El divendres 28 de febrer de 2025 va marcar el segon dia consecutiu del 29è Capítol General (CG29), durant el qual els Capitulars van exercir un paper decisiu en la determinació dels temes a tractar en l’assemblea. Com va subratllar en repetides ocasions el president, el P. Stefano Martoglio, les preguntes i reflexions plantejades representen una valuosa contribució per a analitzar la situació actual i definir les línies guia que orientaran el camí futur de la Congregació.
Després d’un matí dedicat al diàleg en les sis Comissions, a la tarda es van escoltar les respostes dels membres del Consell General a les qüestions plantejades per l’assemblea. En ordre, van intervenir:
Joan Lluís Playà, Delegat Central del Rector Major per al Secretariat per a la Família Salesiana;
Roman Jachimowicz, Conseller Regional per a Europa Centre-Nord;
Alphonse Owoudou, Conseller Regional per a Àfrica-Madagascar i Moderador del CG29
Jean Paul Muller, Ecònom General
Stefano Martoglio, Vicari del Rector Major.
Cada ponent va abordar amb competència i claredat els punts de la seva àrea de servei, oferint respostes i reflexions per al futur. Les intervencions i propostes que van sorgir durant les sessions de treball quedaran disponibles per a un estudi més profund i s’inclouran en les actes oficials del Capítol, un signe concret de la voluntat d’escoltar atentament cada veu i valorar cada contribució.
Entre els nombrosos temes tractats, dos temes centrals van captar l’atenció de l’assemblea.
El primer es refereix a la inclusió, dins de la Família Salesiana, de persones que, encara que participen activament en la missió educativa, no comparteixen la fe cristiana o la confessió catòlica. Aquest fenomen, ja present en el moviment d’exalumnes de les escoles salesianes, també afecta a milers de col·laboradors – voluntaris o empleats – que, en moltes obres, constitueixen la majoria del personal operatiu. El desafiament futur serà aprofundir en aquesta reflexió i abordar aquest fenomen amb obertura i discreció, ja que tindrà un impacte decisiu en el futur de la Congregació.
El segon tema que va sorgir tracta de la disminució del nombre de Salesians coadjutors. Aquest descens no ha d’abordar-se des d’una perspectiva estadística, sinó amb una mirada carismàtica i pastoral. La reorganització de la Congregació, que està obtenint un ampli consens durant el Capítol, requereix una actitud d’obediència a la realitat i una col·laboració autèntica, lliure de protagonismes individuals.
Les trobades específiques entre els germans, fins i tot fora dels contextos formals, han estat assenyalats com una eina important per a enfortir la confiança mútua.
Un altre punt fonamental que va sorgir és la necessitat de tenir en compte les diferències entre els diversos contextos regionals. La diversitat de situacions requereix respostes proporcionals a les capacitats i recursos de les comunitats individuals, per a garantir que la Congregació pugui continuar creixent de manera harmoniosa i concreta.
El dia va representar un moment crucial de compartir i escoltar, amb un fort compromís per a abordar els desafiaments actuals i construir un futur d’inclusió, col·laboració i fidelitat al carisma salesià. Les reflexions sorgides són testimoniatge de la vitalitat i profunditat d’aquest Capítol, que continua traçant el camí de la Congregació Salesiana sota la guia de l’Esperit Sant.

0 comentarios