IA I IMPRESsIÓ FUNCIONAL
En l’inici de cada jornada de treball, els participants comptaren amb dues ponències a l’entorn a dos temes que estan canviant el món, la forma d’aprendre i de fer les coses. Per una banda, la IA, sota el títol ¿Com millorar l’aprenentatge amb la IA? a càrrec dels professors de la Universitat de Navarra, Francesc Pujol i Alejandro N. García.
“En un món configurat per la IA, en 5 anys el 70 per cent dels treballs sofriran una transformació profunda. Va a ser un potencial molt fort pel procés d’aprenentatge dels alumnes o per arruïnar-lo”. Els dos professors de la Universitat de Navarra van proposar al professorat participant en aquestes jornades el repte d’integrar la IA en benefici del procés d’aprenentatge, ensenyant a usar-la a partir de la regla d’or, que no és res més que usar la IA per a millorar allò que ja sabem.
El dimecres van començar el matí amb la intervenció de Fernando Varela, fundador de l’empresa materialigth i expert en impressió funcional, qui mostrà les possibilitats d’aquesta branca de les arts gràfiques, presentant-la com una proposta disruptiva, com un nínxol de mercat de futur.
“És possible orientar el negoci de la impressió tradicional cap el món de la impressió funcional. És fonamental estendre la formació en Arts Gràfiques cap aquest nou nínxol de mercat”, afirmava.
PROJECTE INFINITE
En el programa de treball proposat als quasi 40 professors participants es va presentar el Projecte INFINITE del que Salesians Pamplona n’és soci, juntament amb el Clúster d’Impressió Funcional, el Govern de Navarra i un nombrós grup d’entitats de varis països. Aquest projecte s’emmarca dintre de l’European Education and Culture Executive Agency (EACEA) i està finançat per la Unió Europea.
L’objectiu d’aquest projecte a Salesians Pamplona és crear un curs d’especialització en impressió funcional. Cada un dels socis crearà, alhora, formació en la matèria en cada un dels seus països.
En aquesta primera acció de disseminació del projecte, els socis de Navarra han dut a terme dues activitats: la presentació d’INFINITE a les escoles d’arts gràfiques salesianes d’Espanya i les entrevistes als Caps de Departament d’aquestes escoles per a obtenir una anàlisi de les necessitats per a la implantació d’aquesta innovadora formació.
Aquest projecte es treballa en el centre salesià de Navarra en els departaments d’Arts Gràfiques i d’Electricitat i Electrònica en col·laboració amb el Clúster d’Impressió Funcional. El responsable del projecte en el centre és José Miguel Puncel, coordinador d’internacionalització.
BONES PRÀCTIQUES, FORMACIÓ I FINANÇAMENT
Aquestes segones jornades han servit per a intercanviar Bones Pràctiques de treball entre les escoles salesianes i adquirir noves habilitats per part del professorat participant.
Com es fa l’avaluació dels mòduls de taller i aula en les diferents escoles. Amb quins materials pedagògics s’aconsegueixen millors resultats en les diferents etapes: grau bàsic, grau mig o superior. Noves aplicacions d’impressió digital, taula de tall, mimaki, serigrafia, etc. … han sigut alguns de los temes treballats.
Per la seva banda, Miren Garate, cap del departament d’Arts Gràfiques de Salesians Pamplona presentà les diferents vies de finançament que al llarg d’aquests últims anys s’han buscat des del seu departament, els projectes fets i les aliances creades.
A més el programa incloïa la visita a l’empresa DS SMITH PACKAGING BERTAKO i un temps de convivència entre tot el grup participant.
Com afirmava, Ángel Miranda, director de la Casa de Salesians Pamplona, en la inauguració de les jornades: “Aquests dies no son només per a conèixer una altra escola i compartir experiències. Son dies per a compartir vida, per a caminar plegats i construir projectes que ens permetin somiar”.
0 comentarios