Trobada de la Comissió d’Escoles Salesianes Europees

2 noviembre 2023

ANS-Madrid

l

Del 25 al 28 d'octubre de 2023 s'ha celebrat a Madrid la Trobada d'Escoles Salesianes d'Europa (Salesians i Salesianes) on han participat 37 assistents de totes les inspectories d'Europa i Orient Mitjà.

Després d’uns anys d’aturada per la pandèmia s’han reprès, de manera presencial, les reunions de la Comissió de les Escoles Salesianes Europees. Aquesta Comissió reuneix representants de les inspectories d’Europa i l’Orient Mitjà dels Salesiaans de Don Bosco i Filles de Maria Auxiliadora. Una comissió molt important per a les nostres escoles al continent.

Educobaròmetre

El primer dia Antonio Rodríguez, membre del Sector de la Pastoral Juvenil Salesiana i coordinador de la comissió de SDB, va presentar els resultats de l’enquesta feta fa anys, Educobaròmetre. Aquesta enquesta ajuda a prendre consciència d’èxits i necessitats de l’Escola Salesiana a Europa.

Els equips directius són els responsables de la definició i el desenvolupament de l’acció educativa dels centres salesians. La seva gran motivació, professionalitat i sensibilitat cap a la proposta educativa, juntament amb el treball en equip i la formació permanent, són els factors que afavoreixen més la qualitat de l’ensenyament.

En aquest sentit, l’enquesta ha suggerit -en les 402 respostes rebudes- algunes de les línies de treball: la formació en metodologies actives i la formació específica per ajudar al benestar emocional de tots els membres de les comunitats educativo-pastorals dels centres salesians. D’altra banda, cada inspectoria va presentar-ne l’anàlisi DAFO: debilitats, fortaleses, amenaces i oportunitats.

Emmanuela Chiang, també membre del Sector de Pastoral Juvenil, va desenvolupar una inspiradora reflexió sobre l’Educació Integral, que ha servit per marcar algunes línies d’acció per al futur immediat.

La reunió es va celebrar a Madrid i els participants a la trobada van tenir l’oportunitat de conèixer dues presències significatives de l’obra salesiana: el centenari Col·legi San Juan Bautista – Salesians Estrecho i el Centre d’Ensenyament Superior en Humanitats i Ciències de l’Educació Don Bosco (CES D. Bosco).

Benestar emocional

Un objectiu important d’aquesta trobada ha estat presentar una línia de recerca per a alumnes i professors sobre benestar emocional. Investigació que durà a terme el CES Don Bosco a Madrid. «Volem que aquesta investigació ens ajudi a conèixer millor la realitat en què viuen els nostres alumnes i personal», afirmen des de la Comissió.

A banda de tot allò compartit i celebrat durant aquests dies, es veu la necessitat de caminar junts, salesians i salesianes en un context escolar i internacional. «Aquestes trobades ens interpel·len a ser sembradors d’esperança davant de la crisi de l’ésser i la complexitat i ambivalència del món actual», completen.

De llarga tradició, amb visió de futur

Els Centres Educatius Salesians tenen una llarga tradició educativa que s’ha anat enriquint per la pròpia experiència i per la reflexió sobre l’ésser i la tasca de les escoles; han estat, són i seran plataformes d’evangelització en què es procura que els alumnes integrin la seva vida, la seva cultura i la seva fe.

Els centres salesians segueixen promovent la seva obertura a totes les persones que vulguin triar-los, sense discriminació per raons econòmiques, socials, religioses, de raça o de naixement. A més, totes les persones que formen la Comunitat Educativa-Pastoral són els protagonistes de l’acció educativa salesiana.

L’oferta educativa salesiana europea promou la formació integral de l’alumne en totes les facetes. Una formació que propiciï el seu creixement com a individu en la relació amb els altres i amb Déu. La proposta de valors de l’escola salesiana, juntament amb el seguiment i l’atenció personalitzada a cada alumne, són elements clau d’aquesta oferta.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…