Refugi: Una crida pendent

20 junio 2024

La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes

l

Les Plataformes Socials Salesianes posen el focus en les barreres contra les que xoquen les persones refugiades i professionals de les entitats socials en el procés de sol·licitud de protecció.

Avui, Dia Mundial de les Persones Refugiades, volem destacar la situació crítica que afronten els qui busquen protecció a Espanya. Aquesta data, establerta per a fomentar la comprensió i l’empatia vers les persones refugiades i desplaçades, també ens dona l’oportunitat de reconèixer la seva resiliència en la reconstrucció de llurs vides. Nogensmenys, és crucial reflexionar sobre els reptes burocràtics que obstaculitzen la seva integració i accés a drets bàsics.

Context i definició del refugi

La condició de refugi s’atorga a persones que, degut a temors fonamentats de persecució per motius de rassa, religió, nacionalitat, opinions polítiques, pertinença a un grup social, gènere o orientació sexual, es troben fora del seu país d’origen i no poden o no desitgen retornar-hi. Segons la Llei 12/2009, aquestes persones afronten una vulnerabilitat extrema i necessiten protecció immediata. A més, es fonamental recordar que darrere de cada sol·licitud d’asil hi ha una història de vida marcada per l’adversitat i l’esperança de trobar un lloc segur on viure.

Principals obstacles burocràtics

  • Accés al procediment d’asil: Les demores en obtenir citacions per a formalitzar sol·licituds impedeixen que els sol·licitants accedeixin a drets bàsics, deixant-los en situacions d’especial vulnerabilitat. Espanya incompleix la Directiva de Procediments (2013/32/UE) que estableix que les sol·licituds han de registrar-se dintre de tres dies hàbils. La falta de compliment agreuja la irregularitat administrativa i la falta d’accés a recursos públics.
  • Obstacles per a fer els tràmits: Les dificultats per a obtenir citacions i el col·lapse del sistema telemàtic, juntament amb les denegacions d’empadronament per motius no legals, agreugen la situació. Aquesta problemàtica ha generat un mercat il·legal de citacions i documentació, on les citacions es venen per preus que oscil·len entre 50 i 500 euros en portals de compra-venda.
  • Accés a la protecció Internacional: Las citacions telemàtiques insuficients i els endarreriments en la resolució d’expedients, amb més de 100,000 pendents, generen incertesa i perpetuen la vulnerabilitat dels sol·licitants. La falta de resolució ràpida i efectiva deixa moltes persones en una situació de limbe administratiu.
  • Exclusió econòmica-financera: Les entitats bancàries solen negar l’obertura de comptes a sol·licitants d’asil, incomplint la normativa vigent i exacerbant la seva exclusió social i econòmica. Sense un compte bancari, no es pot accedir a serveis bàsics, signar contractes de treball ni rebre prestacions socials, cosa que agreuja encara més la seva situació de vulnerabilitat.
  • Bretxa digital: La majoria dels procediments administratius requereixen mitjans electrònics, cosa que és un obstacle pels qui no tenen accés a eines digitals i assistència administrativa adequada. La falta de traducció i d’interpretació especialitzada, juntament amb el desconeixement del personal administratiu sobre la documentació de les persones refugiades, agreuja la situació.

 

Conseqüències d’aquestes barreres

Aquesta situació perpetua la vulnerabilitat i l’exclusió social de les persones refugiades, impedint el seu accés a drets econòmics, socials i culturals. Les barreres administratives i la discriminació estructural afecten directament a la seva capacitat d’accedir a serveis bàsics i gaudir d’una vida digna. Les dificultats per a obtenir una tarja sanitària, els endarreriments en l’escolarització de nens/es i la falta d’homologació d’estudis impedeixen l’accés a un treball digne. La segregació laboral i la desatenció de les necessitats de les persones treballadores migrants i refugiades generen desigualtat.

Emergència social

La impossibilitat d’accedir a una vivenda digna i adequada actua com un efecte dominó, impedint el gaudi de quasi bé tots els altres drets i constituint una veritable emergència social. Sense accés a recursos bàsics, les persones refugiades es veuen abocades a situacions d’exclusió social.

Compromís i crida a l’acció

Des de les Plataformes Socials Salesianes, refermem el nostre compromís amb la protecció de les persones refugiades i fem una crida a la col·laboració entre institucions, organitzacions i la societat civil per eliminar aquestes barreres. Proposem:

  • Fomentar la sensibilització del personal de l’administració pública amb la realitat de les persones migrants, refugiades i sol·licitants d’asil, a través de programes de formació i conscienciació sobre els seus drets i necessitats específiques, més enllà dels tràmits i processos administratius.
  • Agilització i reforç dels procediments d’asil: Garantir que totes les sol·licituds de protecció internacional siguin ateses dintre dels terminis legals establerts per la normativa europea, sense discriminació per origen o nacionalitat. Això implica dotar de suficients recursos humans i materials a les oficines encarregades de tramitar dites sol·licituds.
  • Extensió del termini per a la recerca de vivenda post-sistema: Suggerim allargar el termini actual de 15 dies a un mínim de 30 dies per a millorar les oportunitats de trobar un allotjament adient, evitant així situacions de dependència que no es corresponen amb la finalitat de la plena autonomia.
  • Protecció integral per als menors: és urgent protegir els menors que es troben en centres d’acollida. La convivència amb adults pot exposar-los a riscos innecessaris. Hem d’assegurar la seva seguretat i benestar, separant-los per grups d’edat i garantint la presència constant de personal qualificat. La protecció dels nens, nenes i adolescents ha de ser una prioritat absoluta en el nostre sistema d’acollida.
  • Reconeixement de qualificacions i experiència professional: Establir mecanismes àgils i accessibles per a l’homologació de títols i l’acreditació de competències professionals de persones migrants, refugiades i sol·licitants d’asil. Fomentar programes d’assessorament i d’acompanyament en aquests processos.

Una acollida propera

És vital treballar en conjunt per a garantir que les persones refugiades puguin reconstruir les seves vides en un entorn segur i acollidor. Podem construir un futur més just i inclusiu, on els seus drets siguin respectats i puguin desenvolupar les seves vides plenament. Instem a totes les parts interessades a unir esforços per eliminar les barreres burocràtiques i assegurar una acollida digna per a totes les persones refugiades a Espanya.

Amb la campanya “Refugi. Una crida pendent” de les Plataformes Socials Salesianes» volem reafirmar el nostre compromís amb la protecció de les persones refugiades i fer una crida a la col·laboració entre institucions, organitzacions i societat civil per eliminar aquestes barreres i construir un futur més just i inclusiu per a totes les persones. Junts podem garantir que les persones refugiades tinguin l’oportunitat de reconstruir les seves vides en un entorn segur i acollidor, on els seus drets siguin respectats i puguin desenvolupar les seves vides.

 

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…