Joves de salesians de La Orotava i Avilés comparteixen propostes per prevenir els discursos d’odi als seus centres escolars

23 junio 2022

Bosco Global i Jóvenes y Desarrollo

l

Ho fan en el marc del projecte Jóvenes Interconectad@s, liderat per les ONGD salesianes i finançat per l'Agència Espanyola de Cooperació al desenvolupament.

El 15 de juny es va celebrar el darrer webinar del projecte“Jóvenes Interconectad@s”, titulat “Jóvenes protagonistas frente a los discursos de odio”,impulsat per Bosco Global y Jóvenes y Desarrollo, en què joves dels col·legis salesians de La Orotava (Tenerife) i d’Avilés (Astúries) van compartir experiències del seu treball per a la prevenció dels discursos d’odi.

Durant el webinar van destacar com treballar aquests continguts des de la participació i el diàleg els havia permès arribar a reflexions molt interessants i a posar una mirada crítica en les seves pròpies accions, reconeixent que, de vegades, havien estat propagadors de missatges d’odi i intolerància. L’alumnat i el professorat van coincidir en què “cal deixar de ser espectadors i espectadores i fer alguna cosa davant els discursos d’odi”.

Lucía, Hugo, Mónica, Abraham, Paco, Beatriz, Santiago són alguns dels noms de protagonistes que han format part del projecte Interconectad@s. Per dissenyar les seves accions de canvi han analitzat, investigat i desenvolupat activitats per visibilitzar que sí que es poden prevenir els discursos d’odi impregnats pel racisme, el masclisme, l’homofòbia, el capacitisme, l’antigitanisme, entre d’altres. Els vídeos, infografies i cartells han estat els formats escollits per amplificar els missatges en positiu per al canvi social, que s’han difós a Youtube i, en el cas de Salesians La Orotava, també han arribat a la ciutadania a través d’una exposició a la Casa de la Joventut.

A la sessió també va participar-hi Pilar Ponce, presidenta del Consell Escolar de la Comunitat de Madrid, que va posar èmfasi en com, el 2015, els delictes d’odi es van incorporar al Codi Penal Espanyol. També, va posar el valor en la necessitat d’instaurar pràctiques educatives transformadores, Ponce destacava que “no s’ha après la lliçó” quan reflexionava que no serveix de res arribar a conclusions teòriques si no van acompanyades d’accions reals de canvi.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

ActualidadssmVisitaExtraordinaria
Los Coordinadores Generales de Pastoral de Santiago el Mayor comienzan a soñar el nuevo curso

Los Coordinadores Generales de Pastoral de Santiago el Mayor comienzan a soñar el nuevo curso

Los Coordinadores Generales de Pastoral de las Casas de la inspectoría de Santiago el Mayor celebraron su asamblea anual los pasados 24 y 25 de abril en la Casa de Ejercicios de la Esclavas del Cristo Rey de Madrid. Un foro de evaluación y reflexión convocado por...