El Dia Internacional del ‘Podcast’ se celebra cada 30 de setembre des de fa cinc anys. Va ser el 2014 quan Steve Lee, fundador del web nord-americà Modern Life Network, va celebrar el dia Nacional del ‘Podcast’ amb una emissió de sis hores ininterrompudes. Va ser tan gran la seva repercussió que, l’any següent, la iniciativa es va fer global.
El ‘podcast’ (paraula que fusiona iPod i ‘broadcast’) és un arxiu de so que qualsevol usuari pot descarregar d’internet i reproduir-lo al dispositiu i en el moment que vulgui.
El consum de podcast a Espanya el 2021 segons l’últim informe publicat per Spotify, reflecteix que el 51% dels espanyols, ja consumeix podcast, i un 33% estan fidelitzats al format, sent els de comèdia, salut, entreteniment i música els més demandats. Espanya és, a més a més, segons un informe publicat per Reuters, un dels països d’Europa amb més consum de podcast informatius.
Els Salesians van començar la seva aposta pel podcast el 2020 amb la creació de Salesianos.info/podcast. En aquest sentit, és especialment notable l’augment de podcasters i oients de podcast que han sorgit durant el confinament.
Avui es llança la nova temporada de La Visión de los Jóvenes , el primer capítol del qual està protagonitzat per joves de Salesians Granada, que debaten sobre l’ús del mòbil als adolescents. En els propers mesos podrem escoltar joves de Salesians Santander, Triana, Badajoz, Málaga, el Col·legi Major Universitari, entre d’altres.
A més, durant els darrers anys cada vegada han estat més les presències que han optat per aquest mitjà per difondre les seves activitats i donar protagonisme als joves. És el cas de Málaga que ha llançat recentment la nova temporada de 15×15.
Història de la Ràdio Salesiana
La degana de les actuals emissores salesianes al nostre país és ‘Don Bosco Radio’, de l’Obra Salesiana d’Ibi (Alacant). Des de fa aproximadament 15 anys es pot sintonitzar al 88.4 de la FM a la comarca alacantina de L’Alcoià. Una de les potencialitats de la ràdio és la seva funció educativa. Així ho entenen també al col·legi Sant Joan Bosco de València, on va néixer fa més de tres anys Ràdio Bosco. Amb la mateixa idea va sorgir el curs 2017/2018 Salesians LAM, un espai digital del col·legi Salesians La Almunia (Zaragoza).
En els darrers anys fins a quatre centres s’han animat a posar en marxa la seva pròpia ràdio escolar sumant-se Salesians Padre Aramburu a Burgos, Salesians Lugo o Salesians La Orotava. A aquestes iniciatives cal afegir-ne d’altres més puntuals, com els tallers de ràdio que organitzen alguns centres com Salesians Los Boscos a Logroño, Salesians Cruces a Barakaldo (Vizcaya), Salesians Monzón (Huesca), ST Radio a Triana (Sevilla) i Salesians Santander que en donen bon compte. I altres projectes ja van concloure, com Ràdio Família de Salesians Antequera (Málaga) o Radio Bosco de la parròquia Jesús Obrero de Sevilla, Alcalá de Guadaíra i Morón de la Frontera.
Un altre exemple es pot veure a #DameLibros, el canal oficial de podcast d’Edebé amb el qual es vol acostar a mestres, llibreters i lectors amb el desig de consolidar una comunitat que valora i vol continuar impulsant la literatura infantil i juvenil com a eina de desenvolupament i impacte en la formació lectora dels joves. Aquí, l’alumnat de centres com Rota o Córdoba han pogut compartir les recomanacions en un episodi dedicat al dia del llibre.
En qualsevol cas, la ràdio s’obre pas cada dia entre les cases salesianes com un mitjà amb un potencial enorme per a l’educació i la transmissió de valors. I, a més, donant veu a infants i joves, també des d’altres realitats.
0 comentarios