La Família Salesiana prepara la celebració de la festa de Don Bosco

27 enero 2022

Manuel Serrano

l

• El proper dilluns 31 de gener, se celebra la festa de Sant Joan Bosco, fundador de la Família Salesiana. Aquests dies, ja es viu un ambient festiu a les cases salesianes: col·legis, plataformes socials, centres juvenils i parròquies.

La Família Salesiana a Espanya celebrarà, el proper dilluns 31 de gener, la festa del seu fundador, Sant Joan Bosco. Les cases salesianes preparen aquests dies multitud d’iniciatives per recordar Don Bosco, com és conegut popularment, i renovar el seu compromís per la joventut.

Les escoles solen preparar la festa durant tot el mes, i especialment la setmana anterior: jocs, esports, actuacions musicals… Les plataformes socials donen a conèixer als seus destinataris la figura de Don Bosco, que va dedicar la seva vida a la joventut més necessitada. Els centres juvenils i els oratoris preparen activitats especials durant el cap de setmana més proper a la festa del sacerdot que va conjugar santedat i alegria. Les parròquies celebren tridus i novenes en honor al sant dels joves.

Un any per a l’esperança

La pandèmia ha marcat la Família Salesiana a tots els nivells. Ha patit el dolor per la pèrdua i la malaltia dels éssers estimats. Tot i això, també ha volgut respondre a les necessitats socials sorgides d’aquesta crisi, sobretot aquelles que afecten infants, adolescents i joves.

L’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora farà els 150 anys de la seva fundació el proper 5 d’agost. Les Salesianes han celebrat recentment el Capítol General, amb el qual se n’ha renovat el Consell. Sor Chiara Cazzuola va prendre el relleu de Sor Yvonne Reungoat com a Mare General i l’espanyola Sor María del Rosario García Ribas és la nova Vicaria General. La Inspectoría María Auxiliadora de les Salesianes a Espanya està esperant el nomenament de la seva nova Provincial.

El 2022, tindran lloc els capítols inspectorials de les dues províncies dels Salesians a Espanya: la Inspectoria Santiago el Mayor, amb seu a Madrid, i la Inspectoría María Auxiliadora, amb seu a Sevilla. Es tracta de l’assemblea provincial més important, on s’identifiquen els reptes actuals i s’ofereixen orientacions per al futur més immediat.

En aquest any, es compleix el 400è aniversari de la mort de San Francisco de Sales, de qui va prendre exemple Don Bosco per a la seva obra. El Rector Major de la Família Salesiana, D. Ángel Fernández Artime, ha volgut rescatar un principi d’aquest Doctor de l’Església per al lema de l’Estrena 2022: “Feu-ho tot per amor. Res per la força”. Amb aquesta premissa, la Família Salesiana encara un nou any per portar l’amor i la misericòrdia de Déu a la joventut.

Escola, casa, pati i església

L’obra salesiana a Espanya es fa present mitjançant escoles, plataformes socials, centres juvenils i parròquies.

L’educació a les escoles evoluciona a passos de gegant, adaptant el Sistema Preventiu a la innovació pedagògica. Per això, és fonamental tenir cura de la identitat carismàtica i la formació tècnica dels docents. Salesians i Salesianes compten amb 137 centres educatius, on 6.500 professors treballen per l’educació de 91.900 alumnes.

A l’àmbit de la Formació Professional, es treballa de manera coordinada entre els centres, potenciant la relació amb les empreses per aconseguir la inserció laboral dels joves. 16.000 alumnes es formen laboralment en algun dels 64 centres de FP salesians, gràcies a 1.360 professors.

Les plataformes socials salesianes porten una llarga trajectòria de treball per les persones més necessitades, especialment enfocades a infància, adolescència i joventut. En el context actual de crisi, han reforçat els seus projectes d’inserció sociolaboral, recursos per a migrants i refugiats, atenció a dones en situació de vulnerabilitat, orientació familiar, voluntariat, hàbits saludables i desenvolupament comunitari, entre molts altres. A través de 385 projectes socials, 54.500 persones són ateses per aquestes entitats, acompanyades de 2.600 educadors.

A la llum del criteri oratorià de Don Bosco i Mare Mazzarello, els centres juvenils dels Salesians i les Salesianes intenten oferir una resposta creativa a les necessitats educatives i pastorals dels infants, adolescents i joves. Entre els seus objectius, estan aconseguir un protagonisme social més gran de la joventut, la formació dels animadors i el foment de les trobades salesianes. 45.500 nois acudeixen a algun dels 136 centres juvenils salesians d’Espanya, on hi ha 5.000 animadors.

Les parròquies volen convertir-se en comunitats cristianes de referència, animant la coresponsabilitat dels laics, especialment els joves. A més, la parròquia salesiana ha d’estar “en sortida”, evangelitzada i evangelitzadora. Les 58 parròquies dels Salesians atenen 48.500 fidels gràcies a la col·laboració de 3.000 persones.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…