El Papa Francesc celebra el Jubileu de la Comunicació amb un missatge d’esperança

27 enero 2025

Per Salesians Comunicació

l

En el marc del Jubileu de la Comunicació, el Papa Francesc es va trobar amb centenars de professionals de la informació reunits en l’Aula Pau VI en el Vaticà.

En lloc de llegir el discurs preparat, el Pontífex va improvisar unes paraules carregades d’espontaneïtat i proximitat: “Comunicar és sortir d’un mateix. Gràcies pel teu treball, és important, sempre que sigui veritat”. L’esdeveniment, que va reunir periodistes, escriptors i comunicadors d’arreu del món, va marcar l’inici de més de 35 activitats programades per l’Any Sant.

Francesc agraí la tasca dels comunicadors, ressaltant el seu paper fonamental per a construir la societat i l’Església. En un to proper, va fer broma sobre el discurs de nou pàgines que va decidir no llegir: “Amb l’estómac regirat, llegir això seria una tortura”. El seu missatge versà entorn a la veritat i l’autenticitat, invitant els presents a reflexionar no només sobre el que comuniquen, sinó també sobre si ells mateixos son genuïns en la seva tasca.

L’esdeveniment també comptà amb moments destacats com el diàleg entre Maria Ressa, Premi Nobel de la Pau 2021, i l’escriptor irlandès Colum McCann, moderat per Mario Calabresi. Ambdós van discutir sobre els desafiaments de la comunicació en contexts de conflicte, com les històries que connecten a israelians i palestins enmig del dolor. A més, l’actuació del violinista Uto Ughi aportà un toc musical amb peces de Bach i Piazzolla, just abans de l’arribada del Papa.

Francesc també dedicà part del seu missatge als periodistes que han mort en zones de conflicte, recordant que 120 d’ells van perdre la vida en 2024. Va fer una crida a l’alliberament dels 500 comunicadors empresonats en el món per la seva recerca de la veritat, destacant que “la llibertat dels periodistes és la llibertat de tots”. També advocà per la llibertat de premsa i de pensament, advertint que sense una informació lliure i responsable, les societats corren el risc de polaritzar-se i destruir els seus vincles de convivència.

Finalment, el Papa animà els comunicadors a tenir “el coratge de comptar històries d’esperança” que alimenten la vida i construeixin ponts. En la seva reflexió, subratllà la importància de no cedir a les “podridures” del consum irreflexiu de les xarxes socials, especialment entre els joves, i va demanar un esforç col·lectiu per a educar el pensament crític. El seu missatge conclogué amb una invitació a recuperar la humanitat en el cor de la comunicació: “Parlar d’esperança és veure les engrunes de bé també quan tot sembla perdut. És permetre’ns esperar contra tota esperança”.

 

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

Aprendiendo a vivirBlogs
Etiquetas

Etiquetas

En una sociedad de la etiqueta y del juicio fácil, el mensaje de Jesús de Nazaret nos recuerda que no juzguemos y no seremos juzgados y nos insta a mirar en el interior de cada persona.

Actualidad
Juan Carlos Pérez Godoy comparte retos y horizontes de esperanza con el CNSPJ
Juan Carlos Pérez Godoy comparte retos y horizontes de esperanza con el CNSPJ

Juan Carlos Pérez Godoy comparte retos y horizontes de esperanza con el CNSPJ

En la reunión mensual del Equipo Coordinador del Centro Nacional Salesiano de Pastoral Juvenil (CNSPJ), celebrada el jueves 24 de abril, se contó con la participación de Juan Carlos Pérez Godoy, Consejero General para la Región Mediterránea. Su intervención ofreció una mirada profunda y esperanzadora sobre el papel estratégico del CNSPJ en la animación pastoral salesiana.