Especial Rector Major: Benvingut a casa

9 julio 2024

Marta Peirat

l

Al llarg d'aquests deu anys com a Rector Major, don Ángel Fernández Artime ha visitat diverses vegades l'Espanya salesiana. Repassem tots els viatges.

A més de les primeres visites durant el 2016, que li van permetre prendre el pols a les inspectories després del seu procés d’unificació, ha tingut multitud de motius per acostar-se de nou al seu país natal. Aniversaris, inauguracions, trobades amb joves o amb la Família Salesiana, han estat alguns dels moments en què s’han pogut escoltar les paraules del desè successor de Don Bosco al llarg de la geografia insular i peninsular.

En les seves visites, sempre escortat pels diferents inspectors amb qui va compartir camí, o amb el suport dels Regionals o visitadors extraordinaris de cada moment, va intentar acostar-se a les persones que són la part viva de les cases salesianes. Els malalts, ancians, personal d’administració, infants o joves que van poder creuar unes paraules amb ell sempre han parlat de veritable estima. “Els joves no només han de ser estimats, sinó que han de notar que se’ls estima”, com deia Don Bosco, i així ha estat amb un Rector Major que va regalar el seu afecte per a cada persona, creant allà on ha anat un esperit de família.

Un testimoni d´excepció

La història podria haver estat diferent. El 25 de març de 2014 va ser elegit Rector Major de la Congregació Salesiana. La seva elecció es va produir durant la festivitat de l’Anunciació del Senyor a la Verge Maria. El Capítol General dels Salesians va canviar el full de ruta previst inicialment, ja el desembre del 2013 havia estat nomenat Inspector de la nova Inspectoria de Sevilla, que veuria la llum el juny del 2014, encara que aquest nomenament li va impedir exercir aquest càrrec.

La Providència va voler que, en lloc de com a inspector, el 7 de juny estigués presidint l’eucaristia amb què començava la nova configuració de la Congregació a Espanya.

Després de l’homilia, es van llegir els decrets de creació de les noves inspectories i de nomenament dels nous inspectors: Inspectoria Mara Auxiliadora, amb seu a Sevilla, i Cristóbal López Romero com a primer provincial, i Inspectoria Santiago el Mayor, amb seu a Madrid, i a Juan Carlos Pérez Godoy com a nou provincial. Es culminava així un procés que va començar després del Capítol General 26, en què es va decidir la reorganització de les estructures salesianes, i que tindria a don Ángel com a testimoni privilegiat.

“Som qui som per ser alternativa”

La visita del 2016 va ser el primer recorregut oficial entre les moltes parades que havien d’arribar. Va visitar del 28 d’abril al 14 de maig les diverses presències salesianes guiat pel lema “Benvingut a casa!” en continuïtat amb l’acolliment realitzat a l’urna amb la relíquia de Don Bosco a mitjans i finals del 2013. El seu retorn a Espanya va arribar en un moment important de la vida de les inspectories que començava un nou camí just dos anys abans i es trobaven immerses en un procés de convergència i unificació.

A la inspectoria Santiago El Mayor va recórrer les cases de Madrid, La Coruña, amb l’obertura del centenari, León, Bilbao, Logroño, Burgos, Valladolid, Salamanca i Puertollano. Al llarg de la seva intervenció amb motiu de l’aniversari a terres gallegues va animar la Família Salesiana a continuar sent una alternativa a la societat. “Hem de seguir garantint que preparem els joves per inserir-se a la societat, per a la vida, i també oferir-los valors, consistència humana”.

En la visita al Centre d’Estudis Superiors Don Bosco (CES Don Bosco) que les Filles de Maria Auxiliadora tenen a Madrid, don Ángel va destacar que el pati ha de ser un lloc físic on poder trobar-se. “Necessitem trobar-nos als diversos patis, molt més en el present, al digital”. A més, va suggerir als docents a educar amb “amorevolezza” com ho feia Don Bosco. “Sense el cor és molt difícil poder canviar els joves avui. Heu de transmetre’ls la importància que tenen ells per a vosaltres, en la proximitat i l’afecte; de tot això en dependrà el futur”.

Quedarà per al record la seva primera trobada amb els representants de les plataformes socials on els va exhortar a “ser valents per no vendre’s a ningú”, insistint que “no podem estar callats ni tenir por quan està en joc l’essència de les persones”, convençuts que “som qui som per ser alternativa”.

En la seva visita a la Inspectoria Maria Auxiliadora l’esperaven a Utrera, com a localitat de la Casa Mare a Espanya, Sevilla, Córdoba, Montilla, Antequera, Granada, Cabezo de Torres, El Campello, Alacant, València i Barcelona. En les diferents trobades va convidar als salesians més grans a viure amb gran serenitat i pau aquest moment de les seves vides i a pregar per la Congregació. Als educadors els va animar a treballar des de la interioritat “per descobrir que a la vida Déu pot estar molt proper tocant-te el cor”; i a les famílies a educar els seus fills en el valor del servei i la donació desinteressada. Als alumnes els va dir: “No deixeu de sentir que creiem en vosaltres perquè valeu molt”. Amb els postnovicis i formadors de la comunitat Virgen de las Nieves va tractar el tema de la importància de la formació, la conformació del bon pastor salesià, el procés de maduració personal i l’aprenentatge de viure la missió compartida amb els laics. Mentre que als joves dels projectes d’educació social els va animar dient que “l’important és ser tu amb la teva dignitat, valors i estil”.

“Seguiu sent fidels al que va somiar Don Bosco”

L’any següent, el 2017, va participar durant el mes de gener al 25è aniversari del Premi edebé de Literatura Infantil i Juvenil celebrat a Barcelona. En el marc de la visita va tenir ocasió de visitar l’escola de Sarrià i Can Prats, on, amb el record del pas de Don Bosco per la Ciutat Comtal, es va declarar un autèntic enamorat de la Formació Professional i va destacar la relació propera i excepcional que s’estableix entre l’alumne i el professor. Va donar les gràcies a tota la comunitat educativa de Salesians Sarrià pel compromís amb l’educació dels joves. A l’octubre, va celebrar el centenari de la casa Salesiana de Villena (Alacant) amb una jornada històrica per a la presència salesiana i el municipi de 35.000 habitants. Per mostrar la trobada amb l’alcalde, Francisco Javier Esquembre Menor,  va obrir les portes de la casa consistorial per rebre el successor de Don Bosco i recordar que “tots els centenaris són múltiples del treball que aporta cadascun, sent els salesians un exemple que ha fet contagiar vida i valors a aquesta ciutat”.

Poc temps després tocava tornar, i en aquesta ocasió va ser Madrid per clausurar el SYM Family 2017, congrés en què van participar més de 300 persones de tot el món amb l’objectiu de convertir la família salesiana en subjecte de l’acció pastoral.

«Exemple per als joves del futur»

Del 15 al 23 de juliol de 2018 es va celebrar a Cambados (Galícia) la XII Ciudad de la Gaviota, campament pertanyent a l’etapa ADS de l’Itinerari d’Educació a la Fe. S’hi reunien joves de 12-14 anys d’Astúries, Galícia i Castella-Lleó per conviure i créixer en l’estil de Domènec Savio. El que no saben aquests nois és que durant aquest campament tindrien l’oportunitat de conèixer a algú tan important per a la família salesiana com don Ángel Fernández Artime. Durant la seva sorpresa els va animar a ser “exemple per als joves del futur i transmissors del carisma de Don Bosco, per a tots els joves que vénen darrere”.

L’any 2018 encara tenia un tancament molt especial. El 29 de desembre, tornant a la seva Astúries natal, es desplaçà a Avilés per presidir una celebració de promesa de vida de set salesians cooperadors. “La presència del Rector Major, que per a nosaltres és Ángel, serà com un regal de Nadal”, afirmava la Yolanda, una de les cooperadors presents aquell dia.

“Vosaltres sou el més valuós, nosaltres els salesians tenim un compromís amb la vostra formació”

El 2019 la causa del retorn la va posar el 75è aniversari de l’editorial CCS. El 6 d’abril va presidir l’acte commemoratiu en què va recordar que Don Bosco era un apassionat de la comunicació.

Va caldre esperar alguns mesos fins la tornada. El 28 de gener de 2020 va visitar Navarra per inaugurar Salesians Pamplona a Sarriguren-Valle de Egüés. Dirigint-se a la comunitat educativa va afirmar com n’és d’important parlar amb els joves cara a cara, interessar-se pels seus problemes, parlar-los directament de fe alhora que ser-ne testimonis. “Aquest és el camí per presentar Déu als joves, i en primera persona els deia: vosaltres sou el més valuós, nosaltres els salesians tenim un compromís amb la vostra formació”.

“Perquè la vida salesiana segueixi”

Després de la pausa provocada per la pandèmia mundial, va tornar el 2021 per visitar del 15 al 17 d’octubre les cases salesianes de Lleó, on va tenir una trobada amb salesians, educadors i membres de la Família Salesiana, i de Valladolid, dins de la celebració de els 50 anys de la presència salesiana als barris de Pajarillos i Las Flores on va poder inaugurar el Parc Don Bosco i beneir un monument commemoratiu.

El 2022 va inaugurar el 75è aniversari de Salesians Estrecho, on va subratllar la importància de creure en els joves, preocupar-se de cadascun d’ells, “posar la mirada en qui és més fràgil”.

Al maig de 2023 va visitar Canàries amb motiu del centenari de la presència a Las Palmas i el 75è aniversari a La Orotava.

“Estic molt content per visitar les Canàries per primera vegada”. Més de mig centenar d’alumnes es van desplaçar fins a l’aeroport de Tenerife Nord per oferir-li una càlida acollida des que va posar el primer peu a l’illa, fins que va acabar l’última trobada a l’arxipèlag. “En els darrers 7 anys he tingut l’ocasió de visitar 118 nacions on hi ha els salesians i compartir el meu temps amb joves de totes les cultures. Una de les coses que m’agrada pensar és que en lloc on sóc, si Don Bosco en carn i os aparegués, què us diria. Jo estic convençut que seria: “estimats joves meus estic molt content de conèixer-vos”.

A més, va poder participar seguidament a l’assemblea dels Salesians Cooperadors a Málaga on va acompanyar més de 300 participants procedents dels centres d’Andalusia, Canàries i Extremadura. “Vivim moments molt emotius com la celebració de les promeses a la Catedral de Málaga units a l’Església Diocesana en un marc incomparable i el lliurament de les insígnies de plata a aquelles persones la fidelitat de les quals reconeixem i agraïm públicament amb aquest gest al costat del Rector Major”, explicaven els participants.

Una traca final

Aquest mateix any 2024, don Ángel Fernández va estar a l’abril al seu poble natal, Luanco, oficiant la seva primera missa com a bisbe i el mateix mes va tancar el Capítol Inspectorial de Santiago el Mayor. En aquesta celebració el purpurat va destacar el sentit pasqual de la celebració i va convidar tothom a viure el present des de l’esperança fugint de la temptació del pessimisme i “la manca de fe dels creients”. Per això va convidar a crear comunitats realment d’homes creients en el moment actual. El superior general va confessar que era la primera vegada en els deu anys de ministeri que presideix una clausura d’un Capítol Inspectorial.

La cirereta va ser l’assistència a l’estrena del musical ‘Sueños’ de Toño Casado. Més de 600 espectadors van omplir el pati de butaques del recent reformat Teatre Salesians Paseo, ubicat al madrileny districte de Latina. Casado va convidar el Rector Major dels Salesians a donar un missatge de ‘bona nit’ als presents. El Cardenal Ángel Fernández Artime va felicitar tots els que han fet possible el musical. “El somni dels 9 anys” no va ser només el somni d’un infant, sinó també una visió i tot un programa de vida per a aquest noi. El que va passar, ens ho heu expressat de manera impressionant”, va manifestar el X successor de Don Bosco.

La que probablement sigui la seva última visita a Espanya com a Rector Major va ser a finals del mateix mes, i va anar a la casa que celebrava el 125è aniversari, Sant Antoni Abat de València. Durant la visita va mantenir trobades amb salesians, membres de la Família Salesiana, famílies i autoritats, però especialment va tenir ocasió de veure’s amb l’alumnat del centre i joves del Moviment Juvenil Salesià, principals destinataris de l’acció salesiana, que van gaudir amb intensitat de la visita del desè successor de Sant Joan Bosco. “Us desitjo que cada jove pugui fer realitat el seu somni, aquest projecte de vida que cadascú aneu intentant construir. No ho teniu fàcil, ja que sou unes generacions magnífiques i ben preparades a les quals la societat no us està donant totes les oportunitats que mereixeu. Per això, el meu desig és que aconseguiu conquerir els vostres somnis sent feliços i desenvolupant tot el millor que teniu”, compartia.

Per a la Família Salesiana, les visites del Rector Major al llarg d’aquests deu anys han suposat un impuls a la seva missió en l’educació i l’evangelització dels joves a Espanya.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

Actualidad
¡Gracias, don Ángel!

¡Gracias, don Ángel!

Estábamos en el aula del Capítulo General 27, junto a otros 250 salesianos de todo el mundo, cuando comenzó la votación para elegir al nuevo Rector Mayor. Comenzó a salir el nombre de Ángel Fernández Artime, que terminaba como inspector en Argentina y había sido...

Actualidadssm
Especial Rector Mayor: 10 años 10 aguinaldos, una propuesta clara

Especial Rector Mayor: 10 años 10 aguinaldos, una propuesta clara

El segundo artículo de esta serie conmemorativa es un breve recorrido por los temas tratados en los aguinaldos del cardenal Ángel Fernández Artime durante 10 años. El próximo 16 de agosto renunciará en su cargo como Rector Mayor de la Congregación Salesiana, lo hará rodeado de jóvenes de todo el mundo que están participando el el Sínodo Salesiano de los Jóvenes. Todos ellos conocedores de la propuesta clara de D. Ángel en sus aguinaldos.