Salesians Badalona celebra els 100 anys de presència a la ciutat

25 febrero 2022

Josep Lluis Muñoz

l

Aquella llavor sembrada l’any 1922 és va convertir en un gran arbre que fins avui no ha deixat de créixer ni de donar fruits. Sota la seva ombra s’han format persones que han arribat a ser bons ciutadans i grans professionals.

Quan començava l’any 1922 els salesians van arribar a la ciutat de la mà de Mossèn Anton Romeu i Prat, un sacerdot que es va desviure per les persones amb més necessitats i en especial per infants i joves.

Els inicis van ser modestos i durs, però plens d’il·lusió i d’esperança. Un grup de joves salesians venia tots els diumenges des de Sarrià, vila que acabava de ser annexionada a la ciutat de Barcelona, i feien activitats formatives i lúdiques amb els nois del barri. Els testimonis que ens han arribat d’aquella experiència ens parlen de família, d’educació i de felicitat. L’any 1936 tot va quedar truncat per la Guerra Civil i els anys posteriors no van permetre una activitat regular de l’Oratori Festiu.

Al 1955, gràcies a una donació de terrenys de D. Ignasi de Ventós i Mir, a altres aportacions de ciutadans badalonins i al coratge dels salesians de Barcelona es va poder construir la primera fase de l’Escola Professional Salesiana de Badalona. Al mes d’octubre de 1956 iniciaven les classes els primers cent alumnes a l’escola.

El diari La Vanguardia (18.12.1956) va recollir així la noticia:

“Desde largos años vienen los reverendos Padres Salesianos ejerciendo su obra cristiano-social en Badalona llamados a ella por el recordado apóstol de la caridad, reverendo Antonio Romeu, quien por sus solas fuerzas no podía atender a la ingente masa de niños y muchachos pertenecíentes a las numerosas familias que, atraídas por el señuelo de la multiplicación de industrias, iban llegando día por día a Ia ciudad. Era por allá el año 1922. Desde entonces los salesianos han contribuido de una manera eficaz al encauzamiento de tan arduo problema. Para ello crearon el Oratorio Festivo Salesiano. Mas, pronto, se vio que con él no era posible conseguir las aspiraciones que en su ánimo anidaban. Fue entonces cuando apareció el propósito de crear las Escuelas Profesionales para instruir y capacitar en ellas al aprendiz obrero. Una procer familia badalonesa —Ventós Mir— donó un gran terreno para edificar allí las escuelas. Pero aquí, por causas que sería prolijo enumerar, se abrió un dilatado período de tiempo en el que quedaron estacionadas las actividades salesianas. Mas la persistente labor realizada no podía quedar estéril y tarde o temprano debía dar sus frutos. El día 18 de julio de 1955 fue colocada la primera piedra del nuevo y magnífico edificio entonces proyectado y que sería levantado en los amplios terrenos enclavados entre las calles de Alfonso XII y Wifredo, en el corazón, precisamente, de una gran barriada obrera. Ahora, al cabo de año y medio, ha sido bendecida e inaugurada la primera e importante parte del nuevo edificio. En el acto —celebrado el día de la Inmaculada Concepción— estuvieron presentes las autoridades y ‘la Corporación municipal en pleno, presididas por el alcalde, don Santiago March, gran propulsor de esta obra eminentemente social’. En la mañana de dicho día tuvo efecto la celebración de un solemne oficio en la nueva capilla, bendiciéndose seguidamente las nuevas escuelas por el reverendo padre provincial de los Salesianos, don Tomás Baraut. Luego, y después de unas expresivas palabras pronunciadas por el citado padre y por el director del nuevo Colegio, reverendo padre Escursell, los alumnos dedicaron un sincero y emotivo homenaje a los protectores de la obra y en especial al alcalde, señor March. — Francisco de P. ALSINA”.

Aquella llavor sembrada l’any 1922 és va convertir en un gran arbre que fins avui no ha deixat de créixer ni de donar fruits. Sota la seva ombra s’han format persones que han arribat a ser bons ciutadans i grans professionals. S’ha fet molt esport, molta música i teatre, s’han omplert els patis en temps de lleure amb jocs, rialles i d’amor creant una comunitat educativa que ha acompanyat el creixement integral de generacions d’infants, adolescents i joves.

Així, al 1966 es va inaugurar el santuari de M. Auxiliadora i poc a poc va agafar protagonisme l’activitat esportiva que tindrà en el Club Esportiu DOSA (Domènec Savio) un gran referent. També al 1977 es crea el Centre Juvenil i Prejuvenil, antecessors de l’actual “Som-hi Tots” i aviat el grup de teatre “El Gris” agafarà força.

Al 2000 es construeix l’edifici d’Educació Infantil que posteriorment encara s’ampliarà amb la incorporació dels alumnes i mestres de la veïna escola Verge de la Mercè (2007). D’aquesta manera queda configurada l’escola en 3 línies des d’Infantil, Primària, ESO i Cicles Formatius de Grau Mitjà; a més de tres grups de PFI (Programes de Formació i Inserció) destinats a aquells alumnes que presenten més dificultats en els estudis i busquen una primera formació professional.

I al costat d’ aquests projectes en marxa, és palesa la vinculació de l’Obra Salesiana amb les parròquies i entitats socials del barri, -especialment amb aquelles que tenen com a destinataris els joves- i el compromís per ajudar a entitats i ONG’s que treballen en països del Tercer Món.

Així doncs, l’ Obra Salesiana de Badalona s’ha convertit en un referent de qualitat educativa i de compromís amb el barri i amb els més necessitats, atenent, especialment les classes més populars del nostre entorn. La història, ja centenària, ens recorda el llarg camí fet i la vitalitat d’aquesta Obra Salesiana on nombroses generacions s’han educat seguint l’estil salesià. Destaca l’ambient que es viu a les seves aules i patis: l’alegria, l’acompanyament dels educadors i educadores, la visió positiva i optimista de la vida, la invitació a la mirada transcendent… i per sobre de tot l’opció preferent pels més necessitats.

Els que gaudeixen avui d’aquest regal han de mirar enrere i agrair l’esforç i la confiança que van posar salesians, mestres, educadors del lleure, entrenadors i tantes altres persones que han col·laborat en el projecte de Sant Joan Bosco a Badalona. A totes elles l’obra salesiana de Badalona vol donar les gràcies avui i expressar el ferm compromís per seguir treballant amb vocació i alegria pels infants i joves. Com diu el lema de la Inspectoria: Ens mou l’esperança!!

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…