Les escoles salesianes celebren el Dia Internacional de la Pau i la No Violència

30 enero 2024

Salesians Comunicació

l

Nombrosos actes i manifestos recorden la necessitat de l'educació per a la tolerància, la solidaritat i el respecte als drets humans.

Cada 30 de gener, les escoles salesianes celebren el Dia Internacional de la Pau i la No Violència. Aquesta jornada se celebra des del 1964 i està reconeguda per l’Organització de Nacions Unides (ONU) des del 1993. En aquesta data es commemora la mort de Mahatma Gandhi, líder nacional i espiritual de l’Índia, assassinat a trets el 1948 per un integrista hindú. Per tot això, en aquesta data els col·legis i els instituts recorden la necessitat de l’educació per a la tolerància, la solidaritat i el respecte als Drets Humans.

Han estat nombroses les presències que han realitzat algun acte. Per exemple, Salesians Joan XXIII d’Alcoi va participar juntament amb altres col·legis de la ciutat en un acte que començava a les 11 del matí, i que tenia com a objectiu conscienciar sobre la guerra, els conflictes bèl·lics, les situacions de desigualtat i la poca tolerància. Va començar amb una salutació inicial amb la cançó “Volem la pau” de Dani Miquel, per seguidament llegir el manifest per la Pau i cantar “I’ve Got Peace Like a River». En concloure es va realitzar un gest per la pau com a tancament de la trobada els alumnes de l’etapa primària de Salesians Córdoba han celebrat el dia de la pau mitjançant una representació teatralitzada del conte “L’Origen de la Pau” i han finalitzat l’acte amb un ball de la cançó de la Pau de l’any 2023.

A Menorca, les escoles de Sant Francesc de Sales, la Consolació, la Joguina i el Poriol han recuperat l’acte a la plaça de l’Empordà per expressar un missatge de pau. “També Xipell des del centre s’ha unit de cor”, afegien. A Salesians Badalona es va celebrar la jornada amb diferents gestos entre els quals va destacar la interpretació per part dels alumnes de cinquè de Primària de la cançó Pips of peace de Paul McCartney. Mentrestant, a Salesians Villena, els alumnes de Secundària protagonitzaven els ‘Bons dies’ dedicats a la pau al món. «Es donava un testimoni sobre la guerra d´Ucraïna i es va llegir un manifest acompanyat d´imatges que convidaven a la reflexió», explicaven sobre l´activitat. D’igual manera, a Salesians La Línea es procedia a lectura del manifest a càrrec de dos alumnes de 4t ESO, mentre que a Alacant es comprometien a portar la “motxilla de la pau” en la qual ficar una goma, per començar de zero ; tisores, per tallar amb la violència; o colors, perquè, com aquests, “tots som diferents i necessaris”.

De la mateixa manera Salesians Las Palmas, Elx, Morón de la Frontera, Mérida, Guadalajara, Centre Don Bosco de León o Pizarrales a Salamanca, entre altres, han realitzat diversos gestos per celebrar el dia: tant als Bons Dies, com ha estat el cas de Salesians Puertollano, com al pati, en el cas de Salesians Villamuriel o Salesians Barakaldo que van llegir el seu propi manifest. El centre del País Basc va preparar un manifest en eusquera, anglès i espanyol i que alumnat de diferents etapes va llegir abans de conformar una imatge de pau. En aquest manifesta afirmaven: “Reconeixem que la pau no és només l’absència de conflictes, per això convidem tota la ciutadania i les institucions democràtiques a enfortir el seu compromís amb la Cultura de Pau, que implica el ple respecte a la dignitat de la persona i la defensa i protecció dels Drets Humans i les llibertats fonamentals, i el compromís amb la resolució pacífica dels conflictes”.

Salesians Guadalajara ha preparat el moment durant tota la setmana, per a la creació d’un mural on tots els alumnes, d’infantil a Batxillerat, han escrit en un cor un desig per la pau al món, al seu entorn, a les seves famílies . Cors que formaven el somni de Don Bosco. Per a Ciudad de los Muchachos a Madrid el símbol d’aquest any ha estat un atrapassomnis (integrant el dia de la pau a la Campanya Pastoral: Un somni per a tu; el director de l’obra salesiana s’ha dirigit a tot l’alumnat convidant-los a la pau , recordant els països que estan en guerra.

El gest final per a Salesians Ourense va ser una solta de coloms que posava el colofó a tota la feina de la setmana amb dinàmiques i manualitats al voltant de la pau, que després van servir per ambientar l’acte col·legial, on més de 1.000 alumnes i professors es van reunir per fer un homenatge a la pau. i es van exposar les reflexions de les aules. També a Salesians Ciutadella i Salesians A Corunya la comunitat educativa es va concentrar al pati per celebrar el dia internacional de la Pau i la No Violència.

La Confederació de Centres Juvenils Don Bosco també va destacar durant la jornada la importància de prestar atenció a aquests gestos invisibles, que deriven en altres formes de violència i odi molt més greus, gràcies a una campanya de conscienciació a través de les xarxes socials i amb recursos com «L’escala d’odi» de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat perquè des dels centres juvenils es reivindiqui una educació basada en l’entesa entre persones de diferent procedència i maneres de pensar.

Una infinitat d’activitats emmarcades en aquest 30 de gener que compta amb la seva commemoració des del 1964 al Dia Escolar de la No-violència i la Pau i que serveix per reivindicar figures com Mahatma Gandhi, líder pacifista que va defensar i promoure la no violència i la resistència pacífica, que va ser assassinat el 30 de gener de 1948.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

Familia Salesianasmx
La Inspectoría Salesiana María Auxiliadora comunica el cese de actividad de la Casa de Espiritualidad Salesiana Juan XXIII de Sanlúcar la Mayor

La Inspectoría Salesiana María Auxiliadora comunica el cese de actividad de la Casa de Espiritualidad Salesiana Juan XXIII de Sanlúcar la Mayor

Desde este momento se reubicarán las actividades programadas para los próximos meses con la propuesta de ubicaciones alternativas desde la Delegación de Pastoral.