La Confederació Don Bosco acull un cap de setmana formatiu en salut mental i afectivitat sexual

2 diciembre 2024

Confederació Centres Juvenils Don Bosco

l

La Casa Don Bosco de Madrid ha reunit aquest cap de setmana 47 animadors juvenils salesians, i acompanyants de tot Espanya. Durant dues intenses jornades, han adquirit eines per acompanyar els joves en el desenvolupament emocional i afectiu, reforçant el seu compromís amb el benestar integral d'nfants i adolescents.

La trobada formativa va començar el dissabte 30 de novembre al matí i va finalitzar el diumenge 1 de desembre al migdia. A la Casa Don Bosco de Madrid, 47 animadors i animadores dels centres juvenils salesians, van compartir aprenentatges al voltant de la salut mental i l’educació afectivosexual, dos pilars essencials per al desenvolupament integral dels joves.

Educació afectivosexual: una mirada integral

La formació en educació afectivosexual oferida per la Confederació Don Bosco ha destacat pel seu enfocament integral, abastant aspectes biològics, socioculturals i pedagògics per preparar els animadors juvenils en l’acompanyament de nens, nenes i adolescents.

Des de l’àmbit biològic, els participants van aprofundir en conceptes fonamentals com l’anatomia i la fisiologia, el procés de sexuació i la reproducció humana, establint una base científica que els permet abordar amb confiança temes com la identitat i l’orientació sexual. A més, es van explorar aspectes emocionals clau, com l’afectivitat, l’aferrament i l’enamorament, promovent una comprensió empàtica i propera d’aquestes experiències.

A la dimensió sociocultural, la formació va posar el focus en la protecció dels menors i grups vulnerables, proporcionant eines pràctiques per detectar i prevenir situacions de risc. També es va abordar l’impacte de la cultura digital, especialment l’accés a la pornografia, fomentant una reflexió ètica sobre l’ús responsable de les tecnologies i les seves implicacions en el desenvolupament de la sexualitat.

Des d’una perspectiva pedagògica preventiva, es va posar èmfasi en el paper dels animadors com a agents educatius i figures de referència. Els assistents van aprendre a col·laborar amb les famílies a l’educació afectiva-sexual, a més d’abordar temes sensibles com la prevenció d’abusos, la violència en les relacions i les característiques de la maternitat adolescent. L’estil salesià va ser un eix transversal i va promoure un model educatiu que integra la confiança, l’amor i l’espiritualitat.

El temari i continguts, que han estat desenvolupats en col·laboració amb Laura Alcántara (Tècnic Superior en Integració Social), Esperanza Macarena Jiménez  (Graduada en Treball Social) i Rubén Ponce Peña (Graduat en Medicina i SDB), s’emmarca en el  curs d’educació afectivo-sexual  creat i impartit pel Centre Nacional Salesià de Pastoral Juvenil.

Aquesta formació no només prepara els animadors per educar en l’àmbit afectivosexual, sinó que també els ofereix eines per transmetre valors fonamentals com el respecte, l’autocura i la importància d’establir relacions sanes i constructives. Així, s’enforteix la seva tasca com a guies a la vida dels joves, promovent el seu desenvolupament integral i reforçant els llaços comunitaris.

Un dels reptes més grans de l’educació afectivosexual és aconseguir integrar-la de forma transversal i prioritària en tots els ambients en què treballem amb adolescents i joves, i com a prioritat en centres juvenils. Les persones que treballem en educació hem de ser conscients que eduquem no només amb allò que diem, sinó també amb allò que no. Així, en l’àmbit del que és afectiu-sexual, l’educació inespecífica pren una importància especial. Per això, és important formar les persones que a col·legis, centres juvenils, plataformes socials i parròquies comparteixen el seu dia a dia i aporten al desenvolupament maduratiu d’adolescents i joves, perquè puguin comptar amb eines ben fonamentades per a aquest acompanyament.

Laura Alcántara

Equipo pedagógico del encuentro, Técnica de la Federación Bosko Taldea de Centros Juveniles

Salut mental: eines per a l’acompanyament emocional

La proximitat també té un paper clau en l’acompanyament emocional. Mostrar interès genuí, utilitzar el bon humor, somriure i fer atenció als petits detalls són estratègies que enforteixen la confiança i la connexió amb els joves. A més, factors  com el to, ritme, entonació, volum i pauses durant la parla ajuden a crear una comunicació efectiva i accessible.

Dins aquest context, l’ Equip d’Atenció Psicològica Magone, liderat per la seva coordinadora Aurora Martín, va aprofundir en la salut mental des d’un enfocament preventiu. A través d’un taller pràctic, els participants van intentar reconèixer senyals de crisi en joves, promoure espais d’escolta activa i fer servir eines protectores per a educadors.

El sistema preventiu de Don Bosco va ser l’eix transversal per abordar aquestes temàtiques, integrant raó, religió i amor en la promoció del benestar emocional.

Amb aquestes iniciatives, la Confederació Don Bosco reforça el seu compromís amb el desenvolupament integral de la joventut, adaptant-se a les necessitats actuals i construint espais segurs per créixer i aprendre.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…