«El dia de Don Bosco, joves, no us deixeu robar l’esperança»

1 febrero 2022

Ángel Fernández Artime

l

El Rector Major no ha volgut deixar passar l'oportunitat, el dia que celebrem Sant Joan Bosco, de felicitar els joves, recordant també Sant Francesc de Sales, l'any en què commemorem el IV Centenari de la seva mort.

El Rector Major no ha volgut deixar passar l’oportunitat, el dia que celebrem Sant Joan Bosco, de felicitar els joves, recordant també Sant Francesc de Sales, l’any en què commemorem el IV Centenari de la seva mort.

A continuació, publiquem la carta que el Rector Major, don Ángel Fernández Artime, adreça als joves per la festivitat de Sant Joan Bosco:

«Els meus estimadíssims joves: arribi a cadascun de vosaltres la meva salutació amb veritable afecte i de tot cor des de Valdocco, on em trobo avui celebrant la festa del nostre estimat pare Don Bosco, el “Pare i Mestre de la Joventut” com ho va declarar sant Joan Pau II I en aquest moment en què us estic escrivint aquesta carta, vull dir-vos que vinc de resar per vosaltres a la Basílica, davant el Senyor, davant la nostra Mare Auxiliadora, davant Don Bosco, Mare Mazzarello i sant Domingo Savio, el sant adolescent dels primers anys de l’oratori aquí a Valdocco.

Ahir va ser transmesa per la televisió l’Eucaristia des de la Basílica de Maria Auxiliadora, i el sant Pare, el papa Francesc, va declarar a l’Àngelus que havia seguit l’Eucaristia a través de la televisió, afegint que saludava tots els salesians i salesianes amb motiu de la festa de Don Bosco, i ens va recordar que el nostre pare no es va tancar a les sagristies de les Esglésies, sinó que va anar a trobar els nois i joves, buscant el seu bé, sempre amb creativitat. Indubtablement com també faria avui Don Bosco, i com hem de fer nosaltres per estar al costat de vosaltres, per recórrer el camí de la vida junts.

Quan de carinyo té el Sant Pare per la Família Salesiana, la família de Don Bosco!, i quanta responsabilitat suposa això, perquè sempre hem de donar el millor de nosaltres mateixos al servei de l’Evangeli en el nom del Senyor Jesús.

I vosaltres, estimats joves, sou els protagonistes d’aquesta història, com ho van ser els nois de Valdocco amb Don Bosco. Aquest any en què commemorem a l’Església el IV Centenari de la mort d’un gran sant, el ‘gegant de la santedat’ que va ser Sant Francesc de Sales, la família salesiana de Don Bosco, i vosaltres els joves en ella, tots , estem cridats a viure la nostra fe cristiana i tot el dinamisme juvenil que teniu al vostre cor, amb aquesta caritat i dolçor ‘salesiana’ que ens ha llegat sant Francesc de Sales i que va fer seva Don Bosco. Ell mateix escriu l’any 1854 sobre l’Oratori de Valdocco el següent:

«Aquest Oratori està posat sota la protecció de Sant Francesc de Sales per indicar que la base sobre la qual es recolza aquesta congregació ha de ser la caritat i la dolçor, que són les virtuts característiques d’aquest sant». Don Bosco s’inspira en sant Francesc de Sales per tirar endavant la seva obra, el sant que va comprendre com a pocs que al centre de la seva vida i de la seva història hi havia només Déu i el seu amor misericordiós. És el sant de la tendresa del cor modelat a imatge del cor del Déu Pare que amb la mansuetud atreu a tothom cap a si.

I fent-me ressò d’aquesta sensibilitat i espiritualitat que hem rebut de Sant Francesc de Sales a través de Don Bosco, i amb la força de la Paraula amb què s’han dirigit a vosaltres, els joves, tant el Papa emèrit Benet XVI com el Papa Francesc, jo vull convidar-vos, els meus estimats joves de totes les presències salesianes del món a viure amb grans ideals, amb grans metes que us portin pel camí de la felicitat i cap a Déu.

  • Em va semblar molt bonic quan en un dels seus missatges dirigits a vosaltres els joves, el Papa Benet us deia: “Estimats joves, no us conformeu amb menys que la Veritat i l’Amor, no us conformeu amb menys que Crist.” Que bonic i quina proposta que val la pena que sigui acceptada amb valentia, perquè és molt possible que l’ambient social i cultural de molts llocs on viviu no us ajudin a això. Però el privilegi de no conformar-se amb menys que amb Crist en les vostres vides és que podeu confiar-vos i abandonar-vos en Déu, el Déu que Viu i que ens convida a tots a viure com va fer Jesús. Estic convençut que és realment un repte per a valents ser un jove cristià avui dia. I en dir això, no m’estic oblidant de molts de vosaltres, estimats joves de les presències salesianes del món, que professeu una altra religió. Us desitjo amb veritable afecte que visqueu amb profunditat la vostra fe, que sigueu veritables creients en la fe que professeu, que la visqueu amb autenticitat. L’únic Déu que existeix i a qui tots ens dirigim, sempre estarà al vostre costat i sabrà trobar-se amb cadascú. Les cases de Don Bosco i de tota la família salesiana del món tenen, i sempre continuaran tenint, les portes obertes per a cada jove que s’hi acosta.
  • Al mateix temps, juntament amb els meus germans salesians, les meves germanes Filles de Maria Auxiliadora, i tants altres que formem aquesta preciosa família, em faig ressò de les propostes que us han fet el Papa Francesc, i el Papa Benet en el seu moment, perquè entenc que, igual que feia Don Bosco amb els seus nois, junts us estem demanant que sigueu valents, que no tingueu mai por, que us deixeu sorprendre per Jesús, el Senyor, que li obriu les portes del vostre cor deixant que Ell us parli. Sempre us sorprendrà portant-vos per un camí de veritable felicitat, aquella que vostès busquen, desitgen i necessiten.
  • Els meus estimats joves, m’atreveixo a dir-vos en aquesta festa de Don Bosco que avui, com sempre o més que mai, el Senyor us necessita per ser deixebles missioners al Regne, Don Bosco us necessita, com va necessitar als seus nois de Valdocco, per fer el bé a molts altres, i tantíssims dels vostres companys i amics us necessiten per recolzar-se en vosaltres, per fer camí al costat de joves que, amb responsabilitat i generositat, prenen la pròpia vida a les seves mans. El nostre món necessita joves que sentin que tenen una missió somniada per Déu i que se n’enamorin. Joves que sentin que Déu té un somni i un projecte bonic per a cadascun. Joves amb esperança i amb fortalesa, joves, com us diu el Papa Francesc, que no es deixin robar l’esperança: “Un jove no pot estar desanimat, és somiar coses grans, buscar horitzons amplis, atrevir-se a més, voler menjar-se el món, ser capaç d’acceptar propostes desafiadores i desitjar aportar el millor de sí per construir alguna cosa millor. Per això insisteixo els joves que no es deixin robar l’esperança” (Christus Vivit, 15).

Concloc aquesta salutació, els meus estimats joves, desitjant-vos una feliç festa de Don Bosco i convidant-vos a viure tot aquest any en gran sintonia amb Don Bosco i amb Sant Francesc de Sales. Us seguiran portant a la trobada de l’única cosa important: Jesucrist el Senyor. Recordo ara que a la reunió del Consell dels Responsables del Moviment Juvenil Salesià (SDB MJS-LEADS) realitzat el desembre passat, després d’aprovar les orientacions del Consell Mundial del SDB MJS-LEADS, els joves representants a nivell mundial van obtenir la unanimitat davant la proposta de celebrar el 400è Aniversari de la mort de Sant Francesc de Sales. Els membres del Consell Regional Àfrica-Madagascar han estat els encarregats de coordinar aquest esdeveniment, al que assistiran tots els grups del Moviment Juvenil Salesià (MJS) de les Inspectories salesianes del món, en senyal d’homenatge, gratitud, amor i devoció a aquest gran sant, inspirador del nostre estimat Don Bosco. Us animo a seguir cuidant els espais de pregària, les iniciatives a favor dels més desafavorits i a donar a conèixer i compartir tot el que aneu fent.

Els meus estimadíssims joves, feliç festa de Don Bosco i feliç any Salesià sota la inspiració de Sant Francesc de Sales. Benediccions per a tothom.

Amb veritable afecte i la promesa de la meva pregària us saluda,

Ángel Fernández Artime, sdb

Rector Major

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…