Culminen els Premis Aprenentatge-Servei 2023 amb el lliurament de guardons

18 diciembre 2023

EDEBÉ | Salesians Comunicació

l

El passat 15 de desembre a Valladolid es va reconèixer la creativitat i dedicació de l'alumnat i institucions educatives compromeses amb l'aprenentatge significatiu i l'acció social.

Els Premis Aprenentatge-Servei 2023 van culminar el divendres 15 de desembre amb el lliurament dels guardons a Valladolid, reconeixent d’aquesta manera la creativitat i dedicació de l’alumnat i institucions educatives compromeses amb l’aprenentatge significatiu i l’acció social. Organitzats per la Fundació Edebé, la Xarxa Espanyola d’Aprenentatge-Servei i l’ONG Educo, amb la col·laboració del Ministeri d’Educació, Formació Professional i Esports, els Premis ApS defensen i promouen l’Aprenentatge-Servei: una manera d’aprendre prestant un servei a la comunitat.

Destacada participació salesiana

Dels projectes presentats aquesta edició als Premis APS hi van destacar els centres educatius de les Filles de Maria Auxiliadora amb dotze projectes, i un d’ells va guanyar el premi en l’apartat Foment de la lectura, patrocinat per Edebé. “Ha estat el col·legi Maria Auxiliadora de Béjar amb el projecte «Llibres viatgers”, en el qual l’alumnat de Primària, en col·laboració amb alumnat d’ESO, construeixen casetes de fusta com a espai físic i accessibles per a l’intercanvi de llibres, tant en el centre educatiu com en diferents espais públics del municipi, fomentant que les persones prenguin un llibre, el llegeixin i després el retornen o intercanvien per un altre”.

Dels col·legis Salesians, de les dues inspectories d’Espanya, hi van arribar vint-i-dues les propostes. “Un d’elles ha quedat finalista, i ha estat el col·legi salesià Passeig d’Extremadura de Madrid amb el seu projecte “Radiopen” en el qual l’alumnat del Cicle Formatiu de Grau Mitjà d’atenció a persones en situació de dependència, creen i difonen podcasts en els quals es dona veu a persones amb discapacitat, a persones amb malalties rares i a gent gran, així com als seus familiars i professionals, a fi de conscienciar la ciutadania”.

Un altre projecte que va destacar va ser «Esports en la seva pell», del col·legi salesià Sant Vicent Ferrer d’Alcoi, en el qual l’alumnat de 1r de l’ESO, des de l’assignatura d’Educació Física, van preparar una sèrie d’activitats i jocs adaptats per a un grup de persones amb discapacitat intel·lectual.

Els Premis gaudeixen d’una extraordinària salut, amb un creixement del 83 per cent en el nombre de projectes inscrits en els últims cinc anys, tot aconseguint tota una fita en la seva novena convocatòria amb 475 projectes presentats, 116 més que en l’anterior edició. Aquestes xifres venen a confirmar les dades recentment ofertes per l’informe internacional ICCS (Educació Cívica i Ciutadana), el qual informava que els estudiants espanyols despuntaven pel seu compromís amb la igualtat i el medi ambient, així com per haver elevat la mitjana de participació en grups de voluntariat local en 10 punts des de 2009.

Diversitat de Temàtiques

Els projectes tracten de respondre a diferents necessitats socials: des de la protecció del medi ambient, passant pel foment de la cultura i la igualtat fins a la difusió i defensa de la solidaritat i la inclusió. Exemples notables inclouen el projecte de l’IES Rosario Acuña de Gijón, que ha transformat en sostenibles diferents espais públics del seu barri: implicant el veïnat han posat en marxa horts urbans, menjadores per a ocells o una zona d’estimulació sensorial. Uns altres, com el del Col·legi Públic Rural Adersa 1, de Fuenteheridos (Huelva), promouen la solidaritat organitzant una ruta amb bicicleta per a recaptar fons amb els quals comprar bicicletes per a l’Índia.

Iniciatives com la de l’IES La Isleta de Las Palmas de Gran Canaria se centren en la inclusió, impulsant un taller de reparació de bicicletes donades per la comunitat amb joves migrants d’un centre d’acolliment del barri, posant-les al servei de col·lectius del barri.

Premiats per Comunitat Autònoma

La variada distribució dels 20 projectes premiats és prova de l’amplitud de la participació i la riquesa de les iniciatives educatives a nivell nacional. Andalusia encapçala la llista amb 4 projectes guardonats, seguida de prop per Navarra amb 3. També hi destaquen Castella i Lleó, Comunitat de Madrid, Catalunya i Extremadura amb 2 projectes cadascuna, mentre que Astúries, Canàries, Castella – La Manxa, Comunitat Valenciana i La Rioja compten amb un projecte premiat cadascuna.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…