La Passió es fa musical sobre els escenaris dels teatres salesians

7 abril 2022

Per Salesians Comunicació

l

Les representacions multitudinàries i amb gran repercussió a Salesians Trinidad, Huesca i Cádiz, que fan present els darrers dies de la vida de Jesús.

Els teatres salesians s’estan omplint de públic durant aquests dies a diferents localitats d’Espanya per acollir representacions musicals sobre la vida de Jesús. La tradició teatral a qualsevol col·legi salesià té un llarg recorregut. Sant Joan Bosco animava els seus alumnes a cultivar l’afició per aquest art durant el temps que romanien als seus tallers i escoles com una eina més del sistema educatiu, el Sistema Preventiu. És difícil trobar un centre salesià on no hi hagi un grup de teatre integrat per alumnes, professors, antics alumnes, animadors, família salesiana…

Així passa a Salesians Cádiz, Trinidad o Huesca, on la tradició teatral supera les fronteres ampliant-se al barri o la ciutat. El teatre de Salesians Cádiz va acollir el dissabte 2 d’abril la representació de l’obra ‘Getsemaní’, una producció benèfica de l’Associació de Cooperadors que compta i canta la setmana de passió i mort de Jesús i que va aconseguir un gran èxit després del llançament. D’altra banda, els antics alumnes de Salesians Trinidad també van reprendre la seva activitat teatral aquell mateix cap de setmana amb ‘Agnus Dei’, obra escrita pel salesià José Miguel Núñez . També a Salesians Huesca la representació de La Passió és una de les tradicions més conegudes i antigues de la Setmana Santa de la ciutat. Més de 150 actors i actrius pugen a l’escenari en dues representacions durant el cap de setmana del 9 i 10 d’abril i posaran fi així a una pausa obligada a causa de la pandèmia.

Getsemaní, un projecte nascut amb la Família Salesiana

Fa tres anys, un grup de salesians cooperadors de diversos punts d’Andalusia van preparar un petit musical al voltant de la passió i la mort de Jesús. Va ser el 2019, per a una assemblea regional que aquest grup de la Família Salesiana va celebrar llavors a Pilas. Aquell musical de més d’una desena de cançons, que aleshores va tenir una repercussió limitada i molt interna, va agradar tant que es va convertir en l’esbós d’un projecte més ambiciós: el musical ‘Getsemaní’, que el dissabte 2 d’abril es va representar en dos funcions (17.00 i 20.00 hores) al teatre del col·legi Salesians de Cádiz i els beneficis dels quals van ser destinats al projecte Buzzeti de la Fundació Don Bosco, dirigit a l’atenció i la promoció de joves extutelats. Després d’haver de suspendre’s el 2020 la seva setmana d’estrena, dos anys després el projecte va cobrar vida amb dues sessions el passat dissabte 19 de març al Teatre María Auxiliadora (Trinidad-Sevilla) a les quals s’han sumat dues més amb el cartell de «No hay billetes».

El sacerdot salesià Rafa Cazorla, músic i coordinador de Pastoral Juvenil de la casa salesiana a la capital gaditana és un dels responsables d’aquest projecte de musical i, a més, el protagonista de l’obra en encarnar el personatge de Jesús. El musical va créixer considerablement després d’aquella experiència gairebé privada del 2019: una orquestra de gairebé 30 músics i un elenc de més de 100 actors conformen aquest projecte que neix des del voluntariat dels propis cooperadors i les seves famílies, per aconseguir que el màxim de beneficis es destinin a la Fundació, i que agrupa persones des dels 5 fins als 70 anys procedents de centres salesians de Cádiz, Rota, Jerez, San José del Valle, Algeciras, Sevilla, Sanlúcar la Mayor, Utrera, Palma del Río, Mérida, Alacant, Madrid…

Salesians Trinidad reprèn la seva activitat Teatral amb Agnus Dei, de José Miguel Núñez

El Grup Teatral Farándula Don Bosco, de l’Associació d’Antics Alumnes, va néixer el 1916 com una companyia “còmico-dramàtica juvenil” al teatre de varietats de San Juan de Aznalfarache, iniciant-se així un recorregut que arriba de manera gairebé ininterrompuda fins als nostres dies. Amb motiu del Centenari del grup de teatre, van decidir fer un nou muntatge que actualitzés la dramatització tradicional de les passions que es representen en multitud de llocs. Amb text del salesià, escriptor i teòleg José Miguel Núñez i un nou concepte escènic, Agnus Dei (La Passió) pretén ser a més d’una posada al dia de la Passió, Mort i Resurrecció de Jesús, “una experiència teatral personal i emocionant que sorprengui i interpel·li qui la contempla”, expliquen des de la companyia.

Contada amb frescor i proximitat a l’espectador, la història intenta, segons l’autor, “ser fidel a l’espessor històric dels esdeveniments; es proposa bussejar en els motius que van provocar el conflicte que va portar Jesús a ser condemnat a mort; i posa en relleu que la Passió i la Mort de Jesús no tenen cap sentit si prescindim de l’òptica de la Resurrecció”, afirma José Miguel Núñez.

La Passió de Salesians Huesca

A Salesians Huesca, la representació de La Passió és una de les tradicions més conegudes i antigues de la Setmana Santa de Huesca. Des del 1947, al Teatre Salesià de la capital oscenca, es posa en escena la passió de Crist. Més de 150 actors i actrius que pujaran a l’escenari en dues representacions el cap de setmana del 9 i el 10 d’abril.

Es tracta d´un drama sacre representat per l´Associació d´Antics Alumnes Salesians de Huesca, amb més de 70 anys d´antiguitat, un dels actes més tradicionals de la Setmana Santa d´Aragó.

La representació narra 30 quadres dividits en tres actes, en què es representa la vida de Jesús de Natzaret des del seu baptisme i els passatges evangèlics més destacats, el Sant Sopar, el procés religiós i polític i la Resurrecció. Tres hores i mitja d’acció que no deixen indiferent l’espectador, en una escenografia tractada amb cura cuidant el detall més mínim.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…