El Rector Major dels Salesians va celebrar el 125e aniversari de València Sant Antoni Abat

29 abril 2024

Per Salesians Comunicació

l

Del 26 al 28 d’abril el cardenal espanyol, Mons. Ángel Fernández Artime, va tenir diferents trobades en les que va animar a mantenir viu el ‘somni’ de Don Bosco en l’actualitat.

El Rector Major dels Salesians, el cardenal espanyol Mons. Ángel Fernández Artime, inicià el 26 d’abril la seva visita a València amb motiu del 125e aniversari de la presència salesiana de València Sant Antoni Abat que permeté al superior general de la congregació conèixer de primera mà la tasca salesiana a València.

Durant el seu viatge va tenir trobades amb salesians, membres de la Família Salesiana, famílies, representants de l’Església i autoritats locals, però especialment va tenir ocasió de veure’s amb l’alumnat del centre i joves del Moviment Juvenil Salesià, principals destinataris de l’acció salesiana, que van ser els protagonistes de diferents moments al costat del desè successor de Sant Joan Bosco.

El programa del 26 de abril va començar a les 18’30 hores amb l’arribada a la presència salesiana, on fou rebut per un comitè de benvinguda en les instal·lacions del col·legi salesià, perquè conegués les noves instal·lacions d’Educació Infantil, amb el posterior desplaçament a la comunitat per la salutació fraterna i el res de vespres. El superior de la Inspectoria Maria Auxiliadora, Fernando Miranda, fou l’encarregat de donar la benvinguda al Rector Major agraint-li la seva presència i invitant-lo a sentir-se a casa. “Don Ángel gràcies per estar aquí i per ser part d’aquesta història que estem construint plegats” destacà el director de la presència salesiana, Santiago Muñoz, recordant el compromís que la casa té amb l’educació de qualitat i d’amor per als joves. Posteriorment, a partir de las 20:30, visità la Casa Don Bosco, projecte social de la fundació FISAT Salesians Social, per a tenir una trobada amb els nens i nenes amb els qui va compartir el sopar i seguidament els dirigí unes paraules de ‘Bones Nits’.

El programa del 27 d’abril va començar a les 10 hores en la parròquia de Sant Antoni Abat amb l’inici del dia de la Comunitat Educativa Pastoral que es desenvolupà amb les famílies de la presència salesiana durant tot el matí en un pati ple de vida a ‘l‘estil de Valdocco’. “Hem escrit molt sobre la Comunitat Educativa Pastoral però avui, vosaltres; avis, papàs i infants, sou els qui doneu vida als documents gràcies al carisma salesià que un dia van plantar els Salesians en aquesta terra fèrtil”, va dir en les seves paraules a les famílies del barri.

A las 12:30 visità la seu de la fundació FISAT per a conèixer els projectes d’atenció residencial, socioeducatius i d’inserció sociolaboral que l’entitat salesiana duu a terme entre els joves en risc. El Rector Major agraí la tasca del voluntariat i de les persones vocacionades que fan possible tirar endavant els projectes socials. Subratllà que ‘el més meravellós que tenim en les presències salesianes és la realitat vista en els projectes socials’. “Sou el voluntariat en tota la seva expressió. La vida entesa com a donació té més sentit. No us podeu imaginar la inversió que esteu fent de futur i de present par a la vostra felicitat”.

Durant la tarda, després de la trobada prèvia amb els participants en la trobada vocacional, va haver-hi un moment amb joves de tota la Comunitat Valenciana que començà amb una celebració protagonitzada pels ‘destinataris preferents de Don Bosco’ en la parròquia, continuà en el teatre i finalitzà amb un berenar i jocs en el pati, a més de la tradicional foto de família. Va ser un moment carregat de missatges en els que el Rector Major animava els joves a ser els protagonistes del seu futur.

“Us desitjo que cada jove pugui fer realitat el seu somni, aquest projecte de vida que cada u va intentant construir. No ho teniu fàcil, doncs sou unes generacions  magnífiques i ben preparades a las que la societat no is està donant totes les oportunitats que mereixeu. Per això el meu desig és que aconseguiu conquerir els vostres somnis essent feliços i desenvolupant tot el millor que teniu”, compartia.

El programa del 28 de abril va començar a les 10:00 hores amb la trobada amb la Família Salesiana a la que animà a seguir vivint el present i el futur des de la fe. “La nostra aportació més gran és el que som carismàticament, cuidem les nostres famílies, les nostres comunitats locals, seguim donant testimoni amb els nostres actes i comuniquem el que som, el que fem i amb qui estem”, afegí.

A continuació, a les 12 hores se celebrà l’Eucaristia de renovació del compromís salesià, presidida pel propi Rector Major, i que va servir de clausura de la visita, emmarcada en el programa d’aquests 125 anys ‘d‘Història viva’.

Unos comienzos sencillos en 1898

El 28 de noviembre de 1898 el beato Felipe Rinaldi, inspector de la España salesiana vivió el comienzo de esta obra en la barriada de la calle Sagunto. Una casa que, con unos comienzos sencillos, tuvo unos momentos espléndidos desde sus orígenes hasta la década 1910-1920 gracias al trabajo de salesianos como Guillermo Viñas, director que dejó huella profunda en esta obra. Más tarde, tras la penumbra de la guerra civil, consiguió recuperar su servicio incansable en las décadas 1946-1966, en colaboración con el arzobispo de Valencia, el salesiano Marcelino Olaechea, con un sello pastoral que marcó unas profundas raíces. 

 Una casa salesiana completa

En la actualidad es una casa salesiana completa, con todos los ambientes pastorales y una serie de propuestas que tienen como finalidad la educación y la evangelización de los jóvenes (Itinerario de Educación en la Fe, Deporte Educativo, Animación vocacional, Arte) para hacer de ellos, en palabras de Don Bosco, honrados ciudadanos y buenos cristianos. Una casa que pone especialmente su mirada en atender a los chicos y chicas en situación de mayor vulnerabilidad en todos los ambientes y, sobre todo, en los distintos proyectos sociales. También en la casa se encuentran una serie de Servicios Inspectoriales y las sedes de la Fundación Iniciativa Solidaria Ángel Tomás y la ONGD Bosco Global.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…