La família radiofònica salesiana creix per donar veu a la Comunitat Educativo Pastoral

7 abril 2022

Salesians comunicació

l

Després del llançament de Salesianos.info/podcast són moltes les cases i entitats que s'estan sumant a crear la seva pròpia ràdio on line amb projectes en què destaca el protagonisme juvenil.

Després de l’èxit de Salesianos.info/podcast són moltes les cases i entitats salesianes que s’estan sumant a crear la seva pròpia ràdio salesiana. És per exemple el cas d’Alcalá de Guadaíra i Morón de la Frontera, que han estat les últimes a unir-se a la família radiofònica salesiana. En els darrers anys cada vegada han estat més les presències que han optat per aquest mitjà per difondre les seves activitats i donar protagonisme als joves.

Una mostra d’aquesta aposta es pot veure a la primera temporada “El Podcast de Don Bosco”. Un format creat per antics alumnes de la casa salesiana d’Alcalá de Guadaíra optant per la divulgació educativo-pastoral de l’obra de Don Bosco a través dels mitjans digitals en format d’àudio. Aquest podcast ja va presentar edicions especials dedicades a Sant Joan Bosco i Maria Auxiliadora en les seves respectives celebracions festives, difonent episodis que van tractar de fer arribar la devoció per Maria Auxiliadora i Don Bosco a tots els oients. Van comptar en aquella ocasió amb participacions tant a nivell nacional com a nivell internacional arribant missatges des de molts racons d’Espanya, Colòmbia i des del centre juvenil salesià d’Alep a Síria. Amb aquesta nova temporada, «El Podcast de Don Bosco”, seguirà apostant per descobrir i donar a conèixer totes les realitats, sectors i grups de la Congregació.

D’Alcalá a Morón en l’aposta pel podcast

En aquest cas és el col·legi mitjançant l’assignatura d»Oratòria i Debat’ la que pretén que els alumnes prenguin consciència de la importància i l’abast de tots els mitjans de comunicació, així com desenvolupar-hi un domini del llenguatge i de la transmissió verbal , gestionant cadascun dels elements que el componen. Per això, els alumnes Secundària, en el seu estudi de ràdio, han començat a fer les primeres emissions i enregistraments que ja es poden gaudir accedint a les xarxes socials i al web del col·legi. Aquesta iniciativa ha estat acollida amb gran interès i il·lusió per part dels alumnes que la cursen, ja que la seva intenció és clara: seguir aprenent de manera significativa alhora que expliquen a través dels seus podcasts tot allò que succeeïx al Col·legi Salesià.

De Morón a Triana

‘Papeleta de Sitio’ a Salesians Triana ha finalitzat recentment amb èxit la quarta temporada. El podcast, que es pot escoltar des de la plataforma Spotify, analitza l’actualitat confrare de Sevilla i és realitzat per alumnes i antics alumnes de la Formació Professional de Triana. Aquest any l’equip l’han format un conjunt de 15 alumnes (tècnics de so, encarregats de xarxes i locutors) que han realitzat un total de 6 programes a través dels quals han reflexionat i compartit sobre diferents figures de la passió, mort i resurrecció de Jesucrist, a més de debatre de l’actualitat confrare en aquest context de postpandèmia en què s’aprecia nerviosisme i il·lusió per la tornada a la normalitat de la nostra Setmana Santa.

 Don Bosco a les ones

Des de fa uns anys i gràcies als avenços tecnològics, estan sorgint a España multitud d’iniciatives per donar veu a la comunitat educativa.

La degana de les actuals emissores salesianes al nostre país és ‘Don Bosco Radio’, de l’Obra Salesiana d’Ibi (Alacant). Des de fa aproximadament 15 anys, es pot sintonitzar al 88.4 de la FM a la comarca alacantina de L’Alcoià. Una de les potencialitats de la ràdio és la seva funció educativa. Així ho entenen al col·legi Sant Joan Bosco de València, on va néixer fa més de tres anys Radio Bosco. Amb la mateixa idea de ràdio educativa, va sorgir al curs 2017/2018 Salesianos LAM, un espai digital del col·legi Salesians La Almunia (Saragossa). 

L’últim any fins a quatre centres s’han animat a posar en marxa la seva ràdio escolar sumant-se Salesians Padre Aramburu a Burgos, Salesians Lugo o Salesians La Orotava.

A aquestes iniciatives cal afegir-ne d’altres més puntuals, com els tallers de ràdio que organitzen alguns centres com Salesians Los Boscos a Logroño, Salesians  Cruces a Barakaldo (Vizcaya), Salesians Monzón (Huesca) i Salesians Santander que en donen bon compte. I altres projectes ja van concloure, com Ràdio Família de Salesians Antequera (Málaga) o Radio Bosco de la parròquia Jesús Obrero de Sevilla.

En qualsevol cas, la ràdio s’obre pas a les cases salesianes com un mitjà amb un potencial enorme per a l’educació i la transmissió de valors. I, a més, donant veu a nens i joves, també des d’altres realitats.

Un exemple recent es pot veure a #DameLibros, el canal oficial de podcast d’Edebé amb el qual es vol acostar a mestres, llibreters i lectors amb el desig de consolidar una comunitat que valora i vol continuar impulsant la literatura infantil i juvenil com a eina de desenvolupament i impacte en la formació lectora dels joves. Aquí, l’alumnat de centres com Rota o Córdoba han pogut compartir les recomanacions en un episodi dedicat al dia del llibre.

D’altra banda, les Plataformes Socials Salesianes recentment s’han sumat a la iniciativa radiofònica amb el projecte ‘Déjameque te cuente’ amb l’objectiu de recuperar el concepte d’amor fratern i fer-lo servir en la generació d’una comunicació que trenqui barreres i murs, que uneixi a les persones, posant en valor la diversitat i la trobada amb altres cultures, fent de la joia una eina per sembrar més amor.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…