La Granja Don Bosco d’Ambato, a l’Equador, capacita les dones indígenes en situació de vulnerabilitat i dóna suport a les seves famílies

16 marzo 2023

Bosco Global

l

El projecte impulsat per Bosco Global ofereix formació agropecuària a 50 famílies que, a més de garantir la pròpia seguretat alimentària, comercialitzen l’excedent de producció.

Per als salesians a l’Equador, l’objectiu principal del projecte és enfortir les capacitats tècniques en producció agroecològica i nutrició saludable de dones camperoles i indígenes dels barris perifèrics pobres de la ciutat d’Ambato, i així millorar l’accés al dret a una alimentació completa i saludable de la infància i joventut de la Granja Don Bosco. El projecte compta amb el suport de l’Ajuntament de Málaga.

Kleber Sánchez, agrònom tècnic agropecuari del projecte explica que «fa 3 anys, a l’inici, les famílies beneficiàries eren 25, però que en el projecte actual n’han passat a 50, i la idea és que vagin en augment i que les famílies tinguin més lots de producció i ocupin tot l’espai de cultiu de la Granja Don Bosco.

En l’actualitat, cultivem grans andins, pèsols, faves, hortalisses de la zona com la col, la papa nap i el nap. També tenim cuis, pollastres i porcs. Esperem que en un futur no gaire llunyà puguem plantar arbres fruiters. Volem que la granja sigui una unitat de producció completa i disposar de la cistella bàsica de productes agropecuaris».

Sánchez afegeix que «per això és molt important la capacitació que estem impartint a les dones, primer de forma teòrica i després aplicant-la. És fonamental aprendre-fent, de cara a fixar els coneixements.

Al nostre projecte, cada família contribueix a la seguretat alimentària, produint aliments sans per a casa seva i compartint i associant-se amb les altres famílies del projecte en l’intercanvi de productes alimentaris de primera necessitat. I amb els excedents de producció, les famílies s’organitzen i els comercialitzen.

La creació d’una Associació i la satisfacció de les persones beneficiàries

«Després d’un any de gestions amb el Ministeri d’Agricultura equatorià, hem aconseguit constituir una Associació i estem treballant en la capacitació i en l’obtenció de diversos certificats que ens avalin per poder entrar als circuits comercials convencionals de la regió i beneficiar-nos de forma col·lectiva de tota la feina.

Marina Osuña, 50 anys, una de les beneficiàries del projecte conjuntament amb la família, destaca que «el que més valoro del projecte és el treball en grup, el suport econòmic, i l’atenció que rep el meu fill de 8 anys per part dels Salesians».

En aquest sentit, cal ressaltar que el projecte de la Granja Don Bosco realitza el registre continu de pes i talla per al control de l’estat nutricional de les nenes, nens i adolescents que assisteixen a la Granja, per constatar l’impacte immediat de l’alimentació que reben a l’entitat salesiana cada dia i de la que reben a casa seva, perquè els pares de família tenen accés a terrenys i animals menors de granja per a producció agroecològica i pecuària.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…

BlogsLas cosas de Don Bosco
El plumero

El plumero

El 8 de diciembre de 1841 Don Bosco se dispone a decir misa en la Iglesia de San Francisco de Turín. El sacristán, Giuseppe Comotti, golpea con el mango del plumero a un pobre aprendiz llamado Bartolomé Garelli. Don Bosco afea al sacristán su actitud. Llama amigo al muchacho e inicia con él su obra a favor de los chicos.