Una segona oportunitat és possible per als joves

7 abril 2022

Don Bosco Salesians Social

l

La III Trobada andalusa de l'Escola de Segona Oportunitat (E2O) reuneix més d'un centenar d'assistents i reflecteix l'impacte a la comunitat amb 426 participants i 82 titulats el 2021.

Rocío Ruiz, consellera d’Igualtat, Polítiques Socials i Conciliació de la Junta d’Andalusia va inaugurar el 6 d’abril al Centre Social Don Bosco del Polígono Sur de Sevilla la III Trobada andalusa de les Escoles de Segona Oportunitat.

Més d’un centenar de persones, juntament amb representants de l’administració pública, el sector social i les empreses, es van acostar a aquest model innovador d’escoles que afavoreix el retorn educatiu dels joves i que dóna suport a la seva inserció al mercat de treball . Un plafó d’experts van analitzar el paper de les escoles de segona oportunitat des del diàleg amb altres sistemes i aliances per al retorn educatiu.

“Hem de consolidar i fer créixer les Escoles de Segona Oportunitat. L´educació és l´única utopia possible. Hem de crear la xarxa més gran d’Europa d’Escoles de Segona Oportunitat. És el que anomeno “operació rescat”. Que els joves no ens privin del seu talent. No podem permetre que cap jove es quedi sense futur” va destacar Ruiz en les paraules d’inauguració.

En el darrer any un total de426 joves d’entre 16 i 29 anys van participar en les accions educatives i d’ocupabilitat dels set centres acreditats a Andalusia com a Escola de Segona Oportunitat, donant com a fruit que 82 s’aconseguiren titular.

Amb aquests nous models d’escoles ens preocupem del futur dels nostres joves. En aquesta ‘operació rescat’ no esteu sols. No deixarem ningú pel camí. Treballarem per un futur ple d’esperança” va acabar la consellera.

Juntament amb Rocío Ruiz, Ignacio Vázquez, president de l’Associació Espanyola d’Escoles de Segona Oportunitat (E2O) i director general de la Fundació Don Bosco, va destacar que des de l’Associació Espanyola d’E2O volem enfortir el model d’intervenció de les escoles. En breu incorporarem quatre nous socis a Andalusia. Volem donar-li estabilitat i, en aquest camí que ha estat feixuc, és fonamental la col·laboració amb l’administració pública”.

Així mateix, Vázquez, dirigint-se a les persones joves assistents, va destacar en les paraules de cloenda de la trobada que “no deixarem de lluitar amb vosaltres. No deixarem que cap pandèmia, cap dificultat faci que esteu al centre del que fem. Us donarem una segona, una tercera o les oportunitats que necessiteu. Volem fer-vos brillar”.

Especialment emocionant va ser la intervenció d’Ana Rueda, jove representant dels joves de les escoles. Va posar veu al manifest que ells mateixos van elaborar en les sessions prèvies a la trobada i que destacava que volen “viure el present i reflexionar sobre el futur, superar pors i afrontar inquietuds, avançar i aconseguir metes”. Ana, a més, manifestava que “desitjem un model educatiu amb molts camins, que el sistema canviï i ens representi a totes i tots, perquè necessitem que la societat ens faci sentir útils i ens tracti per igual, encara que siguem diferents. Volem llocs que ens donin oportunitats, que ens escoltin i ens acompanyin. Perquè una segona oportunitat és possible gràcies a tu i al teu talent.»

 

[deg_elastic_gallery gallery_ids=»74435,74436,74437,74438,74439,74440″ _builder_version=»4.16.0″ _module_preset=»default» global_colors_info=»{}»][/deg_elastic_gallery]

Paral·lelament a les taules i ponències de la trobada, una seixantena de joves provinents de les set Escoles de Segona Oportunitat que estan acreditades a la comunitat andalusa van participar en tallers destinats a mostrar el seu talent, potenciar la seva creativitat i compartir la seva experiència d’aprenentatge.

Durant la trobada, la periodista Amalia Bulnes va moderar el col·loqui amb Antonio Vázquez, coordinador adjunt de la Gerència del Servei Andalús d’Ocupació; Montserrat Rosa, directora de l’Estratègia ERACIS de la Junta d’Andalusia i Ester Muñoz, directora de l’Àrea de Disseny i Desenvolupament de Projectes de la Fundació Don Bosco.

Posteriorment, en dues taules, es va aprofundir en la realitat actual del model d’E2O. A la primera, el president de l’Associació Arrabal-AID, José Antonio Naveros, va presentar els nous agents que s’implicaran en el model, amb participació de les entitats Fundació Radio Ecca, Noesso, EMET Arco Iris, Alendoy i Asociación Cívica para la Prevención mentre que a la segona, representants de les empreses CarrefourCoca-Cola European Partners Iberia van subratllar els vincles existents entre ocupabilitat i retorn educatiu.

Les experiències del propi alumnat i el procés per construir carreres sostenibles a càrrec de la professora de la Facultat de Ciències de l’Educació de la Universitat de Sevilla,  Soledad Romero, va ser un altre dels continguts d’una jornada que en la clausura va plantejar una mirada al futur, per consolidar aquesta innovadora estructura educativa.

El tancament de la III Trobada andalusa de les E2O va córrer de la mà de Marisa Gómez, Tinent d’alcalde i Delegada de l’Àrea de Neteja Pública i Educació de l’Ajuntament de Sevilla i de María Jesús Catalá, directora territorial de CaixaBank, que va destacar que “aprendre és remar a contracorrent. Aquest model s’adapta a vosaltres i us dóna allò que necessiteu en l’ordre en què ho necessiteu”

Les Escoles de Segona Oportunitat a Andalusia

La Fundació Don Bosco i la Associació Arrabal-AID impulsen el model d’Escola de Segona Oportunitat a Andalusia amb set escoles acreditades després de fer un exhaustiu procés d’auditoria que garanteix que compleixen els requisits de qualitat necessaris. Aquestes escoles pretenen donar resposta a la desocupació juvenil, un dels desafiaments clau de la nostra societat i que s’ha vist aguditzat amb la pandèmia. Les dues entitats posen a disposició dels joves un equip heterogeni de professionals formats per docents, educadors i tècnics d’ocupació que de manera global supera el mig centenar.

Tot i les dificultats derivades per la pandèmia, els resultats obtinguts de forma global a Andalusia durant el darrer any acadèmic avalen la vigència d’aquesta proposta educativa, amb un total de 82 titulats el 2021. La majoria aconsegueix així obtenir el seu graduat a Secundària, encara que també creixen els casos de joves que superen el Batxillerat segons aquesta metodologia.

El suport per al retorn educatiu es combina a les Escoles de Segona Oportunitat amb accions de suport a l’ocupabilitat on s’inclouen cursos de capacitació tècnica en ocupacions professionals determinades, en sectors com a hostaleria, comerç, atenció al client, neteja o supermercats que es combinen amb altres propostes de caràcter més transversal d’orientació vocacional, desenvolupament d’habilitats socials, sensibilització de gènere, voluntariat o competències digitals, per citar-ne alguns exemples. En total, 43 accions formatives diferents organitzades a Andalusia per ajudar cada jove a formar-se i aconseguir més especialització en una ocupació concreta.

Sumar és força

El ‘Mes de les E2O’ suposa l’avantsala de la Trobada nacional d’E2O que se celebrarà el proper 26 d’abril a Saragossa amb el lema ‘Sumar és força’. Aquest mes es viu amb gran intensitat a les Escoles de Segona Oportunitat d’Andalusia, amb 115 joves participants en activitats via Instagram que fomenten la cohesió del grup i el coneixement mutu.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…