Així es viu l’estiu als cursos de Formació

27 agosto 2024

Salesians Comunicació

l

Els salesians han organitzat, un cop més, aquest estiu la formació d'animadors i directors de Temps de Lleure. Logroño, Mohernando, Godelleta, Sanlúcar la Mayor, Llinars del Vallès i Castellote han estat els llocs que han acollit aquest temps formatiu on els protagonistes són joves que dediquen el seu temps a l'educació de nois i noies als seus Centres Juvenils.

Dins l’ampli ventall d’activitats de l’estiu salesià destaca l’oferta formativa capitanejada per les diferents Federacions de Centres Juvenils i Escoles de Temps Lliure amb què s’ofereix un calendari complet amb alternatives viables i segures que permeten acompanyar educativa, formativa i pastoralment aquesta època del any. Entre els cursos d’estiu, que es desenvoluparan de forma presencial a diferents seus, hi ha els tradicionals cursos d’animadors de l’Itinerari d’Educació a la Fe, monitors i directors de Temps de Lleure i coordinadors de pastoral de Centres Juvenils.

Animadors de Temps de Lleure de SalesiansSSM

Un any més Logroño i Mohernando han estat les seus de la Formació d’Animadors de la Inspectoria Salesiana Santiago el Mayor. En total 136 joves (100 a Mohernando i 36 a Logroño) han participat de la formació. En tot moment acompanyats per un equip zero de 8 persones a Mohernando i 6 a Logroño.

L’objectiu és cursar el Pla de Formació d’Animadors de Temps de Lleure. Des de les 9,30 del matí i fins a les 23,30 de la nit el seu temps s’omple de classes emmarcades en matèries que seran importants en el seu dia a dia com a animadors als seus centres juvenils.

Temes referits a la infància, la psicologia del desenvolupament, a la maduresa de la persona en totes les seves dimensions, a les relacions i les habilitats socials. A la legislació i la responsabilitat civil i penal dels animadors. Recursos pedagògics per a diferents ambients: esportiu, musical, teatral i artístic, la comunicació, acampades, primers auxilis.

Tot allò referit a la identitat cristiana, la bíblia, L’església, la moral cristiana, els sagraments, la vivència de la fe i la figura de Jesús de Natzareth. Juntament amb això, la referència a la pastoral juvenil salesiana, l’itinerari d’educació en la fe, el sistema preventiu i l’acompanyament.

En finalitzar hauran de presentar una memòria sobre la formació rebuda i realitzaran les seves pràctiques als seus propis centres juvenils.

 
Ver esta publicación en Instagram
 

Una publicación compartida de Federación Valdoco (@fedvaldoco)

Animadors Salesians

Dos animadors expliquen com és la seva experiència. Per la seva banda Lucía del Centre Juvenil Atocha afirma estar aprenent moltíssim, amb classes molt dinàmiques i enriquidores. Cosa que corrobora Alejandro del Centre Juvenil Estrecho, tots dos de Madrid, que a més completa que li ha resultat molt atractiu conèixer com treballen els animadors en altres centres juvenils de la inspectoria, a Galícia i al País Basc.

L’ambient que s’aconsegueix en aquesta formació és una cosa que crida l’atenció cada any que es fa. Lucía i Alejandro coincideixen en què el professorat aconsegueix aquesta sensació de ser com una família: “aconsegueixen fer assignatures atractives que d’entrada poden semblar més avorrides com el Codi de Conducta o l’IEF”

En preguntar-los en què es diferencia un monitor salesià d’un altre que no el posen sobre la taula el sistema preventiu i el concreten: “eduquem des de l’acompanyament…treballem sabent que és Déu qui posa l’amor envers els nois i les noies, és el somni de Déu per als joves. Cosa que s’ha transmès de generació en generació des de Don Bosco. Oferim allò rebut sabent que també és una proposta de Déu per a nosaltres”.

«El Pla de Formació d’Animadors és una oportunitat privilegiada per a la formació i la comunió a la nostra Inspectoria Santiago el Mayor. A Logroño, durant la segona quinzena de juliol, i a Mohernando, durant la darrera quinzena d’agost, s’han reunit gairebé 140 animadors dels Centres Juvenils de la nostra Inspectoria sota un mateix pla formatiu que condueix a l’obtenció del títol de Monitors de Temps de Lleure, i s’hi han incorporat alguns mòduls bàsics de Teologia i de Pastoral Juvenil Salesiana. Un estiu més, la valoració d’aquestes experiències ha estat molt positiva, destacant el bon ambient, els moments de celebració de la fe, els temps per conèixer-se mútuament i l’alegria compartida, conclou Xabier Camino, delegat de Pastoral Juvenil de Salesians Santiago el Mayor .

Formació a SalesiansSMX

La Escuela Don Bosco de Sevilla ha ofert els cursos de Monitor i Director de Temps Lliure i de coordinador de pastoral de centres juvenils del 22 al 28 d’agost a Sanlúcar la Mayor (Sevilla).

D’altra banda, la Escuela Don Bosco de Valencia ha impartit a Godelleta (València) el curs de Monitor de Temps de Lleure del 16 al 22 d’agost. Mentres que del 24 al 30 d’agost ha ofert els cursos de Director de Temps de Lleure i de l’Itinerari d’Educació a la Fe.

La Federació Don Bosco de Catalunya a Llinars del Vallès (Barcelona) ha dut a terme el curs de Monitor de Temps de Lleure del 21 al 27 d’agost.

La Escuela Pirineos-Aragón a Castellote (Teruel) ha ofert del 16 al 23 dagost el curs de Monitor de Temps de Lleure i el de Director de Temps de Lleure.

Per a tots els que han participat com a alumnes o com a equip zero, aquesta intensa formació ha estat un regal de Déu continu on cada dia han passat coses que han marcat la vida de tots els que hi hem participat.

A més, la formació salesiana es diferencia d’altres en dos grans aspectes. La primera és la connexió contínua amb Déu que es proposa perquè tothom que vulgui amb la llibertat que la religió comporta pugui acollir-la i descobrir aquest apartat transcendent de la vida que és tan important. La segona és la qualitat, perquè totes les persones del claustre tenen molta experiència en el treball amb infants, joves en temps lliure i això garanteix una formació molt bona, afegeix.

Pablo Baltasar

Jove formador del curs de Monitor i Director a la Escuela de Tiempo Libre de Pirineos

Aquesta formació està suposant reflexionar sobre la meva fe i com es viu al meu Centre Juvenil. Com podria ajudar i fomentar l’experiència de fe dels meus monitors i destinataris? Treballar i viure la fe per ser testimoni de vida per a les nostres realitats.

Per mi aquesta trobada està sembrant una llavor que m’ha fet plantejar dubtes i preguntes que mai no m’havia fet, m’està servint per veure i entendre la fe d’una manera més propera, indica.

Laura Dobón

Jove participant al curs de l'IEF dut a terme a Godelleta

“És una manera de garantir una educació de qualitat per als nostres xavals. Una manera de demostrar-los que volem oferir-los allò que es mereixen, una educació en la fe de qualitat. Per ensenyar sobre fe cal aprendre’n primer, un no pot ensenyar allò que no comprèn o no té al cap i al cor” afegeix un altre participant.

“Per mi aquest curs està sent uns dies per aturar i créixer en la meva relació amb Déu per poder interioritzar i després donar. Jo sóc com una gerra d’aigua, m’estic omplint per poder omplir a poc a poc aquests gots”, explica una altra persona participant en la trobada formativa.

Finalment, una altra persona afegeix que “aquest curs suposa un creixement notable en el meu ésser espiritual, en la meva percepció de l’amor de Déu, com caminar el camí. Es basa en comprendre la nostra fe, posar experiència darrere de la creença i aprendre a compartir-la”.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…