El CG29 es recordarà pel mètode de treball sinodal utilitzat: “Converses en l’Esperit”

10 marzo 2025

Salesians Comunicació

l

La setmana començava amb la primera jornada de meditació i diàleg per a seguidament entrar a la reflexió sobre com s'animarà i governarà la Congregació en el pròxim sexenni.

 

El dilluns, 3 de març, continua l’activitat del Capítol General 29 (CG29) Seguint la línia del Sínode, en el CG29 “es vol practicar la preparació personal, feta d’oració i ordre de les idees; la intervenció en els grups, que implica l’exposició del propi pensament i l’escolta del pensament dels altres; la posada en comú d’allò que més ha ressonat en el propi esperit; i la recopilació de les convergències i dissonàncies, de les intuïcions profètiques i de les preguntes addicionals”.

Tal com afirmava Koldo Gutiérrez, salesià espanyol en el CG29, el mètode sinodal “és molt valuós per al discerniment personal i comunitari. L’escolta, l’acolliment i l’hospitalitat recíproca tenen un gran valor teològic, perquè suposen el reconeixement del valor de cada persona. Es requereix una bona dosi d’humilitat, però l’objectiu és aconseguir complir la voluntat de Déu”.

 

Així cada trobada assembleària del CG29 comença amb una meditació des de la Paraula de Déu per a comprendre a cada moment el que és “bo i agradable a Déu”.

Nuclis de treball en el CG29

El primer nucli, Animació i cura de la vida veritable de cada salesià, ha estat desglossat en tres subtemes, cadascun dels quals ha estat confiat a una parella de taules: centralitat de Jesucrist i cura de la vocació; la fraternitat i l’atenció als pobres; la formació del salesià.

El segon nucli, Junts salesians, Família Salesiana i laics “amb” i “per a” els joves, també s’ha subdividit en tres subtemes: compartir espiritualitat i missió en la CEP; educar i evangelitzar; noves expressions del carisma. Aquests tres subtemes també han estat confiats a dues taules.

De la mateixa manera, el tercer nucli, Verificació i renovació de les estructures de govern de la Congregació, ha estat subdividit, per a recollir amb precisió les propostes d’intervenció: organització del Consell General, organització de les regions, organismes interinspectorials, visites extraordinàries, visites de conjunt, organització de l’animació de les *inspectories, durada dels càrrecs de govern.

Dimecres de Cendra

El treball en les comissions es desenvolupa desmuntant i reconstruint les dinàmiques entre els membres dels sis grans grups, amb la finalitat de maximitzar la intensitat del diàleg entre els participants.

En el migdia del 5 de març, dimecres de cendra, aquest treball es deté perquè els dos-cents vint-i-cinc capitulars celebrin en la basílica de María Auxiliadora el ritu de la imposició de cendra, que va donar inici a l’eucaristia, presidida per Giuseppe Roggia.

Així com la Quaresma consisteix a posar-se de nou en camí amb convicció per a aconseguir la plenitud de la vida, també el CG29 mira cap al futur, “revisant els terrenys en els quals podran sembrar-se novament les llavors del carisma salesià”.

Estructures de Govern

El nucli temàtic 3, estructures de Govern, es va començar a treballar pels capitulars el dijous, 6 de març. Stefano Martoglio, vicari del Rector Major explicava en la seva introducció la necessitat de treballar en aquest tema en aquest moment ja que les decisions que es prenguin hauran d’aprovar-se per la Santa Seu.

Segons el que s’aprovi, podrà procedir-se a l’elecció dels membres del Consell General. I, si bé, hi ha una part de les decisions que s’aniran desenvolupant en el pròxim sexenni segons el que s’aprovi ara, hi ha unes altres que afecten directament l’elecció del Rector Major i els seus consellers, en modificar diversos articles de les Constitucions. Aquestes modificacions hauran d’estar aprovades pel Vaticà abans que es produeixi l’elecció dels candidats als diferents càrrecs, que tindrà lloc en dues setmanes.

 

Per al discerniment del nucli temàtic 3, l’assemblea va comptar amb dos informes. D’una banda, el de Pascual Chávez que va resumir les modificacions que han ocorregut al llarg del temps en el que es refereix a la composició del consell general i les regions. I per un altre, l’informe de Pier Fausto Frisoli que explicava els passos tècnics necessaris per a implementar les decisions que s’expressaran en aquest Capítol.

 

Tot clar?

Repeteix de tant en tant el moderador, Alphonse Owoudou, als Capitulars involucrats en el treball del 29è Capítol General (CG29). La pregunta, simple però incisiva, reflecteix la complexitat i importància dels processos en curs.

 

El mètode de treball sinodal adoptat, que requereix una reflexió acurada i compartida, té com a objectiu formular propostes clares i fidels al pensament predominant dels participants. Aquestes orientacions serviran com a base per a les deliberacions decisives que orientaran el futur de la Congregació.

 

El divendres 7 de març va estar marcat per tres importants moments de síntesi en l’assemblea, durant els quals es van presentar i van discutir els informes elaborats per les sis Comissions. L’objectiu era compartir les orientacions que van obtenir major consens en els grups de treball, identificant formulacions precises per a ser presentades a l’assemblea plenària.

 

El treball del matí es va centrar en els punts de partida, mentre que la resta del dia es va dedicar a “refinar” les propostes. A la nit, els Capitulars van poder discutir cinc propostes de deliberacions, que van incloure temes de gran rellevància com: la divisió de la Regió Àfrica-Madagascar, en resposta a la necessitat d’un millor suport i coordinació; i la clarificació de les tasques dels Consellers Regionals, considerant l’ampliació de responsabilitats i el creixent dinamisme de les Regions.

 

Aquestes propostes són el fruit d’un treball sinodal i compartit, que té en compte els desafiaments globals i les necessitats específiques de les diverses realitats salesianes.

 

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

Actualidad
Sábado Santo
Sábado Santo

Sábado Santo

El Sábado Santo es un día de profundo silencio, de espera reverente. La Iglesia permanece junto al sepulcro del Señor, meditando su pasión y muerte, en una actitud de recogimiento y oración. No se celebra la Eucaristía durante el día; es un día sin sacramentos, salvo el de la Reconciliación, y está marcado por el ayuno y la contemplación.