Bosco Global acompanya les dones indígenes d’Ayata, Bolívia, en el seu desenvolupament rural i empoderament econòmic

6 febrero 2023

Bosco Global

l

Aquesta iniciativa també permet a la comunitat de dones treballar per trencar els rols de gènere establerts i ser més autònomes.

Begoña Simal, responsable dels projectes de desenvolupament rural i empoderament econòmic de Bosco Global a la regió d’Ayata, a Bolívia, explica que «és un orgull veure com a través de projectes de formació i producció agroecològica amb el nostre soci local, la Fundació Machaqa Amawta, a més de l’aprenentatge en noves tècniques de cultiu sostenibles i de gestió econòmica, paral·lelament s’ha fet un treball a la comunitat per anar disminuint les actituds masclistes»

Els projectes, que ja es troben a la fase final, han estat una realitat gràcies al suport de l’Ajuntament d’Antequera i la Diputació de Sevilla.

Des de la Fundació Machaqa afirmen que «és important la desconstrucció del model o sistema patriarcal que encara impera en la societat boliviana, i, amb més força, a les comunitats camperoles. Es va treballar amb totes les dones per al seu empoderament personal i col·lectiu. Una de les claus de sostenibilitat d’aquest procés és que els coneixements, les fortaleses i les capacitats adquirides a nivell individual i productiu econòmic de les participants puguin influir en els processos d’incidència en el desenvolupament de polítiques públiques amb la participació activa de les dones en tots els estaments de la comunitat i municipi.

El treball d’agricultura és fonamental per al desenvolupament econòmic de les famílies aiatenes: per això, el projecte en la primera fase es va centrar a treballar amb vint dones de tres comunitats, Vitocota, Caquiña i Ayata, a les quals es van enfortir les seves capacitats productives innovant i incorporant coneixements i pràctiques per diversificar la producció a través de mètodes agroecològics.

Les dones beneficiades tenen almenys deu diferents tipus de cultius disponibles entre hortalisses i alguns tubercles que contribueixen a la seguretat alimentària i que aquesta sigui sostenible, aportant a la seva salut i la de les seves famílies.

El pas següent va ser la creació d’un espai d’aprenentatge i d’interacció per donar suport a les dones en el seu apoderament econòmic. Cinquanta-tres dones de tres comunitats van concloure la seva capacitació tècnica en teixit i fleca, i, a partir d’això, amb l’aportació d’un petit capital d’arrencada, es van organitzar per començar emprenedories comunitàries, venent els seus productes a nivell local i també amb l’obertura d’un mercat a la ciutat de El Alto i en algunes fires de la ciutat de La Paz.

Els projectes van culminar amb una trobada de dones, espai que els va permetre construir una agenda política que va ser presentada a les seves autoritats municipals a través de la seva organització matriu anomenada “Bartolina Sisa”. Inicialment les dones, han aconseguit aconseguir un pressupost de deu mil bolivians al POA municipal per a accions en favor del desenvolupament de les dones, cosa que mostra que les dones tenen una gran motivació per a l’exigència dels seus drets i aconseguir la justícia de gènere en la regió».

Coneguem a fons la realitat d’Ayata i el seu entorn

El municipi d’Ayata està ubicat al Província Muñecas del Departament de La Paz, a una distància de sis hores de la ciutat. És considerat un municipi rural i es viu en condicions de pobresa extrema segons l’índex de desenvolupament municipal. Les fonts dingressos estan basades en l’agricultura, principalment, i la mineria en menor grau.

És en aquest espai, on s’ha desenvolupat el treball de col·laboració, la principal protagonista han estat les dones d’Ayata per la seva condició de marginació, discriminació social, econòmica i de gènere a nivell familiar i comunal per la cultura patriarcal i masclista on es desenvolupen les dones. A partir d’això, amb la intervenció s’ha valorat el rol i l’aportació de les dones a la família tant en el rol de cures com en l’econòmic, davant l’absència dels homes per les migracions temporals per feina, on elles són les principals responsables de les famílies.

[deg_elastic_gallery gallery_ids=»92613,92614,92615,92616,92617,92612″ _builder_version=»4.19.4″ _module_preset=»default» global_colors_info=»{}»][/deg_elastic_gallery]

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…