La majoria de persones que van participar en l’experiència de voluntariat internacional tenen una gran inquietud per conèixer realitats diferents a la seva, estan oberts al diferent, volen sortir de la seva zona de confort i tenen moltes ganes d’aprendre, aportar, i empatitzar amb la realitat que, durant un breu període, comprès entre un i dos mesos, tenen l’oportunitat de conèixer.
Així doncs, això és el que han fet, o encara estan fent, les persones voluntàries de les ONGD salesianes que després d’un procés formatiu durant tot el curs s’han llançat a viure aquesta experiència en diferents projectes socials salesians a Tijuana, a Mèxic (amb 7 persones) i a León, també a Mèxic (amb 4 persones), en Ambato, a l’Equador (2 persones), Santa Cruz, a Bolívia (5 persones) i en el mateix país, en Loma Alta (2 persones), Sunyani, a Ghana, (4 persones), i Malabo, a Guinea Equatorial, (1 persona). A Palabek, Uganda (2 persones), a Dosquebradas, Colòmbia (2 persones), a Medellín, en el mateix país (1 persona), en Los Teques, Veneçuela (2 persones) i en el mateix país, 2 persones en Maracaibo. A Santo Domingo, projecte Canillintas de República Dominicana (3 persones), en Petén-Guatemala (2 persones) i a Lima- Perú (2 persones). A més, 7 persones van participar en el Camp de treball de Ceuta, de l’1 a l’11 d’agost, i 6 persones van formar part del Voluntariat Tècnic que es desenvolupa des de fa molts anys en col·laboració amb Moçambic.
«Des de Bosco Global tractem que les persones voluntàries visquin l’experiència perquè els ajudi a ampliar la mirada del món, es trobin amb altres realitats culturals que els permetin trencar prejudicis i sigui una experiència d’obertura i d’escolta profunda. Aquesta experiència permet trobar-se amb altres realitats complexes de les quals es pot aprendre molt per a la vida diària, i en la qual es creen llaços fraterns amb persones i amb altres voluntaris per a construir justícia global una vegada tornin de la seva experiència», explica Eva Caballero, responsable de voluntariat de Bosco Global.
Per part seva, José Carlos Sobejano, responsable de l’Animació Missionera de Salesians Santiago el Major, en col·laboració amb Joves i Desenvolupament i Animació Missionera, explica que «ells donaran, però tornen havent-hi rebut més del que donen… Aquesta és la seva experiència, és el que ens compten. Conviuen en les comunitats salesianes i estan totalment al servei dels projectes pastorals i pedagògics que se’ls presenten. Aquesta experiència vital els fa situar-se en una dinàmica de servei que els ajuda a empatitzar amb la realitat amb la qual es troben».
Per a finalitzar, i fent honor a la frase “més val una imatge que mil paraules”, es comparteixen algunes entrevistes a les persones voluntàries en el terreny realitzades pel programa Estiu salesià de la Delegació de Pastoral Juvenil de Salesians Maria Auxiliadora. També algunes de les fotografies de l’experiència en els diferents llocs.
0 comentarios