#EstiuSalesià, una aposta local per a la diversió durant les vacances

16 julio 2024

Per Salesians Comunicació.

l

Milers d'infants, adolescents i joves gaudiran de colònies, campaments i cursos formatius des dels centres juvenils, parròquies i escoles de referència.

Després d’un curs intens, milers d’infants, adolescents i joves gaudiran d’alguna de les múltiples propostes que els Salesians han preparat per a aquest període estival. Aquests mesos de juliol i agost estan previstes diferents activitats, entre campaments, colònies o cursos formatius. Aquestes propostes tiren endavant amb la implicació de salesians i animadors joves que dediquen part de les vacances a acompanyar infants i adolescents.

Les iniciatives són variades, sempre amb l’objectiu d’oferir espais de lleure amb valors del carisma salesià. Les escoles d’estiu o colònies urbanes faciliten més participació local. Els campaments a la natura permeten gaudir als participants d’un entorn privilegiat.

Aquestes iniciatives locals són organitzades per diferents ambients de les presències salesianes. De vegades són els Centres juvenils els que les organitzen, de vegades l’animació parteix de la pròpia escola, o bé des de les Plataformes Socials, fins i tot de les mateixes parròquies.

Salesians Santiago el Mayor

A les presències de la zona centre de Santiago el Mayor és tradició acabar el curs escolar amb la realització de campaments a la muntanya.

Mataelpino a Madrid, Gavilanes i La Adrada i Hoyos del Espino a Ávila, Parzan, Eriste, Paraná-Chisagïes a Huesca, Fresno de Cantespino a Segovia, Quintanar de la Sierra aBurgos, Navafrías a Salamanca i Villalba de la Sierra a Cuenca són les destinacions escollides per a aquests campaments muntanyencs. Participen a l’activitat una mica més de 2.000 nois i noies acompanyats de prop de 450 animadors dels diferents Centres Juvenils que forma part de la Federació de Centrs Juvenils Valdoco.

També hi ha alguns centres juvenils que tiren endavant els Campaments Urbans, Matins d’Estiu/Mañas de Veran amb l’objectiu d’ajudar les famílies amb la conciliació familiar. Com és el cas del  LudoBosco d’Estiu organitzat pel Centre Juvenil Don Bosco de León des del 2010. “Comptem amb una participació durant aquest estiu de més de 60 nens i nenes de 4 a 12 anys, en què setmana rere setmana i fins i tot en la tornada a les classes al setembre, també realitzaran activitats d’oci i temps de lleure educatiu dirigides a gaudir d’un estiu diferent on es concilii la vida familiar amb les vacances escolars”, expliquen els organitzadors.

Els Centres Juvenils membres de la Federació Don Bosco de Centres Juveniles de Galícia  són pioners en aquestes activitats de conciliació, destacant el Campament Urbà d’Orense que el 2024 celebrarà la 37a edició. D’altra banda, destaca també la proposta de Salesians Villamuriel de la Federació de Centres Juvenils de Castella i Lleó per la realització del seu campament urbà, camp de voluntariat i Trobada de Dinamització Rural. A la nota de premsa que envien als mitjans locals i regionals destaquen el compromís dels més de 40 joves treballant pels seus pobles en aquest temps de lleure educatiu i la implicació dels municipis de Villamuriel, Astudillo i la Diputació de Palència.

Activitats d’estiu a les pròpies presències són també habituals a les diverses plataformes socials que formen part de Pinardi, JuanSoñador i BoscoSocial. Tallers com el de boxa realitzat al programa Construint el meu futur a Lleó de la mà d’Antonio Barrul (boxejador professional) que va ensenyar la tècnica d’una manera molt propera. Al seu gimnàs dia a dia prepara els seus combats i juntament amb el seu pare desenvolupen una gran tasca social amb els nois i noies de la ciutat a través de l’esport. O l’organitzat pel Centre de Día Alalba de JuanSonador a Valladolid  sobre navegació segura i responsable a l’oceà digital. Excursions com la viscuda pels més joves de Parla en la seva visita al Zoo Aquarium de Madrid el passat divendres 12 de juliol o els destinataris de JuanSoñador a Burgos que van visitar Atapuerca al Projecte Emancipa ia Vigo van viatjar al castell de sobres amb el Programa +Convivència de la Diputació de Pontevedra o la visita a la Torre d’Hèrcules a A Coruña en una jornada adreçada a promoure la integració i la participació activa en matèria de coneixement, divulgació i conservació del patrimoni natural.

També s’han organitzat campaments d’estiu com el que s’està vivint a Allariz: el campament de la infància on participen nois i noies de les 4 plataformes socials de JuanSoñador de Galícia o els que estan gaudint els protagonistes de les plataformes socials de Pinardi . I el que han gaudit els nois i noies de I Becchi Etxea de la Fundació BoscoSocial a Salesians Vitoria-Gasteiz.

Les colònies i campaments també es fan presents a les activitats proposades per algunes cases salesianes com Pamplona, Cruces, Logroño, A Coruña, Lugo i Vigo.

 

Salesians Maria Auxiliadora

Alguns centres juvenils de la Inspectoria Maria Auxiliadora que organitzen activitats locals són: Sant Boi de Llobregat, Huesca, Terrassa, Borriana, Córdoba, Málaga, Monzón, La Cuesta, Jaén, Trinidad, Jesús Obrero, Ciutadella, Sant Adrià de Besós, El Campello, Ibi, València SJB, Sant Antoni Abat, Cabezo o Cartagena. Concretament al Centre Juvenil Garelli de El Campello des del 13 de juliol un centenar de nens i nenes estan de campament a Xàtiva acompanyats per una trentena de voluntaris entre monitors i equip zero.

Les plataformes socials també aprofiten el temps estival per oferir als més xicotets eixides a la muntanya, campaments, convivències i escoles d’estiu. És el cas de les activitats organitzades per la Fundació FISAT Salesians Social, la Fundació Sant Jordi Salesians Social i la Fundació Don Bosco Salesians Social.

A més, hi ha escoles que organitzen escoles d’estiu com Cartagena, Córdoba, Trinidad, Rocafort, Badalona, Mataró, entre d’altres per facilitar a les famílies la conciliació laboral. En el cas de Salesians Triana porta per títol ‘Openciències’ amb l’objectiu de crear un espai educatiu, un lloc segur on els pares i les mares puguin deixar els seus fills, sabent que estan recolzats per un programa pedagògic i un personal responsable. Aconseguir que els infants gaudeixin de l’estiu, coneixent i relacionant-se amb altres companys de la seva edat, gaudint de les activitats, participant-hi i sentint-se’n protagonistes.

Diferents clubs esportius de la inspectoria ofereixen tallers de tecnificació durant diverses setmanes del mes de juliol com és el cas de Córdoba o Villena per als infants i joves més esportistes. La proposta d’estiu a Salesians Villena va començar el dilluns 25 de juny fins el divendres 26 de juliol, i es va poder inscriure per setmanes. Les edats ofertes per aquest campus són dels 3 fins als 12 anys.

 

A més, al llarg de l’#estiusalesià s’ofereixen els campaments de l’Itinerari d’Educació a la Fe (IEF) amb un plus de motivació espiritual i pastoral per als seus participants, cursos formatius per ser animadors, monitors de temps lliure, coordinadors de pastoral…

Totes aquestes propostes són possibles gràcies a la feina de les delegacions de Pastoral Juvenil de les inspectories de Salesians, així com de les respectives federacions de centres juvenils. Les xarxes socials s’inunden aquests mesos d’imatges de totes aquestes iniciatives agrupades pel hashtag #EstiuSalesià.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadSocialssm
Proyecto OIKOS-Somos Casa, un juego creado por los jóvenes para conocer diversas confesiones religiosas

Proyecto OIKOS-Somos Casa, un juego creado por los jóvenes para conocer diversas confesiones religiosas

El proyecto OIKOS nace de la inquietud por conocer los conceptos fundamentales, diferencias y puntos comunes, de las diferentes confesiones religiosas que conviven en la ciudad de Vitoria-Gasteiz. Apoyado, económicamente, por la Fundación Pluralismo y Convivencia,...