S’estima que entre el 10 i el 20% dels adolescents en el món sofreix trastorns mentals, els quals no són diagnosticats ni tractats adequadament, amb estadístiques alarmants sobre autolesions i taxes de suïcidi.
Els nens i adolescents amb trastorns mentals són particularment vulnerables a l’exclusió social, la qual cosa es tradueix en discriminació, dificultats d’aprenentatge, comportaments de risc, problemes de salut física i violacions dels drets humans.
Encara avui, l’estigma sobre la salut mental continua sent un problema obert en la societat i en els ambients educatius, on és necessari promoure una visió sense prejudicis i integrar el benestar emocional de manera transversal.
“La felicitat dels nostres joves és un viatge, no una destinació. Per això, en un món que ens demana ser sempre forts, és important recordar-nos que no és necessari ser-ho tot el temps. La vulnerabilitat és un signe de valentia” afirma el salesià Miguel Ángel García Morcuende, exconseller per a la Pastoral Juvenil Salesiana qui ha ideat i redactat aquesta guia.
Espais segurs per a la salut dels joves
Les dades reals recopilades interpel·len als educadors: ¿els joves compten amb suficients espais segurs i eines per a poder parlar d’aquests temes a l’escola, en els centres juvenils, en les associacions, en les obres socials, en les universitats, on transcorre la major part de les seves experiències?
Aquesta Guia per a Educadors, elaborada pel sector per a la Pastoral Juvenil, trenca el silenci que envolta a la salut mental, desafiant els prejudicis i promovent la sensibilització i l’acompanyament educatiu, a través de: la interpretació de les situacions, la identificació dels senyals d’alarma i la planificació de les intervencions.
Les cases salesianes són molt més que simples llocs d’aprenentatge. Són ambients de creixement, de relacions i, sovint, el primer lloc on es manifesten els signes de malestar psicològic en els joves.
Per a la pedagogia de Don Bosco, el creixement integral dels joves, inclosa la seva salut mental, és tan essencial per al seu benestar com la seva salut física. Una bona educació proporciona bases sòlides també per als principals factors de protecció del seu benestar: hàbits saludables, vincles socials de suport, capacitat per a afrontar els desafiaments de la vida…
Promoure el benestar
L’aportació desenvolupada pel sector per a la Pastoral Juvenil reafirma la importància de promoure el benestar en els contextos educatius. El punt clau és l’entorn entès com un ambient habitat no sols per nens, adolescents i joves, sinó també per consagrats, educadors, agents pastorals, pares, avis, figures significatives que transmeten ensenyaments, coneixements, valors i, sobretot, emocions.
Promoure una perspectiva global, afavorint una aliança entre les diverses figures significatives que acompanyen als joves en el seu desenvolupament, permet construir no sols nous sabers, sinó també nous contextos educatius.
“La salut mental no és només l’absència de malaltia, sinó un estat de benestar que ens permet aconseguir el nostre potencial, afrontar els desafiaments de la vida i construir relacions significatives. La salut mental és un bé valuós que ha de ser protegit i valorat. Invertim en el nostre benestar i en el dels joves” – subratlla per a concloure la doctora Antonella Sinagoga, co-ideadora i col·laboradora del projecte.
0 comentarios