25 anys de presència salesiana en el camp de refugiats de Kakuma

25 junio 2025

Daniel Díaz-Jiménez Carmona

l

Els missioners salesians atenen persones refugiades en aquest lloc a Kenya des de fa 25 anys. “Àfrica Avui”, programa de ràdio d'RNE, es va fer ressò d'aquesta labor salesiana en el Dia del Refugiat.

“Àfrica Avui”, programa de Ràdio Nacional d’Espanya (RNE) presentat per Mavi Aldana, va repassar la presència dels salesians en el camp de refugiats de Kakuma, a Kenya. 25 anys en un dels camps de refugiats més grans del continent africà.

Ho va fer amb una entrevista a Ana Muñoz, portaveu de Missions Salesianes, coincidint amb el Dia del Refugiat, que se celebra cada any el 20 de juny. En aquesta intervenció, la portaveu va aportar diverses dades preocupants que compliquen la vida de milions de refugiats en el món, especialment en el continent africà. Són 123 milions de persones les que es troben desplaçades forçosament, la qual cosa es tradueix en què 1 de cada 67 persones viuen aquesta realitat en el món. 43 milions són refugiades en altres països i 49 milions ho són sent nens i nenes.

En Kakuma i en altres camps de refugiats

Els missioners salesians atenen unes 500.000 persones desplaçades a Àfrica. Són presents en llocs de conflicte com República Democràtica del Congo o Myanmar i en camps de refugiats com els de Kakuma, a Kenya, del qual compleixen 25 anys de presència i atenció (Missions Salesianes és l’única organització que roman les 24 hores del dia dins del camp de refugiats), en Palabek (Uganda) o en Pugnido (Etiòpia). Fins i tot, les obres salesianes són llocs de refugi, com succeeix en Gumbo (Sudan del Sud).

En aquest espai sonor de l’emissora de l’ens públic, es va tractar el problema de l’acolliment d’aquestes persones en altres països: “Les persones refugiades es desplacen, fugint dels conflictes armats, dins dels seus propis països, a països veïns principalment. Malgrat veure’s obligades a desplaçar-se, les seves intencions són sempre les de tornar a les seves cases”, va comentar Muñoz.

El canvi climàtic i la supervivència

Un altre factor de fugida és el canvi climàtic que fa que les persones fugin de les seves llars. “La crisi climàtica se sent més forta en països més desfavorits. Les sequeres, la falta de cultius, d’aliments, són factors que fan que les persones marxin en cerca de la seva pròpia supervivència”, va aportar la portaveu de Missions Salesianes.

Gràcies a la cooperació, es millora la situació dels refugiats en el món. “Per aquest motiu, la comunitat internacional necessita prendre mesures perquè aquestes persones millorin en la seva situació. Es necessita treballar per la pau i per la defensa dels drets humans que ens ajudin a frenar aquestes xifres. Des de Missions Salesianes fomentem l’educació dels més joves per a mostrar-los que la seva vida pot canviar a millor”, va finalitzar.

Esperança per als nounats

A més, en aquest programa es va repassar la immensa labor que el projecte “Bressols que salven vides” realitza per a salvar vides de bebès prematurs en països subdesenvolupats, especialment a Àfrica. La xifra ja ascendeix a 30 països i són prop de 4.000 bebès els que van poder sobreviure gràcies a aquests bressols, valorats en uns 300 euros. I són joves estudiants de Formació Professional de salesians els que les fabriquen, fomentant en ells l’educació pràctica i solidària.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadAmbientesCentros Juvenilesssm
Un espacio seguro de prevención y educación emocional para adolescentes

Un espacio seguro de prevención y educación emocional para adolescentes

El Centro Juvenil Don Bosco de Santiago impulsó un espacio semanal de tiempo libre educativo con adolescentes, combinando reflexión, ocio saludable y prevención. Con el apoyo de CaixaProinfancia y Didania, el proyecto abordó salud mental, redes sociales y valores en un entorno seguro y participativo.

ActualidadFamilia Salesianassm
La Inspectoría Santiago el Mayor impulsa la conservación y difusión del patrimonio salesiano

La Inspectoría Santiago el Mayor impulsa la conservación y difusión del patrimonio salesiano

La Comisión de Patrimonio de la Inspectoría Santiago el Mayor presentó la memoria 2024–2025, el primer inventario inspectorial y la puesta en marcha del Centro de Patrimonio en Carabanchel. El proyecto se basa en conservar con sentido, implicar a las casas y proyectar un futuro con criterios compartidos.