El Campobosco 2022 està a punt de començar. Amb el lema “¡Atreveix-te, confia, viu!”, l’edició d’enguany congrega 774 participants, de 19 anys d’edat en amunt, pertanyents al Movimient Juvenil Salesià (MJS) de salesians i salesianes d’Espanya i Portugal.
Organitzat per la Pastoral Juvenil Salesiana, els participants, animadors de Centres Juvenils salesians en la seva majoria, visitaran, del 30 de juliol al 8 d’agost, els llocs salesians més importants del naixement del carisma salesià, reflectit en la vida i obra dels sants Joan Bosco i Maria Mazzarello (Maín). Alguns d’aquests llocs estan a Barcelona (que Don Bosco va visitar), però, sobretot, en I Becchi, Mornese, Chieri i Torí-Valdocco – aquests últims a Itàlia–.
Els objectius de la trobada són fer vida cristiana trobant-se amb Jesús a través de l’experiència de vida cristiana que visqueren Don Bosco, Maín i els joves del primer oratori; proposar les figures dels joves sants que van florir a Valdocco i Mornese com a inspiració per al propi projecte de vida evangèlic, y viure el sentit d’Església des del protagonisme juvenil i la comunió carismàtica en sintonia amb tota la comunitat cristiana que camina cap el sínode.
QUÈ ELS ESPERA?
El punt de partida serà Barcelona, amb la inauguració de la trobada aquest proper dissabte 30 de juliol. Don Bosco va visitar la ciutat comtal en abril-maig de 1886, dos anys abans de la seva mort. La ruta continuarà, després d’un llarg viatge en autobusos travessant França, pel Piemont italià. Els joves s’allotjaran en el Colle Don Bosco a I Becchi, lloc on va néixer Joan Bosco a l’agost de 1815. Des d’allí es desplaçaran a Chieri, en el seminari on es formà com a sacerdot el fundador de la Congregació Salesiana, i a altres pobles i ciutats significatives en la seva vida. També passaran per Mornese, terra d’origen de Maria Mazzarello, cofundadora amb Don Bosco de l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora (Salesianes), que aquest any estan celebrant el 150 aniversari de la seva fundació. Torí-Valdocco serà l’últim destí de la peregrinació juvenil, per a visitar el primer oratori salesià i la Basílica de Maria Auxiliadora; i també, en la pròpia ciutat, alguns dels llocs on Don Bosco desplegà la seva missió entre els joves.
A més dels llocs i dels sants salesians, els participants es trobaran i escoltaran les paraules del Rector Major, Ángel Fernández Artime, de la Superiora General de les Salesianes, Chiara Cazzuola, del Conseller per a la Pastoral Juvenil dels Salesians, Miguel Ángel García Morcuende, de la Consellera per a la Pastoral Juvenil de les Salesianes, Runita Galve, del Conseller Regional per l’Europa Mediterrània, Juan Carlos Pérez Godoy, dels Provincials d’Espanya, Fernando García (SSM) i Ángel Asurmendi (SMX), i de la Provincial de les Salesianes a Espanya, Charo Ten, o del Director del Centro Nacional Salesià de Pastoral Juvenil (CNSPJ) d’Espanya, José Miguel Núñez.
EXPECTATIVES SALESIANES
Per a Xabier Camino i Jordi Lleixà, delegats inspectorials de Pastoral Juvenil de Salesians Santiago el Mayor (SSM) i Salesians Maria Auxiliadora (SMX) respectivament, el Campobosco és un gran esdeveniment creient d’enorme protagonisme juvenil.
“El Campobosco sempre és un regal de trobada. L’experiència toca el més pregon dels qui hi participen, afavorint un viatge interior a les arrels del nostre carisma salesià que enforteix encara més el que som i fem en cada una de les nostres Cases”, explica Camino. “Visitar els llocs dels nostres orígens remou el nostre cor i ens fa tornar a les nostres arrels, que ens recorden qui som i qui estem cridats a ser en l’Església i en el món. L’experiència no deixa ningú indiferent i, certament, marca un abans i un després en la vida cristiana dels joves que hi participen”, afegeix.
“He tingut l’oportunitat de participar en sis Campoboscos. Aquest del 2022 serà el setè per a mi, en aquesta ocasió com a Delegat inspectorial de Pastoral Juvenil. Les expectatives són molt altes perquè, després d’aquests anys de pandèmia, la il·lusió per trobar-nos en la Terra Santa salesiana és encara més gran i es palpa en l’ambient dels qui ja esperen la trobada amb moltes ganes. Serà una oportunitat per sentir-nos família, celebrar plegats la nostra fe, compartir l’alegria pròpia de la nostra espiritualitat juvenil salesiana i seguir comprometent la nostra vida en un projecte vocacional ple de sentit a la llum de l’Evangeli”, conclou.
Per la seva banda, Jordi Lleixà espera que “aquesta trobada sigui per als seus participants, i per a totes les persones que els acompanyem, una experiència de trobada amb Jesús Ressuscitat que ens impulsi a implicar-nos més en l’apassionant missió salesiana. Anar als orígens de las vides de Don Bosco i Maria Mazzarello ens ha d’ajudar a veure que tot és obra de Déu, que ells sentiren la crida a donar la seva vida pels joves, i que ara aquesta crida es dirigeix a nosaltres. El Campobosco sempre ha sigut un moment de revitalització pastoral per les Inspectories i cadascuna de les Cases que hi participen. El meu desig és que aquesta vegada ho torni a ser”.
“En l’horitzó de l’Any de la Família, del quart centenari de la mort de Sant Francesc de Sales i del 150 aniversari de la fundació de l’Institut de les Filles de Maria Auxiliadora, amb el Campobosco ens aproparem a Jesús i al seu Evangeli a través de la Paraula de Déu, ens fixarem en el rostre de Jesús que inspirà els nostres fundadors, ens deixarem confrontar per la fe que visqueren Don Bosco, Maria Mazzarello i els joves del primer oratori. En aquest Campobosco volem animar el protagonisme dels joves, fent camí sinodal amb l’Església del nostre temps”, comenten des de l’organització.
Aurora Escobar, salesiana pertanyent a l’equip organitzador del Campobosco, afirma que “el Campobosco és una experiència que els joves viuen en un moment fundant de la seva vida; en un moment de presa de decisions vitals per la qual cosa és molt important que en aquests dies els joves que hi participen experimentin a través de la Paraula, els sagraments i l’acompanyament, que estan cridats a fer de les seves vides una obra d’art a l’estil salesià. Especialment, en aquest 150 aniversari de la nostra fundació, la vida de Maín (com la de Don Bosco) ens ensenya que tot el que vivim: desil·lusions, dificultats, malalties, buit, dolor, ruptures, precarietat…, viscut amb Déu, pot ser transformat en una gran obra d’art que il·lumini tantes altres vides”.
Per a José Miguel Núñez, director del Centre Nacional Salesià de Pastoral Juvenil i coordinador general del Campobosco 2022, es tracta “d’una experiència única dins dels processos de creixement i maduració en la fe dels nostres joves. No es tracta d’un esdeveniment aïllat, sinó d’un moment qualificat de trobada amb un mateix, amb els altres i amb Déu, amb l’estil salesià, en el camí de discerniment cristià que tots hem de fer. Retornar-nos als orígens del carisma, a l’experiència viva de Don Bosco i Madre Mazzarello, és una oportunitat extraordinària per a descobrir camins creients y vocacionals que orientin la pròpia vida”. I afegeix, “ho hem preparat amb molta il·lusió i amb la implicació de moltes persones, en un gran equip, que porta treballant des de fa molts mesos. No tinc cap dubte de que serà una experiència extraordinària”.
UNA APP INFORMATIVA
Como ja va succeir en l’edició anterior de 2018, els joves participants comptaran amb una aplicació de mòbil per a accedir a tota la informació del Campobosco. L’ APP ha estat desenvolupada per Carlos Magán, animador del Centre Juvenil Salesians Atocha de Madrid, enginyer en Telecomunicacions.
En la capçalera de l’aplicació s’hi poden llegir diferents frases de Don Bosco, de Madre Mazzarello, del papa Francesc i de l’Evangeli. El centre de l’aplicació és un espai que simula un quadern de viatge, en el que s’hi poden consultar els materials de la trobada, els horaris, el pla de visites i la disposició dels grups, entre altra informació d’interès. Juntament a una presentació de la trobada i la seva història, apareixen les salutacions del Rector Major dels Salesians i la Mare General de les Salesianes, així com l’himne, el cançoner i vàries propostes per a la reflexió espiritual.
Amb aquesta iniciativa, els participants no necessiten material imprès per a poder seguir la trobada. A més, poden configurar l’ APP per a rebre alertes que els recordin l’activitat que toca en cada moment.
DESCARREGA L’ APP #CPB22
UN HIMNE CREAT PER NICO MONTERO
Com és habitual en anteriors edicions, el Campobosco 2022 tindrà un himne, una cançó que posarà so a tota la trobada juvenil. La cançó respon al lema elegit per a l’esdeveniment: “Atreveix-te, confia, viu!” i fou composat pel cantant Nico Montero i el seu grup musical, els quals també participaran i ambientaran musicalment aquesta trobada tan important a nivell pastoral salesià.
HISTÒRIA DEL CAMPOBOSCO
El Campobosco és una trobada multitudinària organitzada per la pastoral juvenil salesiana d’Espanya i Portugal en el que els joves participants recorren la terra on va néixer el carisma salesià, la terra de Don Bosco i Mare Mazzarello, apropant-se a la seva experiència espiritual i a la seva resposta creient.
Amb l present ja són catorze edicions les que s’han celebrat, des de la primera al 1981 a Mohernando (Guadalajara). Ja fou en la tercera edició, celebrada en 1986, quan s’organitzà per primera vegada recorrent els llocs sants salesians d’Itàlia, retornant amb gratitud la visita que el sant torinès va fer en 1886 a Barcelona, dos anys abans de morir.
Posteriorment es van celebrar les edicions de 1988 (commemoratiu del centenari de la mort de Don Bosco), 1991, 1994, 1997, 2001, 2004, 2007, 2010, 2014, 2018 i l’actual, de 2022. Des d’aleshores, en totes aquestes edicions, s’estima que han sigut uns 7.500 joves els que han participat d’aquesta experiència salesiana.
Segueix el Campobosco 2022 (#CPB22)
Sigue el Campobosco 2022 (#CPB22)
Facebook: MJS España
Instagram: mjs_es
Twitter: @MJS_es
Youtube: SalesianosEs
0 comentarios