Utrera inicia els tràmits per concedir la medalla d’or de la ciutat a Maria Auxiliadora

27 abril 2022

Comunicació Utrera

l

L'Ajuntament de la localitat sevillana va anunciar l'obertura de la sol·licitud per al lliurament amb motiu del 125è aniversari fundacional de l'associació que li rendeix culte. La notícia arriba poques setmanes després de conèixer l'aprovació per part de la Junta de Govern Local de concedir un espai públic a la memòria del salesià Juanjosé M. Gutiérrez Galeote.

La vinculació dels Salesians a Utrera sorgeix gràcies a la preocupació social de l’il·lustre pròcer utrerà D. Diego María Santiago, Marqués de casa Ulloa, recolzat pel Cardenal de Sevilla, Mons. Llunch i Garriga. Davant la greu manca d’escoles on es troba la ciutat i la incultura de la majoria dels nens, realitzen tota mena de diligències davant Don Bosco, fundador de la Societat de Sant Francesc de Sales a Torí (Itàlia) perquè estableixi una de les seves ja famoses obres existents a Utrera. Cal tenir present que en aquestes dates hi ha a Espanya només 20.113 escoles. A Andalusia l’índex d’escolarització no arribava a l’1/12 de la població i el 70% dels nens en edat escolar eren a Espanya sense escolaritzar. Utrera, sens dubte, no n’era cap excepció.

Dimecres, 16 de febrer de 1881, van arribar a la localitat sevillana del tren procedent de Cádiz, els sis primers homes que Don Bosco envià a Espanya. Aprenen la llengua del país i s’adapten als costums locals. I des d’Utrera s’obren en magnífic ventall irradiant salesianitat per tots els angles de la Península Ibèrica.

Des d’aquella tarda freda i plujosa d’hivern fins a l’actualitat, els gestos que mostren les arrels salesianes de la ciutat són infinits i al llarg d’aquesta primavera s’han fet dos anuncis que el tornen a omplir de significat.

L’Ajuntament d’Utrera va anunciar recentment l’inici dels tràmits corresponents per atorgar la medalla d’or de la ciutat a Maria Auxiliadora. D’aquesta manera es materialitza un projecte gestat fa dotze mesos amb motiu del 125è aniversari fundacional de l’associació que li rendeix culte.

La qüestió serà debatuda al ple municipal després de la recepció de l’expedient amb més de 2.000 signatures i adhesions recollides entre els devots, entitats empresarials, comercials, culturals i religioses.

«Aquest suport posa de manifest la importància que aquesta devoció té al municipi i el que representa per a la localitat». Així ho expressava José María Villalobos, alcalde de la ciutat, que va exposar que la distinció «és oportuna per dues raons fonamentalment. D’una banda, només hi ha dues imatges coronades a la nostra ciutat, com són la Mare de Déu de Consolació i Maria Auxiliadora; i, per altra banda, és la primera imatge de Maria Auxiliadora al nostre país, sent enviada pel mateix Sant Joan Bosco. A més de l’enorme obra social lligada d’alguna manera a la família salesiana (Oberti, ADS, Aldaba, Antics Alumnes,…)».

Aquesta petició compta amb el suport de tots els grups municipals que conformen la corporació, ja que María Auxiliadora és una de les devocions principals i més arrelades d’Utrera.

Va ser el mateix Don Bosco qui va enviar la imatge a aquesta comunitat el 1885, sent la primera a la Península Ibèrica i una de les primeres a nivell mundial. “Aquell curs va arribar de Marsella (França) l’estàtua que des de llavors fins als nostres temps ha presidit el desenvolupament i els treballs de la Família Salesiana a Utrera, encenent la devoció a la Santíssima Mare de Déu sota l’advocació d’Auxiliadora dels cristians en centenars de milers d’alumnes que, després d’haver-se postrat a les plantes durant els anys de formació juvenil, l’han portat a casa i l’han tingut sempre als cors com a torxa de fe inextingible i ègida segura en tots els esdeveniments de la vida” , comparteixen les cròniques de la casa.

L’informe de l’historiador municipal aclareix que l’advocació a Maria Auxiliadora a la localitat utrerana «va arrelar amb tanta força que avui és considerada una de les més venerades a l’orbe catòlic. Per això el reconeixement que Utrera gaudeix a nivell nacional i internacional en considerar-se la nostra ciutat com a focus des d’on va irradiar la seva devoció, propagada especialment a través de la ingent quantitat d’alumnes que han passat per aquest col·legi (de fora i de dins de la població) que solen visitar-la al llarg de l’any, així com els freqüents pelegrinatges que vénen de totes les destinacions (incloent-hi turistes estrangers) que, sens dubte, redunden en benefici del nom i l’economia d’Utrera».

El mateix informe continua assenyalant que «la devoció a Maria Auxiliadora és clara i palesa, com es manifesta diàriament i de manera especial el dia 24 de maig que se celebra la seva solemnitat, i que es veu complementada amb els cultes litúrgics de la novena, la revetlla i altres activitats, si bé el moment cim de la mateixa s’assoleix amb la processó en què el veïnat des d’antic celebra de manera especial, motiu pel qual l’Ajuntament múltiples vegades ha declarat aquest dia festa local».

Una plaça per don Juanjosé M. Gutiérrez Galeote

La notícia de la medalla a Maria Auxiliadora arriba poques setmanes després de conèixer l’aprovació per part de la Junta de Govern Local de concedir un espai públic a la memòria del salesià a Juanjosé M. Gutiérrez Galeote.

Com ja es va anunciar el gener de l’any passat, un any després de la seva mort, l’espai comprès entre el carreró de la Fruta y carrer El Coronil, serà retolat plaça Reverendo Juan José Gutiérrez Galeote. José María Villalobos, ‘alcalde d’Utrera, recorda el seu enterrament “com el més multitudinari d’Utrera des de fa molts anys; i és que Juanjosé va ser una persona realment extraordinària que t’omplia l’ànima cada cop que hi creuaves dues paraules”.

Juanjosé va gaudir en vida d’una gran popularitat, gràcies a la seva inqüestionable personalitat guanyant-se l’afecte de tots aquells que van tenir la sort de compartir moments amb ell, simpàtic amb un humor característic del seu Cádiz natal, hiperactiu i proper va tenir una intensa vida de lliurament, en concret més de 25 anys al servei dels altres. Era un sacerdot confrare, que coneixia les claus més profundes de la Setmana Santa fins al punt que estava previst que l’any de la seva mort oficiés el Pregó de la Setmana Santa d’Utrera.

Com a director va ser tenaç, amb dots de comandament i una capacitat enorme per organitzar i activar la vida del centenari col·legi d’Utrera, lliurant-se a les causes més notables amb altruisme, mogut per l’amor als altres.

La seva sorprenent mort el mes de gener de l’any 2020, quan només tenia 45 anys, va commocionar tota la ciutat ja que Juan José dva deixar una empremta profunda en tots els que el van tractar.

Juanjosé va néixer a Cádiz capital, l’any 1975, i la seva vida i obra no s’entén sense la forta influència dels Salesians, al col·legi del qual entraria amb 6 anys, quedant vinculat de per vida. El 1989, a la seva ciutat natal va començar l’aspirant i el 16 d’agost de 1993 va professar, després va començar a treballar per a la Congregació als centres de Granada, Algeciras, Sevilla, La Palma de Condado, La Línea de la Concepción, Huelva, Alcalá de Guadaíra, Puebla de la Calzada i Utrera, ciutat on va arribar l’any 2014 com a director.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…