«Els nostres Delegats per a la Comunicació són el millor tresor que posseïm»

8 agosto 2024

ANS

l

Sota el títol «Donant forma al demà», entre l'1 i el 7 d'agost va tenir lloc aquesta iniciativa mundial organitzada pel Sector de Comunicació de la Congregació. Cristina del Águila, Ana Mª Yuste, José Luis García, Carlos Martín i Javier Valiente foren els participants d'Espanya.

De l’1 al 7 d’agost de 2024, a les instal·lacions de la Universitat Pontifícia Salesiana (UPS) de Roma, es va realitzar el Congrés de Comunicació 2024, titulat «Shaping Tomorrow» (Donant forma al demà), una iniciativa del Sector de Comunicació de la Congregació Salesiana i de la Facultat de Ciències de la Comunicació Social. Per part d’Espanya van participar en aquest Congrés: Cristina del Águila, Ana Mª YusteJosé Luis García, Carlos Martín i Javier Valiente.

Satisfacció, gratitud, entusiasme, programació i futur van ser aquests els elements que el Conseller General per a la Comunicació, el salesià Gildasio Mendes, va utilitzar per sintetitzar i concloure els treballs. Un esdeveniment que va marcar un punt d’inflexió en el compromís salesià per la comunicació al servei de l’educació i l’evangelització dels joves.

El Conseller General va repetir diverses vegades, i en diversos idiomes, durant la clausura de l’esdeveniment, no només una salutació tradicional, sinó una confirmació del missatge que calia lliurar, el qual va reconèixer el màxim valor comunicatiu i la centralitat de les persones. “Els nostres Delegats per a la Comunicació són el millor tresor que tenim. Vostès són la part més important, i ho han estat des del principi!”, va afegir immediatament.

“Hem treballat plegats durant molt de temps – va continuar – i com recordaran, durant la pandèmia de Covid-19, vam iniciar l’escola de Comunicació Social. Alguns eren escèptics, pensaven que la gent no hi participaria, però seguim endavant. Al començament d’aquest recorregut els vaig dir que celebraríem la fi d’aquesta escola de comunicació a Roma, a la UPS, a l’estiu. I aquí estem ara: n’han vingut més de cent”.

“La seva presència – va prosseguir – és profètica. Han deixat els seus països, han fet les maletes, han treballat per obtenir els visats, els fons de la comunitat… Això per a mi és el millor missatge de la comunicació!”.

Posteriorment, va voler repassar el camí recorregut pel Sector de la Comunicació Social en els darrers anys, situant així els treballs de Shaping Tomorrow en un panorama de treball més ampli. Per tant, va indicar els quatre eixos fonamentals del treball dut a terme per ell mateix juntament amb els seus primers col·laboradors (els salesians Ricardo Campoli, Harris Pakkam i Maciej Makuła):

– enfortir, cuidar i donar prioritat a les relacions humanes;

– perseguir la formació en comunicació dels salesians i els seus col·laboradors, a través de trobades en línia i presencials;

– fomentar l’estructuració de la CS al món salesià, mitjançant el desenvolupament d’una coordinació per a cada Regió, les trobades i els projectes a les xarxes de comunicació;

– acompanyar la transformació digital.

“Estem molt orgullosos de tot això”, va afegir, referint-se a allò compartit durant les jornades de Shaping Tomorrow.

“Intenteu concretar tot el que hem escoltat aquí: dos, tres projectes, no més, però que donin continuïtat a aquest congrés”. I en aquest sentit, va llançar una proposta: que cada Delegat de CS pugui promoure una segona Escola de Comunicació organitzada a nivell regional o inspectorial, coordinar els treballs els propers anys, a través de trobades mensuals, en línia o presencials, i així afavorir la difusió de les competències transmeses i la convergència de l’acció salesiana en la comunicació social.

A més, després d’agrair a tots els organitzadors de l’esdeveniment – ​​començant per Makuła i el seu “Dream Team”, i continuant amb les diverses autoritats de la UPS – va exhortar els presents a sol·licitar als seus superiors que considerin els cursos oferts per la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UPS, reconeixent-ne el valor formatiu i els beneficis que poden oferir per a la missió salesiana.

“Els joves i els pobres han de ser sempre al centre de la nostra comunicació – va recordar més endavant –. Si ho fem, prendrem el nostre lloc just a la Congregació i a la història. I ja ho estem fent: esteu fent una feina excepcional!”.

Finalment, va aprofitar l’ocasió per presentar tres textos diferents: el nou document elaborat pel Sector “La comunicació social al servei de la Missió Salesiana a l’Església”, que es lliurarà al Capítol General 29è, definit com un text “senzill, pràctic, actualitzat, fruit del seu treball, de les seves contribucions”, que conté les bases bíbliques de la comunicació, les teològiques i les cristològiques, les antropològiques, els aspectes ètics, el diàleg entre la comunicació, l’evangelització i el món digital; el sistema que inspira la comunicació; la metodologia del Delegat; l’administració de la comunicació i molt més.

I després, dos volums més: “Parallels 15 and 20”: un llibre en anglès que constitueix un diàleg entre Don Bosco i neurocientífics, físics quàntics i experts en Intel·ligència Artificial, la primera còpia del qual va ser lliurada a una jove participant embarassada; i “Come se vedesse l’invisibile”, dedicat a Don Bosco i relatiu als seus somnis sobre els joves, que va ser ofert a una germana argentina activa a la comunitat del Sagrat Cor, a Roma.

En conclusió, el Conseller General va recordar la importància de participar i difondre el projecte del Sector del Don Bosco Global Youth Film Festival (DBGYFF), la final del qual està prevista per als dies 17-18 d’octubre de 2024, i va invocar sobre tots la protecció i la benedicció de Maria Auxiliadora.

L’objectiu principal del congrés, que es desenvolupa seguint les pautes del Sector (per a una comunicació evangèlica, sinodal, salesiana, convergent i artística), és ajudar a orientar la comunicació social a la Família Salesiana, així com ajudar a educar sobre una comunicació social correcta i efectiva dins de la Família Salesiana. Alhora, el Congrés de Comunicació 2024 també té com a objectiu conèixer i aprofundir cada vegada més en el món de la comunicació dels joves, amb els joves i per als joves, i crear xarxes globals de narració comunicativa per cultivar cristians madurs i ciutadans honestos. Perquè comunicar per als salesians sempre vol dir també educar i testimoniar.

Temes

Es van abordar numerosos temes durant el programa; que estan disponibles a la web i al canal de Youtube.

    • Comunicar per créixer junts i fer-se proïsme;
    • Canvi d’època: cultura digital i intel·ligència artificial;
    • Educadors i comunicadors a la infosfera;
    • Creadors de nous llenguatges i paradigmes per a l’evangelització;
    • Comunicació interna i externa a l’Església i la Congregació Salesiana;
    • Ecologia, canvi climàtic, migrants i refugiats;
    • La comunicació de la trobada;
    • Directrius de la comunicació salesiana.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…