“Sou deixebles missioners del Senyor, amb la genialitat del carisma salesià”

5 agosto 2022

l

El Rector Major, don Ángel Fernández Artime, va rebre els joves del Campobosco 2022 a Torí-Valdocco, la casa mare de la Congregació Salesiana, el divendres 5 d’agost.

Un dia molt esperat per tots els participants del Campobosco (#CPB22) va arribar per fi: el 5 d’agost amb la visita a Torí, als llocs salesians que van marcar la vida com a sacerdot de Sant Joan Bosco, dedicada enterament a l’atenció i a l’educació dels nois més pobres de la seva època en el Segle XIX.

El matí s’inicià amb la sortida en autobusos des del Colle Don Bosco fins a Torí, una hora aproximadament de recorregut, en la que es va demanar als joves formular algunes preguntes que per la tarda respondria el propi Rector Major, en la trobada multitudinària amb ell en la Basílica de Maria Auxiliadora.

 

AMB DON BOSCO, MAÍN I DOMÈNEC SAVIO

En arribar a Torí-Valdocco, com s’ha fet al llarg d’aquest Campobosco, els joves es van separar en el grup A i B per a fer les visites oportunes del matí, fins que es retrobaren tots junts a las 17 hores per la trobada, anteriorment dita, amb Ángel Fernández Artime.

El grup A va viure el moment emocionant d’entrar per primera vegada a la Basílica de Maria Auxiliadora. Uns joves van entrar amb els ulls tancats, en grupets, plorant, embadalits del que estaven contemplant. Per fi, després de molts anys, conegueren el lloc dedicat a l’Auxiliadora, on està la capella de Don Bosco, Maria Mazzarello o Domènec Savio, entre altres racons. Uns minuts d’una gran emoció que recordaran per a la resta de les seves vides.

Després d’un primer contacte amb tan formós temple, construït per la “Providència” i per las ganes impetuoses de Don Bosco de 1864 a 1868, els participants d’aquest grup A van tenir un moment de silenci i d’oració per motivar un dia pel record en la casa de Don Bosco.

 

PER VALDOCCO

Posteriorment, cap a les 11 del matí, els joves van iniciar la visita als llocs de Valdocco per tres zones: la zona del Museu Casa Don Bosco, la de la Basílica de Maria Auxiliadora, la de les esglésies i el pati.

En la primera de las zones, el Museu Casa Don Bosco, inaugurat al setembre de 2020 i, per això, la primera vegada en què un Campobosco nacional en fruïa, van fer un recorregut per vàries de les seves estances, com els soterranis, on hi havia la cuina i els menjadors originaris de l’oratori de Don Bosco; les sales de maquetes, amb la història de l’evolució de Valdocco; les habitacions 1 i 2, que eren les estances del sant dels joves i la seva capella; i altres sales del Museu Casa Don Bosco com la referent a la Santedat Salesiana, la de les missions o de la pastoral juvenil.

En la segona de las zones, la de la Basílica de Maria Auxiliadora, van visitar el seu exterior en la entrada principal, la plaça i l’estàtua de Don Bosco, erigida pels Antics Alumnes; l’interior amb l’altar i el quadre de Maria Auxiliadora pintat per Tomàs Andreu Lorenzone; la volta, l’altar dedicat a Don Bosco i la cripta o els altars de Maria Mazzarello i Domènec Savio, entre altres.

En la tercera zona, la de les esglésies i el pati de Valdocco, van estar en el Pòrtic de les Bones Nits, on Don Bosco els dedicava unes paraules totes les nits abans de què s’anessin a dormir; l’Església de Sant Francesc de Sales, construïda entre 1851 i 1852, que donà una cobertura més gran a l’oratori a mida que anava creixent en nombre de nois; el pati principal amb la famosa estàtua de Don Bosco on es van fer moltes fotografies pel record, el jardí de Mamà Margarita o la font i els tallers.

Després de dinar, en el pati de Valdocco va haver-hi un moment de jocs: el mocador, la pilota, el paracaigudes, les xanques o el frisbee. Don Ángel va participar en algun d’aquests jocs, com el del mocador, i també es va fotografiar al costat de l’estàtua de Don Bosco amb tots els joves que li demanaven en un to proper i paternal.

 

TORÍ I LA SALESIANITAT

Per la seva part, el grup B fou acollit en el pati de Valdocco, en la zona de l’amfiteatre, pel salesià espanyol Alejandro Guevara, director de la comunitat Valdocco-Maria Auxiliadora i Animador espiritual de l’Associació de Maria Auxiliadora (ADMA) en el món. Dirigí als joves unes paraules de benvinguda. “Arribar a Valdocco és un gran regal, feu memòria, recordeu tots els nois i noies que ateneu en centres juvenils o plataformes, i també de les vostres famílies. I els direu: ‘De tots vosaltres me’n vaig recordar a Valdocco’”, els va demanar.

Alejandro Guevara els instà a arribar allí, no amb un cor tancat, sinó obert. “Com has vingut a Valdocco? Avui és el dia de resoldre dubtes. És el dia de preguntar. No n’hi ha prou de viure Valdocco amb el cap, es el dia d’emocionar-se, d’exterioritzar els vostres sentiments”, finalitzà.

Després, aquest grup va començar la visita als llocs més assenyalats de Torí amb vinculació salesiana. Van visitar  l’estàtua dedicada a Don Cafasso, director espiritual de Sant Joan Bosco; en la Consolata, el principal santuari marià de Torí, on hi ha enterrat Don Cafasso i on acudia freqüentment Don Bosco a resar a la Verge de la Consolació; en la Piazza Savoia, lloc que reflecteix el context històric de dificultats en què va viure Don Bosco; l’Església de Sant Francesc de Sales, en la que Don Bosco oficià la seva primera missa després de la seva ordenació com a sacerdot el juny de 1841, i la sagristia d’aquesta mateixa església, on Don Bosco i el jove Bartomeu Garelli van trobar-se el 8 de desembre de 1841, germen del primer oratori; en la Obra Social de la Marquesa Barolo (el Refugi), el que fou un internat per a nenes òrfenes en el que Don Bosco va prestar els seus serveis com a capellà; en Porta Palazzo, lloc on anava Don Bosco per a rescatar els nois més desafavorits; o en el Cementeri de Sant Pere in Vincoli, lloc al que per un dia Don Bosco marxà amb els seus joves de l’Oratori després d’anar-se’n de la casa de la Marquesa Barolo.

 

PREGUNTES AL RECTOR MAJOR

En la trobada del Rector Major amb els joves a les 5 de la tarda a la Basílica de Maria Auxiliadora, el desè successor de Don Bosco va parlar, en un to amable i distès, amb els quasi 800 participants que omplien de gom a gom la Basílica de Maria Auxiliadora con les seves samarretes blaves. Don Ángel va respondre preguntes formulades por varis joves que pujaven a l’altar, sobre temes referents a Don Bosco avui, el carisma salesià en el món, la resposta salesiana davant els joves més pobres -tenint “cases salesianes de portes obertes i presències afectives i efectives”-, sobre la sinodalitat -abordant el tema d’una Església on tothom hi tingui cabuda, la posició de la dona en ella i el celibat en el sacerdoci-, el ésser cristià en un món com el d’avui, sobre els seus moments bons i dolents dels vuit anys i mig com a Rector Major o els reptes que té el jovent actualment.

 

UNA EUCARISTIA MULTITUDINÀRIA

A les 18:30 hores se celebrà la missa presidida pel Rector Major. Tota la Basílica estava repleta dels joves participants del Campobosco, acompanyant a Don Ángel.

En la homilia, el desè successor de Don Bosco va enaltir el lloc en el que estaven, explicant que, des de la Basílica de Maria Auxiliadora, han sortit els missioners salesians des de 1875 a tots els racons del món i també el lloc del quadre de la Verge Auxiliadora pintat per Lorenzone, un lloc en el que Déu s’hi fa present. I va recordar les tres paraules d’aquest Campobosco “atreveix-te”, “confia” i “viu”. “Atreveix-te a afrontar els reptes de la vida i a posar-los en les mans de Déu, perquè et donarà molta pau; confia en què Déu ens sosté i viu a ple pulmó, essent feliç en el teu projecte de vida”, recalcà.

En aquesta celebració eucarística es van fer els actes de la renovació de vots de salesians i salesianes: Luis Valverde i José María García “Chema” de Salesians Santiago el Mayor (SSM); Rubén Ponce, Dani Sánchez, Mario Gómez i Fran Galán de Salesians Maria Auxiliadora (SMX) i la renovació de vots temporals de Diana Arrobas (salesiana de la Inspectoria de Portugal). També el salesià Jorge Juan Reyes, de la Inspectoria Maria Auxiliadora, en acció de gràcies per les seves noces de plata, va renovar el seu compromís davant del Rector Major i dels joves. I Rubén, un jove participant de Terrassa, va rebre por primera vegada la comunió de mans del Rector Major.

La missa amb els joves fou emesa per streaming a través del canal de YouTube de Salesianos España:

Després de la missa, els joves van sopar a Valdocco i van tenir un acte final davant la imatge de Don Bosco a la Basílica, amb la predicació de las ‘bones nits’ per part del salesià italià Alberto Goia, Delegat de Pastoral Juvenil de la Inspectoria del Piemont i Valle d’Aosta. “Avui Don Bosco està molt content de la vostra presència aquí”, va dir. Va descriure, en una primera idea compartida, que dels somnis de Don Bosco nasqué una realitat como és la Basílica de Maria Auxiliadora. “Els somnis s’han fet realitat”, comentà. Un segon pensament que els va transmetre és que, “en aquest lloc, la vida els ha canviat a molts i molts nois i noies; han entrat essent unes persones, però n’han sortit essent-ne altres”. Una tercera idea fou la del lliurament. “Molts joves aquí han ofert la seva vida al servei de Déu, al servei de la Congregació Salesiana”, finalitzà dient als joves del Campobosco.

El dia va arribar a la seva fi amb el viatge de tornada al Colle Don Bosco. Un descans merescut per a tothom. Unes hores després tornaran a Torí-Valdocco. El grup A romandrà a Valdocco per a conèixer els seus llocs i el grup B visitarà els llocs salesians de Torí.

 

[deg_elastic_gallery gallery_ids=»81631,81608,81609,81610,81611,81612,81613,81614,81615″ _builder_version=»4.17.6″ _module_preset=»default» hover_enabled=»0″ global_colors_info=»{}» sticky_enabled=»0″][/deg_elastic_gallery]

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

smxSocial
Los Salesianos celebran 25 años de compromiso con la inclusión digital

Los Salesianos celebran 25 años de compromiso con la inclusión digital

Las bodas de plata de la Red Òmnia, proyecto impulsado por la Generalitat de Cataluña, pone en valor el trabajo que se realiza desde las plataformas sociales salesianas en Cataluña a través de la Fundación Magone-Martí Codolar y La Mina, en esta iniciativa de acercar la tecnología a los colectivos que tienen menos acceso.