«La reacció a la Vigília no està assajada»

6 agosto 2023

Salesians Comunicació

l

Hores abans de participar al Via Crucis amb 800.000 pelegrins, el Rector Major, juntament amb la Mare General, van atendre periodistes i col·laboradors dels mitjans de comunicació que estan seguint la participació salesiana a la Jornada Mundial de la Joventut Lisboa 2023.

La trobada celebrada el 4 d’agost a la tarda va ser organitzada perquè els periodistes i col·laboradors tinguessin l’oportunitat d’escoltar les impressions dels dos superiors i dels dos responsables de pastoral juvenil sobre la Jornada i la participació salesiana.

Don Ángel va descriure el que va presenciar el 2 d’agost a Lisboa durant el Fòrum SYM i a Estoril durant la tarda i la nit a la festa de la JMJ Don Bosco 23. «Estic impressionat pel grau d’identificació dels joves. La capacitat de passar de la celebració al silenci durant la Vigília».

Per a la germana Chiara Cazzuola, l’ambient que es va viure durant tota la cerimònia «posa de manifest el camí que recorren aquests joves». «La reacció a la Vigília no està assajada», va dir la Mare Cazzuola. L’espectacle d’obertura de la tarda, amb la representació dels «Somnis dels nou anys» de Sant Joan Bosco, «d’una manera molt suggeridora, «sense paraules, va enriquir molt el missatge».

«Els nostres joves no fan drama, calor, cues. Quan estan motivats no es queixen»

Per a Miguel Ángel García destacaven dos aspectes: «Els nostres joves no fan drama, calor, cues. Quan estan motivats, no es queixen. En segon lloc, formen part de l’Església, encara que moltes vegades passen desapercebuts a les seves parròquies, a les seves diòcesis, aquí no».

La germana Runita Borja va posar èmfasi en la «forma de fer les coses» de la Família Salesiana per descriure el que més li va impressionar durant els dies de JMJ que ja ha viscut. «Vaig conèixer João [Fialho] quan tenia 10 anys. Ara és aquí com a organitzador», va dir.

El moment convuls que travessen molts joves en diferents llocs del món, amb anys molt convulsos i difícils multiplicats per la pandèmia, preocupa a la superiora salesiana per l’impacte que hi té. «Espero que l’statu quo no absorbeixi aquesta joventut, que és molt bonica, però que també pateix molt per la manca d’oportunitats».

En la valoració de l’acompanyament salesià als joves, la Mare General va destacar la «gran tasca d’aprofundiment en l’espiritualitat» que la Congregació ha aconseguit fer al llarg dels anys. «Al principi, buscàvem un mètode i ho hem trobat». És una qüestió d’acompanyament», va subratllar.

El mateix va subratllar la responsable de Pastoral Juvenil, per a qui la identitat salesiana és la de l’acompanyament proper, «l’amistat, l’enllaç afectiu, l’hospitalitat, la proximitat».

Per a la germana Runita, el compromís del religiós salesià amb la seva missió és total. «Oferir-ho tot, no només els fruits, sinó les arrels i tota la planta. Sempre».

Preguntats sobre com l’Església i la Congregació volen acostar-se a la joventut digital, els dos superiors relativitzen. «La part més important és sempre la carismàtica», va dir la Mare Chiara, malgrat la necessitat d’adaptar-se a les noves generacions. De vegades, va advertir el Rector Major, «correm el risc de veure el món des de la nostra perspectiva». «En primer lloc, diria que no tothom hi té accés. Més d’un terç de les nostres presències són nens del carrer, nens en situació de risc, nens que viuen en una gran pobresa», va subratllar.

Al final de la reunió, que va tenir lloc a la seu dels Salesians a Lisboa, el Rector Major es va dirigir a la Colina de la Trobada, per participar en un dels actes centrals d’aquesta Jornada. 800.000 pelegrins, segons l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, van anar ahir al Parc Eduard VII i als carrers adjacents.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…