Al Colle Don Bosco s’abraça el somni de Don Bosco

14 agosto 2024

ANS - Castelnuovo Don Bosco

l

Dilluns 12 d'agost va tenir lloc la segona jornada del Sínode Salesià dels Joves. Sota el marc de temes inspiradors, els llocs i els orígens els joves participants han començat la reflexió.

La segona jornada del Sínode Salesià dels Joves (SYS, en anglès), el dilluns 12 d’agost del 2024, es va desenvolupar a l’entorn idíl·lic i ple d’història salesià del Colle Don Bosco, lloc de naixement de Sant Joan Bosco i on, a l’edat de nou anys, va tenir el somni que li va canviar la vida. Aquest entorn tranquil·litzador, on el petit Joan Bosco jugava i treballava als camps, va proporcionar l’escenari perfecte per a les reflexions del dia, permetent als joves participants submergir-se en el context que va modelar la infància de Don Bosco i va inspirar la seva profunda visió de la joventut.

Ens unim al somni

La sessió matutina va començar amb un tema inspirador presentat pel Pare Joebeth Vivo, Coordinador del SYS: “Ens unim al somni”. Va compartir un missatge commovedor sobre la influència dels entorns i les persones que ens modelen. Reflexionant sobre la vida de Don Bosco, el Pare Vivo va subratllar com Don Bosco, malgrat haver patit molt en la seva joventut, va aconseguir transformar les dificultats en una força positiva. En lloc de ser aixafat per les adversitats, Don Bosco va triar ser un “productor constructiu”, confiant completament en Déu per guiar-ne la missió. Aquest tema va ressonar profundament en les ments i els cors dels participants, exhortant-los a considerar els seus propis desafiaments com a oportunitats de creixement i servei.

Lloc web del Sínode

El Pare Francisco Cervantes, en representació del Sector de Pastoral Juvenil, va presentar el lloc web oficial del Sínode, www.sys2024.org, i va animar als participants a utilitzar els recursos disponibles no només durant el Sínode, sinó també després. Els va convidar a organitzar esdeveniments que puguin involucrar i inspirar els joves a les seves regions, estenent l’impacte del Sínode més enllà de la trobada immediata.

Oració

Pposteriorment, el Pare Cervantes va guiar els joves en una sessió de pregària reflexiva basada en el passatge evangèlic dels deixebles d’Emaús (Lluc 24, 13-35). Els participants es van dividir en grups de tres per a una “caminata cap a Emaús”, durant la qual van reflexionar sobre l’Evangeli i van compartir experiències personals: tant els moments en què van percebre la presència de Déu a les seves vides com els seus moments de dubte. Aquest exercici va fomentar profundes connexions espirituals entre els participants, animant-los a recolzar-se mútuament en el camí de fe.

Visita al Colle Don Bosco

Després de la sessió matutina, els joves representants de tot el món van emprendre una visita guiada pel Colle Don Bosco, admirant els llocs de la casa d’infants de Don Bosco i la majestuosa Basílica. Per a molts, va ser la seva primera visita al Colle, i ser al lloc on Don Bosco va néixer i va créixer els va commoure profundament. L’experiència, a més, els va permetre connectar més íntimament amb la vida de Don Bosco i amb el seu somni, que ha continuat inspirant les generacions.

Inici del temps de reflexió

A l’inici de la tarda, el Pare Vivo va instar els delegats a estudiar diligentment l’ Instrumentum Laboris per comprometre’s plenament als debats del Sínode, que començarien poc després. Els va recordar que mantinguessin una perspectiva global, considerant les realitats dels joves de tot el món, no només les del seu entorn immediat. També va esmentar que el resultat final del Sínode inclourà cinc documents, un a cadascun dels principals idiomes representats, per honrar les particularitats culturals úniques de cada grup lingüístic.

Els participants van dedicar temps a llegir i reflexionar sobre el document de treball en grups petits. Aquests grups, formats per aproximadament deu participants cadascun, van facilitar un diàleg profund, amb l‟ajuda d‟un moderador i un relator. Les síntesis d’aquestes discussions es van presentar després a l’assemblea general, assegurant que totes les veus fossin escoltades.

Mentrestant, els Salesians de Don Bosco (SDB) i les Filles de Maria Auxiliadora (HMA) presents al SYS es van reunir per separat per començar a elaborar un decàleg -deu principis rectors- sobre com acompanyar efectivament els joves en la realització dels seus somnis. Aquest procés va començar amb una síntesi de les respostes dels equips de Pastoral Juvenil de les Inspectories de tot el món, centrat en les accions concretes que podrien emprendre’s per donar suport als joves. En petits grups, els SDB i les HMA van identificar els dos punts considerats fonamentals, que després es van compartir en assemblees més àmplies. Aquestes idees s’integraran en un decàleg complet per proporcionar un marc clar per al futur treball de la Pastoral Juvenil salesiana.

Bones nits salesianes

La jornada va concloure amb el prec del Rosari al pati, tenint la Basílica de Maria Auxiliadora com a bell fons. Una recreació del somni de Don Bosco del rosari i la serp va servir primer per recordar la importància de la pregària, especialment del rosari, per vèncer les temptacions. Després, es van recitar les diferents escenes en els cinc idiomes oficials de l’esdeveniment, i cada desena va ser introduïda per una breu lectura de diferents episodis de la vida de Don Bosco. A més, es va convidar els participants a pregar per diferents grups de joves a tot el món, en particular per aquells que enfronten circumstàncies difícils.

El Pare Thathireddy Vijaya Bhaskar, Director de la comunitat del Colle Don Bosco, va concloure la jornada amb un emotiu missatge de la “Bona nit salesiana”, en què va compartir la història de la presència salesiana al Colle Don Bosco, iniciada el 1918. Va comparar el somni dels nou anys de Don Bosco amb l’Anunciació, destacant l’experiència comuna de por i incertesa en respondre a la crida de Déu, encara que tots dos després confiïn que res és impossible per a Déu. Després, va animar els joves a buscar la intercessió de Don Bosco, demanant-li que beneeixi els seus somnis i els guiï cap a la seva realització. Al final del dia, els participants van cantar i ballar animadament les cançons de Don Bosco, expressant el seu profund amor i admiració per ell.

Quan la segona jornada del Sínode Salesià dels Joves 2024 va concloure, els participants es van retirar amb un sentit renovat del propòsit de l’esdeveniment i una unió més profunda amb la missió salesiana. Envoltats del mateix paisatge que va donar forma a la visió de Don Bosco, es van sentir inspirats a continuar amb el seu somni, confiats que, amb fe i determinació, ells també podran tenir un impacte durador al món.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…