Educació i oportunitats a les altures de Bolívia

20 marzo 2024

Bosco Global

l

150 joves de les comunitats indígenes de les zones rurals de Kami s'han format, gràcies al projecte desenvolupat per les Salesianes i el Bosco Global, per millorar les seves oportunitats de futur.

A les allunyades comunitats rurals indígenes del Departament de Cochabamba, a Bolívia, l’accés a l’educació de la joventut continua sent un desafiament. La manca de recursos dificulta el seu desenvolupament integral i limita les perspectives de futur. En aquest context, iniciatives com el projecte desenvolupat recentment per Bosco Global, de la mà de els Salesians, prenen especial importància, ja que promouen una educació integral a joves, dotant-los de formació tècnica i fomentant el seu lideratge en aquestes comunitats.

Durant l’any passat, es va dur a terme amb èxit el projecte Formant tècnicament i integral a joves bolivians/es dels Districtes Educatius del Municipi d’Independència i Tapacarí del Departament de Cochabambagràcies al finançament de la Diputació de Huelva i la Diputación de Sevilla, i a les donacions de particulars a través de les diverses accions impulsades per les delegacions de Bosco Global.

Aquest projecte ha beneficiat 150 joves provinents de les comunitats rurals de la regió de Kami (Cochabamba-Bolívia), proporcionant-los una formació tècnica en quatre especialitats: electricitat, mecànica industrial, mecànica automotriu i agroindustrial. A més d’aquestes habilitats tècniques, els estudiants també han rebut sessions sobre habilitats toves, orientació vocacional, oratòria i lideratge, aspectes fonamentals per al desenvolupament integral i l’apoderament.

Begoña Simal, responsable del projecte de Bosco Global, comparteix la seva valoració: «Veure l’impacte directe que aquestes accions tenen a la vida d’aquests joves ia les seves comunitats és increïblement gratificant. Estem compromeses a continuar treballant per assegurar que més joves tinguin accés a oportunitats d’educació i formació que els permetin assolir els seus somnis i contribuir al desenvolupament de les comunitats.»

Els joves participants es van traslladar des de les comunitats d’origen fins a la població de Kami, on el centre salesià de la localitat els va acollir durant el període de formació. Gràcies al suport del projecte, s’han realitzat millores a les instal·lacions, incloent-hi la renovació de dormitoris, construcció de banys i l’adquisició de matalassos, armaris i mantes. A més, s’ha modernitzat el menjador i s’ha equipat amb tots els estris de cuina necessaris.

 

El projecte també ha invertit en el desenvolupament professional del professorat, a través de formacions sobre tecnologies aplicades a leducació, orientació vocacional, projectes de vida i actualització de continguts curriculars d’acord amb les normatives vigents. S’ha posat èmfasi en la inclusió de continguts sobre equitat de gènere i medi ambient de manera transversal, promovent així una educació més inclusiva i sostenible.

Tant l’alumnat com el professorat han valorat de manera molt positiva l’impacte d’aquest projecte a les seves vides i comunitats. Iniciatives com aquestes no sols fan realitat el dret a l’educació de la joventut, sinó que també contribueixen significativament al desenvolupament sostenible i l’enfortiment de les comunitats rurals indígenes. Des de Bosco Global agraïm profundament totes les institucions i persones que han fet possible aquest important projecte.

 

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

Aprendiendo a vivirBlogs
Narradores de vida

Narradores de vida

“Si yo supiera decirle esa palabra que le sacara de su angustia, si se mirara como yo le miro, si viera cuánto potencial tiene…”. Son palabras de J.M., un profesor que ha iniciado la tarea de formarse para acompañar a sus alumnos. Cada día ve crecer en las aulas...

ActualidadFamilia Salesianassm
«Acompañaremos con entusiasmo las alegrías y los desafíos de la vida consagrada y de los movimientos apostólicos»

«Acompañaremos con entusiasmo las alegrías y los desafíos de la vida consagrada y de los movimientos apostólicos»

Ante su nombramiento en el Vaticano, el cardenal Ángel Fernández Artime expresa sus primeras impresiones como Pro-prefecto del Dicterio Vaticano para los Institutos de Vida Consagrada y las Sociedades de Vida Apostólica (DIVCSVA).