Refugi: Una crida pendent

20 junio 2024

La Coordinadora Estatal de Plataformes Socials Salesianes

l

Les Plataformes Socials Salesianes posen el focus en les barreres contra les que xoquen les persones refugiades i professionals de les entitats socials en el procés de sol·licitud de protecció.

Avui, Dia Mundial de les Persones Refugiades, volem destacar la situació crítica que afronten els qui busquen protecció a Espanya. Aquesta data, establerta per a fomentar la comprensió i l’empatia vers les persones refugiades i desplaçades, també ens dona l’oportunitat de reconèixer la seva resiliència en la reconstrucció de llurs vides. Nogensmenys, és crucial reflexionar sobre els reptes burocràtics que obstaculitzen la seva integració i accés a drets bàsics.

Context i definició del refugi

La condició de refugi s’atorga a persones que, degut a temors fonamentats de persecució per motius de rassa, religió, nacionalitat, opinions polítiques, pertinença a un grup social, gènere o orientació sexual, es troben fora del seu país d’origen i no poden o no desitgen retornar-hi. Segons la Llei 12/2009, aquestes persones afronten una vulnerabilitat extrema i necessiten protecció immediata. A més, es fonamental recordar que darrere de cada sol·licitud d’asil hi ha una història de vida marcada per l’adversitat i l’esperança de trobar un lloc segur on viure.

Principals obstacles burocràtics

  • Accés al procediment d’asil: Les demores en obtenir citacions per a formalitzar sol·licituds impedeixen que els sol·licitants accedeixin a drets bàsics, deixant-los en situacions d’especial vulnerabilitat. Espanya incompleix la Directiva de Procediments (2013/32/UE) que estableix que les sol·licituds han de registrar-se dintre de tres dies hàbils. La falta de compliment agreuja la irregularitat administrativa i la falta d’accés a recursos públics.
  • Obstacles per a fer els tràmits: Les dificultats per a obtenir citacions i el col·lapse del sistema telemàtic, juntament amb les denegacions d’empadronament per motius no legals, agreugen la situació. Aquesta problemàtica ha generat un mercat il·legal de citacions i documentació, on les citacions es venen per preus que oscil·len entre 50 i 500 euros en portals de compra-venda.
  • Accés a la protecció Internacional: Las citacions telemàtiques insuficients i els endarreriments en la resolució d’expedients, amb més de 100,000 pendents, generen incertesa i perpetuen la vulnerabilitat dels sol·licitants. La falta de resolució ràpida i efectiva deixa moltes persones en una situació de limbe administratiu.
  • Exclusió econòmica-financera: Les entitats bancàries solen negar l’obertura de comptes a sol·licitants d’asil, incomplint la normativa vigent i exacerbant la seva exclusió social i econòmica. Sense un compte bancari, no es pot accedir a serveis bàsics, signar contractes de treball ni rebre prestacions socials, cosa que agreuja encara més la seva situació de vulnerabilitat.
  • Bretxa digital: La majoria dels procediments administratius requereixen mitjans electrònics, cosa que és un obstacle pels qui no tenen accés a eines digitals i assistència administrativa adequada. La falta de traducció i d’interpretació especialitzada, juntament amb el desconeixement del personal administratiu sobre la documentació de les persones refugiades, agreuja la situació.

 

Conseqüències d’aquestes barreres

Aquesta situació perpetua la vulnerabilitat i l’exclusió social de les persones refugiades, impedint el seu accés a drets econòmics, socials i culturals. Les barreres administratives i la discriminació estructural afecten directament a la seva capacitat d’accedir a serveis bàsics i gaudir d’una vida digna. Les dificultats per a obtenir una tarja sanitària, els endarreriments en l’escolarització de nens/es i la falta d’homologació d’estudis impedeixen l’accés a un treball digne. La segregació laboral i la desatenció de les necessitats de les persones treballadores migrants i refugiades generen desigualtat.

Emergència social

La impossibilitat d’accedir a una vivenda digna i adequada actua com un efecte dominó, impedint el gaudi de quasi bé tots els altres drets i constituint una veritable emergència social. Sense accés a recursos bàsics, les persones refugiades es veuen abocades a situacions d’exclusió social.

Compromís i crida a l’acció

Des de les Plataformes Socials Salesianes, refermem el nostre compromís amb la protecció de les persones refugiades i fem una crida a la col·laboració entre institucions, organitzacions i la societat civil per eliminar aquestes barreres. Proposem:

  • Fomentar la sensibilització del personal de l’administració pública amb la realitat de les persones migrants, refugiades i sol·licitants d’asil, a través de programes de formació i conscienciació sobre els seus drets i necessitats específiques, més enllà dels tràmits i processos administratius.
  • Agilització i reforç dels procediments d’asil: Garantir que totes les sol·licituds de protecció internacional siguin ateses dintre dels terminis legals establerts per la normativa europea, sense discriminació per origen o nacionalitat. Això implica dotar de suficients recursos humans i materials a les oficines encarregades de tramitar dites sol·licituds.
  • Extensió del termini per a la recerca de vivenda post-sistema: Suggerim allargar el termini actual de 15 dies a un mínim de 30 dies per a millorar les oportunitats de trobar un allotjament adient, evitant així situacions de dependència que no es corresponen amb la finalitat de la plena autonomia.
  • Protecció integral per als menors: és urgent protegir els menors que es troben en centres d’acollida. La convivència amb adults pot exposar-los a riscos innecessaris. Hem d’assegurar la seva seguretat i benestar, separant-los per grups d’edat i garantint la presència constant de personal qualificat. La protecció dels nens, nenes i adolescents ha de ser una prioritat absoluta en el nostre sistema d’acollida.
  • Reconeixement de qualificacions i experiència professional: Establir mecanismes àgils i accessibles per a l’homologació de títols i l’acreditació de competències professionals de persones migrants, refugiades i sol·licitants d’asil. Fomentar programes d’assessorament i d’acompanyament en aquests processos.

Una acollida propera

És vital treballar en conjunt per a garantir que les persones refugiades puguin reconstruir les seves vides en un entorn segur i acollidor. Podem construir un futur més just i inclusiu, on els seus drets siguin respectats i puguin desenvolupar les seves vides plenament. Instem a totes les parts interessades a unir esforços per eliminar les barreres burocràtiques i assegurar una acollida digna per a totes les persones refugiades a Espanya.

Amb la campanya “Refugi. Una crida pendent” de les Plataformes Socials Salesianes» volem reafirmar el nostre compromís amb la protecció de les persones refugiades i fer una crida a la col·laboració entre institucions, organitzacions i societat civil per eliminar aquestes barreres i construir un futur més just i inclusiu per a totes les persones. Junts podem garantir que les persones refugiades tinguin l’oportunitat de reconstruir les seves vides en un entorn segur i acollidor, on els seus drets siguin respectats i puguin desenvolupar les seves vides.

 

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadFamilia Salesianasmx
Celebrada una nueva edición de la formación en Espiritualidad salesiana para educadores

Celebrada una nueva edición de la formación en Espiritualidad salesiana para educadores

Del 28 de junio al 4 de julio un grupo de 41 educadores, salesianos y seglares, que trabajan en los diversos ambientes de la Pastoral Juvenil de la Inspectoría María Auxiliadora (SMX) completaron, en la tierra de Don Bosco, su Formación en Espiritualidad Salesiana (FES) organizada por la Delegación para el Carisma y la Misión Compartidos.