Educar i sensibilitzar en el dia contra la violència de gènere

25 noviembre 2024

Salesians Comunicació

l

Tallers de sensibilització, formació, accions a xarxes socials, tutories, temps de reflexió entre iguals o manifestacions, són algunes de les accions dutes a terme aquest 25N des de les diferents cases i entitats salesianes a tot el país

El 25 de novembre es commemora el dia internacional contra la violència de gènere. Des de les institucions hi ha convocades manifestacions per tot el territori nacional per fer visible aquesta xacra social. A col·legis, centres juvenils i plataformes socials de les presències salesianes s’ha treballat durant aquesta setmana amb accions educatives i de sensibilització perquè el rebuig a la violència sigui natural als seus destinataris.

«Cada gota, una herida»

Les Plataformes Socials Salesianes destaquen el seu compromís en la lluita contra la violència envers la dona, visibilitzant també les desigualtats que enfronten les professionals del Tercer Sector. Sota el lema «Cada gota, una herida«, han impulsat reflexions sobre com actituds subtils perpetuen desigualtats en entorns laborals i socials, fins i tot dins espais compromesos amb la justícia social. Des de La Coordinadora, i mitjançant el grup de treball d’Acció Social des de la Interseccionalitat, han promogut eines per identificar i transformar aquests biaixos inconscients i han contribuït a la construcció d’una societat més justa. Aquest esforç reafirma el seu paper en la protecció i l’apoderament de les dones.

Des de la Fundació FISAT es va llançar la campanya: “25N, abre la caja de Pandora”, per ajudar a reflexionar sobre les diferents formes que adopta la violència contra la dona i que persisteixen actualment. La caixa de Pandora conté un material didàctic que es convida a destapar cada dia per abordar una problemàtica diferent relacionada amb la violència de gènere, representada per un dels «mals» que Pandora va alliberar a la mitologia. El mateix dia 25 a les 13:40 es realitza una connexió en línia per llegir un manifest i fer un gest.

Per la seva banda, els equips educatius de la Fundació JuanSoñador a Léon van participar en una xerrada informativa de la «Red Estatal De Unidades de Violencia Sobre La Mujer», impartida per Jéssica Martínez Sánchez, Cap de la Unitat de Coordinació contra la Violència sobre la Dona a Castella i Lleó. “Agraïm la seva participació en aquest espai on aprenem sobre recursos i eines, bàsiques i necessàries per desenvolupar adequadament la nostra feina”, van explicar els educadors.

Experiència “Fotoveu”

Des de l’ONGD Bosco Global són moltes les accions de sensibilització desenvolupades al llarg de l’any. Una mostra d’això es va poder veure a l’IES Fray Bartolomé de las Casas de Morón de la Frontera. Durant els mesos d’octubre i novembre, el Grupo de Investigación Laboratorio de Actividad Humana de la Universidad de Sevilla, ha desenvolupat un projecte sobre discursos d’odi envers les dones en col·laboració amb Bosco Global i el programa Ciudades ante las Drogas de l’Ajuntament de Morón de la Frontera.

L’objectiu d’aquesta intervenció ha estat visibilitzar les vivències de la població d’estudiants de secundària en relació amb els discursos d’odi des dels discursos fotogràfics propis, mitjançant la tècnica de Recerca-Acció Participativa “Fotoveu” (Photovoice). Aquesta estratègia d‟intervenció està orientada a promoure els processos d’apoderament comunitari i la transformació social des del pensament crític.

Sensibilització

Durant aquests dies es fan tallers de sensibilització, formació, accions A xarxes socials o tutories que destaquen com a temps de reflexió. Entre les activitats de sensibilització realitzades als centres educatius destaca l’Exposició ¿Qué llevabas puesto?, organitzada pels alumnes de primer de grau superior d’Arts Gràfiques de Salesians Pamplona, convida a reflexionar sobre una pregunta que moltes dones escolten després de patir violència sexual. Aquest projecte qüestiona com la societat tendeix a assignar responsabilitat a les víctimes, centrant la seva atenció en la vestimenta en el moment de l’agressió.

Per la seva banda, el Centre Juvenil Don Bosco de Santiago de Compostela ha preparat un vídeo per compartir a xarxes socials, realitzat amb els nois i noies del centre posant èmfasi en la frase: «No son cosas de niños /Non son cousas de nenos, perquè educar en igualtat és la clau per construir un futur sense violència.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

Actualidad
¡Feliz 2025!

¡Feliz 2025!

Desde Salesianos España ... ¡Despedimos un gran 24! Pero miramos con ilusión al nuevo año. En el 25 no olvidamos que «Somos Futuro»   ¡Feliz Año...