Realitat i desafiaments d´una Inspectoria que mira al futur amb esperança

20 abril 2022

Salesianos SMX

l

La primera jornada completa del Capítol Inspectorial de la Inspectoria Maria Auxiliadora es va dedicar completament a l'escolta, l'estudi i els comentaris del preceptiu Informe sobre l'estat de la Inspectoria, que el superior va presentar als capitulars.

La primera jornada completa del Capítol Inspectorial de la Inspectoria Maria Auxiliadora es va dedicar completament a l’escolta, l’estudi i els comentaris del preceptiu Informe sobre l’estat de la Inspectoria, que el superior va presentar als capitulars.

Les paraules d’Ángel Asurmendi, durant una primera intervenció al llarg de gairebé dues hores, van oferir a l’assemblea, “més que dades quantitatives, que es poden obtenir en qualsevol moment, un informe qualitatiu oportú al voltant de les vuit línies programàtiques que el Rector Major amb el seu consell ha llançat per al sexenni 2021-2027”. 

«La raó de tot això és, en primer lloc, assenyalar la realitat i el conjunt de desafiaments d’una Inspectoria que vol mirar el futur amb esperança. I per altra banda, em sembla important seguir les indicacions que ens va enviar el Vicari del Rector Major a l’hora de plantejar els capítols inspectorials en les diverses inspectories del món salesià», explicava el mateix Asurmendi sobre un treball elaborat amb la seva visió de la realitat, amb les aportacions de les delegacions inspectorials i de les comunitats. «Agraeixo la participació de tots i especialment de les comunitats salesianes que han contestat amb responsabilitat i profunditat».

Entre les línies presentades, que van fer un recorregut des del creixement en identitat salesiana fins al treball al costat dels laics en la missió i la formació, van permetre incidir en alguns elements de la realitat inspectorial per a una lectura de l’actualitat i per al futur. «Vull assenyalar la coincidència existent entre les línies marcades pel Rector Major amb les línies del Projecte Orgànic Inspectorial que ens vam traçar el 2016 i també en els documents treballats el 2019 sobre la identitat de la Inspectoria i sobre el salesià que volíem ser», afegia. 

Els cent trenta capitulars van prendre nota de l’exposició dels múltiples fronts de la vida i l’obra dels salesians a tot el territori inspectorial. Després de l’estudi personal i les aportacions dels grups, Ángel Asurmendi, a la sessió vespertina, va recollir el més de mig centenar de qüestions plantejades. Ho va fer amb un discurs directe, davant d’una assemblea que va agrair aquesta radiografia detinguda, «segons la percep i la viu el seu Inspector». 

«Adrecem la mirada a la missió que tenim encomanada. Cal que en aquestes circumstàncies ens plantegem la vivència i el sentit profund de la mateixa en la nostra pròpia vida. I que tot això ens ajudi a definir, oberts a l’Esperit, els camins per on hem de continuar avançant i pelegrinant els propers anys», concloïa.

 

Durant la sessió també hi va haver ocasió de conèixer el treball realitzat en l’animació vocacional, amb les orientacions del coordinador inspectorial José Luis Navarro, que va explicar el treball d’acompanyament personalitzat «des de la pastoral de l’artesania» per convidar amb creativitat a qui vol trobar la seva vocació, perquè se sent cridat per Déu a viure des dels valors de l’Evangeli la seva vida.

D’altra banda, Fernando Báñez, secretari del Capítol Inspectorial, va presentar com a conseller per a les obres de gestió seglar, el treball que es realitza en l’acompanyament a les cases sense comunitat i el desenvolupament del document inspectorial on va destacar el treball local. 

Per tancar el temps de presentacions va tenir lloc la posada en comú per part de Fernando Miranda, vicari inspectorial, de la tasca realitzada des de la comissió de Protecció de menors i ambients segurs per reafirmar el compromís amb la protecció cap a les persones menors i vulnerables, així com l’atenció especial a les víctimes d’abusos i els seus familiars. L’àmbit de treball de la comissió és la promoció dels valors ètics, amb un èmfasi especial en la protecció dels menors a través de la promoció dels drets de la infància i de la prevenció dels abusos de tota mena i la lluita contra els mateixos. «El compromís de la Congregació és tenir una actitud d’escolta, acollida i una trobada personalitzada amb les possibles víctimes i victimaris», explicava com a coordinador de la comissió.

El torn d’intervencions es va tancar amb un recordatori a la cura dels salesians més grans, l’eliminació de prejudicis, el binomi existent entre el pati i la gestió, i la solidaritat a què ens crida la missió.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…