Joves de salesians de La Orotava i Avilés comparteixen propostes per prevenir els discursos d’odi als seus centres escolars

23 junio 2022

Bosco Global i Jóvenes y Desarrollo

l

Ho fan en el marc del projecte Jóvenes Interconectad@s, liderat per les ONGD salesianes i finançat per l'Agència Espanyola de Cooperació al desenvolupament.

El 15 de juny es va celebrar el darrer webinar del projecte“Jóvenes Interconectad@s”, titulat “Jóvenes protagonistas frente a los discursos de odio”,impulsat per Bosco Global y Jóvenes y Desarrollo, en què joves dels col·legis salesians de La Orotava (Tenerife) i d’Avilés (Astúries) van compartir experiències del seu treball per a la prevenció dels discursos d’odi.

Durant el webinar van destacar com treballar aquests continguts des de la participació i el diàleg els havia permès arribar a reflexions molt interessants i a posar una mirada crítica en les seves pròpies accions, reconeixent que, de vegades, havien estat propagadors de missatges d’odi i intolerància. L’alumnat i el professorat van coincidir en què “cal deixar de ser espectadors i espectadores i fer alguna cosa davant els discursos d’odi”.

Lucía, Hugo, Mónica, Abraham, Paco, Beatriz, Santiago són alguns dels noms de protagonistes que han format part del projecte Interconectad@s. Per dissenyar les seves accions de canvi han analitzat, investigat i desenvolupat activitats per visibilitzar que sí que es poden prevenir els discursos d’odi impregnats pel racisme, el masclisme, l’homofòbia, el capacitisme, l’antigitanisme, entre d’altres. Els vídeos, infografies i cartells han estat els formats escollits per amplificar els missatges en positiu per al canvi social, que s’han difós a Youtube i, en el cas de Salesians La Orotava, també han arribat a la ciutadania a través d’una exposició a la Casa de la Joventut.

A la sessió també va participar-hi Pilar Ponce, presidenta del Consell Escolar de la Comunitat de Madrid, que va posar èmfasi en com, el 2015, els delictes d’odi es van incorporar al Codi Penal Espanyol. També, va posar el valor en la necessitat d’instaurar pràctiques educatives transformadores, Ponce destacava que “no s’ha après la lliçó” quan reflexionava que no serveix de res arribar a conclusions teòriques si no van acompanyades d’accions reals de canvi.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

También te puede interesar…

ActualidadCentros Juvenilessmxssm
La Confederación Don Bosco publica un segundo estudio sobre el uso de internet y redes sociales en la infancia

La Confederación Don Bosco publica un segundo estudio sobre el uso de internet y redes sociales en la infancia

La Confederación quiere enviar una serie de mensajes en pro de la información y la concienciación necesarias en materia de prevención de la discriminación y la violencia y ofrecer orientación mediante la visibilización y el acompañamiento en estrategias de acción para los referentes educativos.

ActualidadEscuelasssm
Ibai Goicoetxea Fonseca, alumno de Salesianos Pamplona, recibido por el Alcalde de Pamplona

Ibai Goicoetxea Fonseca, alumno de Salesianos Pamplona, recibido por el Alcalde de Pamplona

Ibai Goicoetxea, de 19 años, juega en la SD Eibar PC como delantero, tiene DCA desde los 3 años. El deporte que practica está en categoría paralímpica desde 1984. Actualmente estudia en Salesianos Pamplona Grado Medio de Microinformática y Redes. En el acto han...

ActualidadsmxSocial
A punto de vivir la experiencia de voluntariado internacional

A punto de vivir la experiencia de voluntariado internacional

Un total de 21 voluntarios y voluntarias de Bosco Global, vivirán durante los meses de Junio a Septiembre una experiencia única en la que conocerán otras realidades y culturas diferentes, que les permitirán abrir sus miradas y enriquecerse mutuamente, con la finalidad de, al volver, seguir comprometidos por la justicia global.