El Rector Major dels Salesians visitarà València

22 abril 2024

Per Salesians Comunicació

l

La presència salesiana de sant Antoni Abat acollirà diversos actes amb el cardenal espanyol, Mons. Ángel Fernández Artime, amb motiu del 125 aniversari de la labor salesiana a la ciutat.

El Rector Major dels Salesians, el cardenal espanyol Mons. Ángel Fernández Artime, inicia el 26 d’abril la seva visita a València. Es tracta d’un programa institucional, emmarcat en els actes del 125 aniversari de la presència salesiana de València sant Antoni Abat, que permetrà al superior general de la congregació conèixer de primera mà la labor salesiana a València.

Durant el seu viatge mantindrà trobades amb salesians, membres de la Família Salesiana, famílies, representants de l’Església i autoritats, però especialment tindrà ocasió de veure’s amb l’alumnat del centre i joves del Moviment Juvenil Salesià, principals destinataris de l’acció salesiana, que preparen diversos moments per a rebre al desè successor de Sant Joan Bosco.

El programa del 26 d’abril començarà a les 18’30 hores amb l’arribada a la presència salesiana, on serà rebut per un comitè de benvinguda en les instal·lacions del col·legi salesià, perquè conegui les noves instal·lacions d’Educació Infantil, amb el posterior desplaçament a la comunitat per a la salutació fraterna i la pregària de Vespres. Posteriorment, a partir de les 20.30, visitarà la Casa Don Bosco, projecte social de la fundació FISAT Salesians Social, per a tenir una trobada amb els nens i nenes amb els quals compartirà el sopar i seguidament els dirigirà unes paraules de ‘Bona nit’.

El programa del 27 d’abril començarà a les 10 hores en la parròquia de sant Antoni Abat amb l’inici del dia de la Comunitat Educatiu Pastoral que es desenvoluparà amb les famílies de la presència salesiana durant tot el matí al pati. A les 12.30 visitarà la seu de la fundació FISAT per a conèixer els projectes d’atenció residencial, socioeducatius i d’inserció sociolaboral que l’entitat salesiana duu a terme entre els joves en risc. Allí tindrà una trobada amb els equips tècnics i persones voluntàries. Seguidament, a les 13’15 hores participarà en un diàleg amb els joves de la trobada vocacional.

Durant la tarda, a partir de les 16.30 hores es desenvoluparà una trobada de tots els joves de la Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia i Aragó que començarà en la parròquia, continuarà en el teatre i finalitzarà amb un berenar i jocs al pati, a més de la tradicional foto de família.

El programa del 28 d’abril començarà a les 10.00 hores amb la trobada amb la Família Salesiana. A continuació, a les 12 hores tindrà lloc l’Eucaristia de renovació del compromís salesià, que serà presidida pel propi Rector Major, i que servirà com a clausura de la visita emmarcada en el programa 125 anys de ‘Història viva’.

 

Uns començaments senzills en 1898

El 28 de novembre de 1898 el beat Felipe Rinaldi, inspector de l’Espanya salesiana va viure el començament d’aquesta obra en la barriada del carrer Sagunt. Una casa que, amb uns començaments senzills, va tenir uns moments esplèndids des dels seus orígens fins a la dècada 1910-1920 gràcies al treball de salesians com Guillermo Viñas, director que va deixar empremta profunda en aquesta obra. Més tard, després de la penombra de la Guerra civil, va aconseguir recuperar el seu servei incansable en les dècades 1946-1966, en col·laboració amb l’arquebisbe de València, el salesià Marcelino Olaechea, amb un segell pastoral que va marcar unes profundes arrels.

Una casa salesiana completa

En l’actualitat és una casa salesiana completa, amb tots els ambients pastorals i una sèrie de propostes que tenen com a finalitat l’educació i l’evangelització dels joves (Itinerari d’Educació en la Fe, Esport Educatiu, Animació vocacional, Art) per a fer d’ells, en paraules de Don Bosco, honrats ciutadans i bons cristians. Una casa que posa especialment la seva mirada a atendre els nois i noies en situació de major vulnerabilitat en tots els ambients i, sobretot, en els diferents projectes socials. També a la casa es troben una sèrie de Serveis Inspectoriales i les seus de la Fundació Iniciativa Solidària Ángel Tomás i la ONGD Bosco Global.

Dades biogràfiques del Rector Major, Ángel Fernández Artime

Ángel Fernández Artime va néixer el 21 d’agost de 1960 en Gozón-Luanco (Astúries), Espanya.

Va ser ordenat sacerdot el 4 de juliol de 1987 a Lleó. Natural d’aquesta mateixa província, es va llicenciar en Teologia Pastoral i en Filosofia i Pedagogia. Després de formar part de la comissió tècnica que va preparar el 26° Capítol General, en 2009 va ser elegit Provincial de la Província Argentina Sud, amb seu a Buenos Aires.

El 23 de desembre de 2013 va ser nomenat Superior de la nova Inspectoria d’Espanya (SMX), dedicada a «María Auxiliadora», però abans de poder assumir aquest nou servei, el 25 de març de 2014, va ser elegit pel 27è Capítol General com a nou Rector Major de la Congregació Salesiana i 10è Successor de Don Bosco. L’11 de març de 2020 va ser confirmat per al segon sexenni 2020-2026.

Va ser nomenat cardenal pel Papa Francesc en el Consistori del 30 de setembre de 2023, amb el títol de cardenal diaca de Santa Maria Auxiliadora en Via Tuscolana. És el primer superior d’una congregació religiosa a ser nomenat cardenal.

El 4 d’octubre de 2023 va ser nomenat membre del Dicasteri per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica.

El 5 de març de 2024 el papa Francesc el va nomenar arquebisbe titular de Ursona i ordenat en la tarda del 20 d’abril en la Basílica de Santa Maria La Major a Roma.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…