Joves de salesians de La Orotava i Avilés comparteixen propostes per prevenir els discursos d’odi als seus centres escolars

23 junio 2022

Bosco Global i Jóvenes y Desarrollo

l

Ho fan en el marc del projecte Jóvenes Interconectad@s, liderat per les ONGD salesianes i finançat per l'Agència Espanyola de Cooperació al desenvolupament.

El 15 de juny es va celebrar el darrer webinar del projecte“Jóvenes Interconectad@s”, titulat “Jóvenes protagonistas frente a los discursos de odio”,impulsat per Bosco Global y Jóvenes y Desarrollo, en què joves dels col·legis salesians de La Orotava (Tenerife) i d’Avilés (Astúries) van compartir experiències del seu treball per a la prevenció dels discursos d’odi.

Durant el webinar van destacar com treballar aquests continguts des de la participació i el diàleg els havia permès arribar a reflexions molt interessants i a posar una mirada crítica en les seves pròpies accions, reconeixent que, de vegades, havien estat propagadors de missatges d’odi i intolerància. L’alumnat i el professorat van coincidir en què “cal deixar de ser espectadors i espectadores i fer alguna cosa davant els discursos d’odi”.

Lucía, Hugo, Mónica, Abraham, Paco, Beatriz, Santiago són alguns dels noms de protagonistes que han format part del projecte Interconectad@s. Per dissenyar les seves accions de canvi han analitzat, investigat i desenvolupat activitats per visibilitzar que sí que es poden prevenir els discursos d’odi impregnats pel racisme, el masclisme, l’homofòbia, el capacitisme, l’antigitanisme, entre d’altres. Els vídeos, infografies i cartells han estat els formats escollits per amplificar els missatges en positiu per al canvi social, que s’han difós a Youtube i, en el cas de Salesians La Orotava, també han arribat a la ciutadania a través d’una exposició a la Casa de la Joventut.

A la sessió també va participar-hi Pilar Ponce, presidenta del Consell Escolar de la Comunitat de Madrid, que va posar èmfasi en com, el 2015, els delictes d’odi es van incorporar al Codi Penal Espanyol. També, va posar el valor en la necessitat d’instaurar pràctiques educatives transformadores, Ponce destacava que “no s’ha après la lliçó” quan reflexionava que no serveix de res arribar a conclusions teòriques si no van acompanyades d’accions reals de canvi.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

Actualidad
‘Los hijos del dolor’, el trabajo de los Salesianos en Colombia con los enfermos de lepra

‘Los hijos del dolor’, el trabajo de los Salesianos en Colombia con los enfermos de lepra

Misiones Salesianas, en colaboración con el programa de Televisión Española (TVE) Pueblo de Dios, viajó el pasado mes de noviembre a Colombia para reflejar el trabajo de los misioneros salesianos en ambas inspectorías, con sucesivos capítulos para reflejar la labor salesiana en Bogotá, Agua de Dios, Barranquilla y Cali.

BlogsLas cosas de Don Bosco
El león

El león

Una sombra de humildad Nunca fui un león de carne y hueso. Soy el icono del león que secularmente ha representado al evangelio de san Marcos. Nací del pincel de Lorenzone, el artista turinés a quien Don Bosco encargó pintar el imponente cuadro que preside la...