El projecte DBWAVE abaixa el teló amb una aposta consolidada per la Formació Professional gràcies al foment de la qualitat i la inclusió

29 abril 2022

Salesians Comunicació

l

L'esdeveniment final del projecte, que va servir per presentar les eines i els resultats del treball després de més de dos anys de coordinació, va tenir lloc a Sevilla durant la jornada del dijous 28 d'abril i va mostrar l'impacte d'aquest treball conjunt que beneficiarà 60.000 alumnes i 7.000 professors de centres salesians de la Unió Europea.

El projecte DBWAVE (Don Bosco Web for a more Accessible and inclusive VET in Europe), iniciativa que reuneix 7 xarxes nacionals salesianes de Formació Professional ubicades a Espanya, Itàlia, Bèlgica, Alemanya, Hongria i França, i integrades per més de 250 centres de 12 estats membres, va baixar el teló a Sevilla després de dos anys i mig de treball conjunt .

L’esdeveniment final del projecte, que va servir per presentar les eines i els resultats del treball, va tenir lloc a Sevilla, organitzat per la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora (SMX), durant la jornada del dijous 28 d’abril.

 

Entre les intervencions van destacar les paraules d’agraïment de Jordi Lleixà, delegat inspectorial de Pastoral Juvenil de l’entitat amfitriona, juntament amb la benvinguda institucional i les salutacions de Miguel Canino Zanoletty, coordinador inspectorial d’Escoles de SMX i Fabrizio Bonalume, director de CNOS-FAP.

La jornada va permetre l’anàlisi en profunditat del projecte DBWAVE juntament amb els objectius generals i l’impacte assolit, de la mà d’Iván Toscano i Angelica Projetti, gerents de projectes de CNOS-FAP. També va haver-hi ocasió de conèixer les eines elaborades pels diferents responsables en aquest projecte, centrades en la base de dades per al Seguiment de Graduats; la guia de l’Oficina del Servei d’Ocupació, l’eina d’avaluació d’habilitats toves o la carta de mobilitat salesiana.

Els assistents i espectadors que van seguir l’emissió on line van poder submergir-se a la pàgina web del projecte, on estan disponibles tots els materials i recursos, per centrar-se posteriorment en els propers passos.

L’objectiu principal d’aquest grup ha estat centrat a crear una xarxa de treball salesiana a nivell europeu que aposti per la internacionalització de la institució a través de la participació dels seus centres als diferents programes Erasmus+, i en propostes de projectes on col·laborar de manera conjunta. Sota aquesta premissa s’ha configurat la idea DB Tech Europe que mesurarà l’impacte i l’estratègia d’accions futures. En aquest camp, Renato Cursi, Secretari Executiu de Don Bosco Internacional (DBI), va incidir en el treball a realitzar i en els valors afegits de la xarxa DB Tech Europe, juntament amb George Tharaniyil-sdb, Director executiu de DB Tech Àfrica.

Els participants van tenir ocasió d’aprofundir aquest escenari futur des del diàleg a partir de la qüestió ‘Per què una xarxa europea de CoVEs* sobre la integració social i professional de TCN a través de l’aprenentatge?

La darrera part de la jornada es va centrar en la formació sobre un enfocament sistèmic i el treball preparatori per al desenvolupament d’una xarxa europea de CoVE per a migrants, a càrrec de Riccardo Giannotta, Gerent de projectes de VIS; i Markus Espeter, Gerent de projectes de EVBB.

També hi va haver ocasió de conèixer la planificació executiva i l’avaluació de resultats centrada en un o més serveis CoVEs, segons el model espanyol i italià, i la taula rodona posterior.

L’acte va finalitzar amb les paraules d’agraïment i comiat de Miguel Canino Zanoletty que va posar en valor totes les reunions de coordinació, les activitats d’aprenentatge entre parells, les revisions i els grups de treball en una xarxa que compta amb 150 anys d’experiència al sector de l’educació i que presta oportunitats d’ocupació destinades majoritàriament als joves més desafavorits.

Aquestes sessions de treball també van permetre durant els dies previs conèixer de primera mà la feina feta des del centre educatiu de Salesians Trinidad, a més de visitar la ciutat de Sevilla i gaudir del centre històric

Un projecte que repercutirà en 60.000 alumnes i 7.000 professors de FP de la Unió Europea gràcies al foment de la qualitat i la inclusió

Aquest projecte és compartit per la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora; Fundació Tech Don Bosco. (Espanya); Federazione CNOS-FAP. Itàlia; Szalézi Intézmény Fenntartó. Hongria; Association Maisons Don Bosco. França; Don Bosco Onderwijscentrum. Bèlgica; Deutsche Provinz der Salesianer Don Bosco. Alemanya i Don Bosco International. (Bèlgica) va néixer del compromís per donar una resposta educativa per a l’augment de l’ocupabilitat i la inclusió social dels joves a través de la Formació Professional.

DB Wave tindrà un impacte a llarg termini en uns 60.000 alumnes i 7.000 professors de FP de la Unió Europea gràcies al foment de la qualitat i la inclusió.

La Formació Professional és el vaixell insígnia de l’ensenyament salesià. Els centres salesians mantenen acords amb diferents empreses amb què millorar la formació oferta als alumnes per aprendre un ofici.

En els darrers anys, s’ha incorporat als programes d’estudis la FP Dual, una modalitat que permet als alumnes formar-se professionalment en empreses que col·laboren amb els centres salesians. D’altra banda, des de Salesians s’ha reforçat la FP Bàsica amb l’objectiu d’oferir una nova oportunitat als alumnes que han tingut dificultats per finalitzar els estudis obligatoris.

Actualment, més de 18.600 joves aprenen un ofici a 61 centres salesians de FP a Espanya, on treballen al voltant de 1.500 docents.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…