Arrenca el primer estudi per a millorar la comprensió lectora infantil a Espanya

8 mayo 2024

Edebé. Comunicació.

l

La Fundació Edebé i Projecte Leobien llancen el Test Nacional de Comprensió Lectora (Test NCL), una nova eina, gratuïta i periòdica, que pretén proporcionar una avaluació comparativa de les capacitats de comprensió lectora dels nens espanyols escolaritzats d’entre 6 i 12 anys.

Actualment, Espanya mostra uns resultats per sota de la mitjana de la OCDE i de la resta de països de la Unió Europea en aquesta competència, considerada essencial en el desenvolupament de l’aprenentatge. El Test NCL permetrà, a través de l’anàlisi de les dades recollides dels distints centres educatius, identificar les millors pràctiques implantades en les regions o col·legis amb bons resultats i fer-les extensives a aquells amb pitjors resultats. Es tracta de la primera iniciativa que realitzarà un abordatge integral i exclusiu de la comprensió lectora infantil a Espanya.

Amb el Test NCL podrem recopilar totes les dades necessàries que ens ajudin a millorar i enfortir els pilars de l’educació en el nostre país. Creiem que serà una eina molt valuosa per identificar i abordar les àrees de debilitat i les necessitats dels estudiants en aquest aspecte tan crucial de l’aprenentatge com és la comprensió lectora”, afirma María Jesús Palop, gerent d’estratègia i innovació de Fundació Edebé.

Amb la informació que s’obtingui es farà una anàlisi nacional comparativa amb diverses variables, com el curs, la franja d’edat, l’àmbit geogràfic, el tipus de col·legi (públic, concertat o privat) i el gènere. El Test NCL serà, per tant, el primer estudi que permeti correlacionar resultats, valorar l’evolució any darrere any d’accions educatives determinades i promoure la millora contínua en tot el procés d’aprenentatge a través de l’adopció de millores pràctiques.

Óscar Abellón, director del col·legi “La Dehesa de Humanes” a Madrid i expert en educació per la Universitat Complutense de Madrid: “si els nens no acaben de comprendre el que llegeixen, no poden assimilar ni interioritzar la resta dels coneixements. La capacitat d’entendre un text forma part de l’alfabetització i, per tant, és la base de tota la resta. Els docents i els centres educatius tenim l’obligació de garantir la millor educació als nostres alumnes, però en la gran majoria dels casos, no es disposa de la formació específica per a respondre a aquesta carència o per a desenvolupar metodologies veritablement eficients”.

El Test NCL, que emfatitza la importància de l’avaluació formativa i segueix l’enfocament dels nous formats d’avaluació multimèdia i digital de les proves PISA i PIRLS amb distints nivells de dificultat, compta amb la validació del Grup d’Investigació ZINTAC de la Universitat d’Oviedo.

 

 

 

Espanya, molt pel darrere dels seus veïns europeus en comprensió lectora

La comprensió lectora és la gran assignatura pendent dels col·legis i dels alumnes espanyols, i el seu correcte desenvolupament és fonamental no sols per l’aprenentatge i l’è xit acadèmic, sinó també per a l’exercici de la seva futura vida laboral. A més, pel que fa al desenvolupament personal i emocional, una mala comprensió lectora redueix la confiança, l’autoestima i habilitats socials, i també la capacitat d’autoaprenentatge i de generar nous vincles interpersonals.

Segons l’últim Informe PISA1, la prova educativa més important del món, Espanya es troba en el lloc 28 en comprensió lectora d’una llista encapçalada per Singapur. Aquests resultats han sigut els pitjors per a Espanya des de 2006. A més, segons el Baròmetre CICLIP 20222 sobre la comprensió lectora a Infantil i a Primària, el 88% dels docents creu que els centres educatius haurien de disposar d’hores específiques fora de l’horari de les assignatures convencionals perquè els alumnes milloressin en aquesta competència.

Informe de Situació de la Comprensió Lectora a Espanya

Els centres escolars ja poden inscriure’s online en www.testncl.es i fer les proves als seus alumnes entre el 27 de maig i el 14 de juny. Una vegada completat el test, s’enviaran els informes individuals per aula a cada col·legi perquè els docents puguin conèixer el resultat de la prova de cada alumne, així com entendre si el nivell assolit es correspon amb l’esperat per l’edat dels seus alumnes.

D’altra banda, una vegada analitzats tots els resultats d’aquesta primera onada, al setembre es donarà a conèixer el I Informe de Situació de la Comprensió Lectora a Espanya.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…