molts que van arribar a les dècades successives, es posarien en funcionament progressivament els tallers de fusteria, sabateria, impremta i sastreria. Els salesians sempre van assumir com un objectiu preferent el de formar professionals capaços en diferents sectors. Ho va continuar sent durant molts anys, si bé els canvis socials que van començar a transformar l’Estat a finals dels anys seixanta i la transició democràtica posterior acabarien per il·luminar nous models formatius.

Va ser llavors quan Salesians va fer el pas per transformar les antigues Escoles Professionals Salesianes al centre integrat d’Ensenyament Primari, Batxillerat Elemental i Superior i PREU que segueix fins als nostres dies, amb les pertinents adaptacions exigides pels successius canvis legislatius. Encara ara, gràcies al model de concert educatiu vigent a tot el territori nacional des dels anys vuitanta, el col·legi salesià acull sense cap distinció per raó del seu estatus econòmic totes les famílies que truquen a la porta i sol·liciten la matriculació dels seus fills.

A més de la seva àmplia activitat religiosa i parroquial a la ciutat, la tasca educativa i de promoció social dels Salesians a la capital grancanària ha estat constant des de la seva arribada. Més enllà de l’oferta formativa de qualitat que s’ofereix als alumnes que acudeixen a la seu de León i Castillo, molts joves d’altres barris de la ciutat i d’altres que arrisquen la vida per arribar a Europa des del continent africà són avui atesos gràcies a la tasca inefable de la Fundació Don Bosco Salesianos Social. Al cor del barri de Schamann (al carrer Don Pío Coronado), gràcies al cofinançament de la Fundació La Caixa i el Fons Social Europeu, actualment s’ofereixen els programes Incorpora i Más Empleo, a més de cursos de formació en àmbits laborals específics, un considerable grup de joves egressats del sistema educatiu i, per això, en alt risc d’exclusió social.

Las Palmas de Gran Canaria concedeix el 2023 la Medalla d’Or als Salesians, just a l’any del seu centenari a la ciutat, pel seu compromís, acció educativa, integració social, solidaritat i una permanent vocació de servei. Valors sobre els quals ha construït el futur la pròpia ciutat al llarg de la seva història.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…