Millorant salut i drets humans a partir de la mel

30 abril 2024

l

Gràcies al projecte desenvolupat pels Salesians de Bolívia i Bosco Global, més de 30 famílies de comunitats camperoles indígenes han incorporat la producció de mel a la seva alimentació i economia domèstica.

Després d’un any d’execució del projecte “Apicultura per a la millora de la sobirania alimentària en 7 comunitats pageses dels municipis d’Independencia i Tapacarí (Bolívia)”, les famílies participants en les activitats expressen la seva satisfacció per haver incorporat la producció de la mel a la seva alimentació i la seva economia domèstica.

En les comunitats camperoles de la regió (Chuchuata, Jollapaya, Chojopaya, Calacalani, Charapaya, Jarocullpa, Marrada)  la producció de mel i d’alguns derivats de la mateixa és ja una realitat.

El projecte s’ha centrat en la capacitació i la dotació del material necessari perquè les famílies participants puguin produir mel en les seves comunitats pageses. En primer lloc, per a un ús alimentari, millorant així l’alimentació i la cura de la salut, i, en segon lloc, per a poder comercialitzar a petita escala aquests productes i millorar així l’economia domèstica.

S’han desenvolupat sessions de formació on s’han impartit continguts vinculats a conèixer els integrants del rusc: l’abella regna, abellots i obreres (nodrisses, aseadoras, ventiladores, constructores, guardianes, pecoreadoras i exploradores). S’han vist les fases de la vida de les obreres, els productes del rusc i els seus beneficis nutricionals, medicinals i cosmètics; els diferents productes que es poden produir: mel, la cera, gelea reial, pol·len i propolio. I s’han conegut les parts del rusc modern i els equips de protecció per a atendre-les.

També s’ha capacitat als participants en la instal·lació d’un apiario: ubicació, vies d’accés, disponibilitat d’aigua i flora. Així com les diferents tècniques a seguir per a revisar un rusc, control de enjambrazón, alimentació artificial, època de collita, malalties i paràsits de les abelles.

En les comunitats de Calacalani i de Collapaya s’han construït espais comunitaris adaptats i equipats amb els instruments necessaris per a les tasques de collita de la mel.

El projecte ha elaborat un manual tècnic que s’ha distribuït entre les famílies participants que els permetrà revisar els diferents passos en la producció dels ruscos.

Les participants en el projecte expressen una gran satisfacció d’haver rebut aquests aprenentatges que els permet una diversificació en l’alimentació i en els ingressos familiars.

Durant els mesos que ha durat el projecte, són nombroses les famílies que s’han interessat per participar d’aquesta iniciativa que, des de Bosco Global, volem donar continuïtat per a poder arribar a més persones beneficiàries.

Des del soci local, l’Oficina de Proyectos de Desarrollo dels Salesians a Bolívia, agraeixen a les entitats finançadores: Parlamento de Andalucía, Defensor del Pueblo Andaluz i la Cámara de Cuentas de Andalucía, que han permès dur a terme el projecte.

 

 

 

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

Familia Salesianasmx
La Inspectoría Salesiana María Auxiliadora comunica el cese de actividad de la Casa de Espiritualidad Salesiana Juan XXIII de Sanlúcar la Mayor

La Inspectoría Salesiana María Auxiliadora comunica el cese de actividad de la Casa de Espiritualidad Salesiana Juan XXIII de Sanlúcar la Mayor

Desde este momento se reubicarán las actividades programadas para los próximos meses con la propuesta de ubicaciones alternativas desde la Delegación de Pastoral.