Estudiants de centres salesians viuen la seva experiència europea

13 abril 2023

Marian Serrano

l

Aquestes experiències d'aprenentatge a Europa, recolzades pel programa Erasmus+, fan que els joves dels centres salesians adquireixin competències personals i acadèmiques que, segons la seva pròpia opinió, no podrien adquirir d'una altra manera.

El programa Erasmus+ permet a l’alumnat i professorat d’ESO i Formació Professional de centres salesians conèixer altres cultures, millorar les seves competències personals acadèmiques i lingüístiques, i en el cas de la FP experimentar una realitat laboral diferent, ja que fan les pràctiques de FCT o Dual en un país estranger.

Des de Zaragoza, Pamplona, Madrid, Ciudad Real, Salamanca, Burgos, Málaga, Cartagena, Alcoi, Alcalá de Henares (i algunes ciutats més) fins a Alemanya, Àustria, Polònia, Itàlia, França, Estònia, Grècia, República Txeca, Turquia, Romania, Irlanda, Malta, entre d’altres. I de vegades amb trajecte d’anada i tornada.

Programa Erasmus +

Per tirar endavant aquestes experiències, els Centres Salesians formen part de la xarxa Erasmus de diferents maneres.

Alguns, com Salesians Pamplona, han estat seleccionats per la Unió Europea per ser centres educatius per a projectes de mobilitat Erasmus+ durant el període 2021-2027. Això els permet organitzar mobilitats d’alumnat i professorat amb més facilitat durant aquest període.

Altres, com Salesians Cartagena, formen part de Les associacions d’Intercanvi escolar KA229 del mateix programa, i tenen per objecte fomentar, a escala europea, la cooperació, l’aprenentatge entre iguals i l’intercanvi d’experiències entre centres escolars. Aquestes darreres sobretot van dirigides a mobilitats per a l’ESO.

I en alguns casos els centres gestionen, amb les autoritats europees i regionals, les mobilitats que necessiten per a cada curs escolar.

Per impulsar aquesta activitat educativa internacional han estat fonamentals l’organització de les trobades de projectes europeus salesians. Aquests es fan una vegada a l’any, L’última va tenir lloc a Torí (Itàlia) el passat mes de novembre.

Alumnat en pràctiques FCT i Dual

Salesians Zaragoza

Salesianos Zaragoza cuenta con 21 alumnos y alumnas de diferentes especialidades haciendo sus prácticas FCT en varios países europeos. En la foto uno de los grupos en su destino.

El propio centro explica en su web la organización de estas prácticas para sus estudiantes: Estudiantes de FP de Erasmus +

Salesians Ciudad Real

Salesians Ciudad Real ha enviat 3 alumnes de FCT a Dublín, Irlanda. A la fotografia, en el centre salesià de referència al seu país de destí.

Salesians Pamplona

13 són els alumnes de Salesians Pamplona que estan realitzant les seves pràctiques, en aquest cas a Itàlia. Els de Grau Bàsic i Mitjà fins a l’abril i els de Grau Superior fins al juny.

El dia anterior al seu viatge, la direcció del centre els va juntar per desitjar-los sort i suport en l’aventura.

Estudiants de FP d’Erasmus+.

Salesians Padre Aramburu-Burgos

Des de Salesians Padre Aramburu-Burgos, 15 alumnes de Grau Mitjà i Superior estan vivint aquesta experiència laboral a Itàlia, Polònia, França i Alemanya. Alguns dels protagonistas van enviar fotografia del viatge als seus professors.

Las Naves-Alcalá de Henares

La Plataforma Social Las Naves de Alcalá de Henares ha enviat 10 alumnes a fer les pràctiques a Itàlia. A la foto les alumnes del Cicle de Perruqueria.

Salesians El Pilar- Soto del Real (Madrid)

5 alumnes de Salesians El Pilar a Soto del Real han viscut les pràctiques FCT a l’estranger. A la imatge les dues alumnes de Grau Mitjà de Guia del Medi Natural.

Nerisa Sobrino Sanabria una de les protagonistes explica:

«Està sent una experiència increïble. La gent d’aquesta ciutat és meravellosa, ens estan ajudant tant a les pràctiques com amb l’idioma, com si fóssim un més. Estic encantada d’haver tingut aquesta oportunitat perquè el que estem creixent aquí, tant personal com professionalment no seria possible en un altre lloc.»

Salesians Ciudad de los Muchachos (Madrid)

De Salesians Ciudad de los Muchachos a Madrid, 17 els alumnes viuran l’experiència europea. Actualment estan en destinació els de Grau Mitjà, a Malta i Itàlia. Aquest centre compte amb una dilatada experiència en la gestió dels programes Erasmus + i anteriorment en la iniciativa europea Leonardo. A la foto alguns dels protagonistes arribant al seu destí.

Projectes de mobilitat per a l’ESO

Alguns exemples d’aquesta activitat europea per a alumnat de Centres Salesians.

Salesians Joan XXIII d’Alcoi

Ja en marxa el nou projecte CLIL Erasmus+ a Valga (Estònia) amb la presència de tres alumnes i un professor de Salesians Joan XXIII d’Alcoi.

Salesians Cartagena

Cartagena rep 30 joves europeus d’un projecte d’Erasmus+ a Salesians sobre l’escassetat d’aigua. L’alumnat i professorat d’aquest projecte, procedents de centres de secundària de Grècia, República Txeca, Turquia, Romania, França i Espanya, treballa conjuntament des del 2020 en la problemàtica mediambiental de la conservació de l’aigua com a bé escàs, fent de l’escola un lloc en què es promoguin accions responsables cap a la naturalesa i la seva conservació.

Salesians Triana (Sevilla)

Salesians Triana rebia al març alumnes polonesos gràcies al programa ERASMUS. Adreçat a 1er d’ESO.

Salesians Trinidad (Sevilla)

Alumnat de 4t d’ESO de Salesians Trinidad de Sevilla participaven els dies previs a Setmana Santa al projecte europeu al costat d’un centre salesià d’Eslovènia.

Salesians Málaga

Alumnes de la BSCBerlín visitaven, en les mateixes dates, Salesians Málaga i compartien experiències amb alumnes d’ESO.

Salesians Pamplona

Experiència de mobilitat internacional per a 9 alumnes de 4t d’ESO de Salesians Pamplona a Vals-les-Bains (França). Salesians Pamplona va obtenir l’acreditació i va ser becat amb un KA-121, aquesta experiència consisteix a conèixer els alumnes amb qui han estat treballant els darrers mesos i conèixer in situ localitzacions que els facin comprendre millor la cultura romana que han estat aprenent a l’aula i a través de la plataforma etwinning.

Mobilitat del professorat

L´experiència d´internacionalització es completa amb mobilitats del professorat. Són accions que es desenvolupen pels diferents centres al llarg de tot el curs escolar.

Tant en la participació de projectes, visites preparatòries d’altres, acompanyament a alumnes per presentar-los a les seves pràctiques o als anomenats “sahodowing”. Aquests darrers són experiències de formació (formació a l’ombra) a través de les quals docents de centres salesians coneixen la forma de docència en altres centres europeus i viceversa.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…