Quina petjada deixen els nostres projectes socials? Com saber si les intervencions estan transformant realment la vida de les persones? Amb aquestes preguntes com a punt de partida, les Plataformes Socials Salesianes llancen iMPACT – Mesurament i gestió de l’impacte social, una aposta estratègica per a integrar la cultura de l’impacte en el dia a dia de les entitats.
Impulsat des de CEPSS, aquest projecte col·lectiu busca de mesurar que l’impacte no sigui un tràmit, sinó una eina clau de transformació organitzacional. iMPACT és una manera de convertir les dades en decisions observades i les xifres en sentit social, des d’una mirada compartida entre totes les entitats salesianes que treballen en acció social a Espanya.
“Volem passar de comptar accions a comprendre transformacions. De justificar amb volum a demostrar amb evidència. I fer-ho en xarxa, com treballem en CEPSS”, destaquen des de l’equip coordinador del projecte.
Mesurament amb ànima: metodologia SROI i eina IMPACTA
El projecte es recolza en la metodologia SROI (Social Return on Investment), que permet quantificar el valor social generat pels projectes. Amb l’acompanyament tècnic de The Social Consulting Agency, les entitats estan dissenyant indicadors que reflectixen els canvis rellevants per a les persones a les quals acompanyen, des de l’accés a una ocupació digna fins a la millora del benestar i la seguretat en contextos familiars.
Per a això, compten amb l’eina digital IMPACTA, desenvolupada internament per CEPSS, pionera a Espanya a aplicar la metodologia SROI de manera sistemàtica en entitats socials. IMPACTA permet arreplegar, analitzar, visualitzar i comunicar dades de manera clara i accessible, facilitant l’alineació de resultats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.
Un procés compartit, una cultura en construcció
El treball s’estructura a nivell estatal mitjançant un grup de treball estable que es reuneix setmanalment. A través d’aquesta dinàmica, es genera acompanyament mutu, es resolen dubtes i s’ajusten eines i metodologies de manera col·laborativa. És un espai on la transformació digital, la cultura de la dada i el compromís social s’entrellacen.
Entre els objectius del projecte destaquen:
Fomentar decisions basades en dades i evidències.
Enfortir la transparència i la rendició de comptes.
Capacitar als equips en avaluació i mesurament d’impacte.
Assegurar la sostenibilitat i millora contínua dels projectes.
Desenvolupar un model replicable per a altres entitats del Tercer Sector.
Perquè mesurar també és cuidar
En un context on l’urgent pot eclipsar l’important, la prevenció social no sempre es veu, però val molt. iMPACT naix també per a visibilitzar eixa petjada silenciosa que deixen tants projectes quotidians, i per a demostrar que el social transforma.
“Mesurar l’impacte és també una manera de cuidar. D’escoltar millor. De millorar el que fem, des del que importa. iMPACT és la nostra manera de dir que sabem el que fem, com ho fem… i per què ho fem”, compartixen des de CEPSS.
Finançament
El projecte iMPACT és finançat pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, a través de la Convocatòria d’Activitats d’Interés General considerades d’Interés Social. S’emmarca en la línia d’acció centrada en l’enfortiment del Tercer Sector i voluntariat, apostant pel mesurament de l’impacte social com a via per a millorar la gestió i la transparència en les entitats socials.
0 comentarios