Neix DB Tech Europe, la nova xarxa de centres salesians de formació professional

25 octubre 2023

Salesians Comunicació

l

El llançament de DB Tech Europe es va celebrar divendres passat, 20 d'octubre, a Roma, en un acte presidit pel Rector Major, el cardenal Ángel Fernández Artime.

DB Tech Europe ja és una realitat. La nova xarxa de coordinació de la Formació Professional a Europa i la conca mediterrània es va presentar oficialment el 20 d’octubre passat a Roma. L’esdeveniment, presidit pel Rector Major, el cardenal Ángel Fernández Artime, va comptar amb la participació d’un centenar de projectistes europeus d’escoles i FP salesianes, reunits aquests dies a Roma, i representants d’empreses.

La presentació va anar a càrrec de Miguel Ángel García Morcuende SDB, president de DB Tech Europe i Piero Fabris, director executiu. Tots dos miraven enrere recordant la primera trobada inicial de projectistes a Roma el 2012, que juntament amb moltes altres trobades que van venir després a Sliema, Florència, Saragossa, Sevilla, Budapest, Cracòvia, Niça, Madrid, Munic, Torí… han fet possible entre altres col·laboracions, el desenvolupament conjunt del projecte KA3 d’Erasmus+ DB Wave, germen d´aquesta nova i potent iniciativa que és DB Tech Europe.

La presentació també va comptar amb la presència i suport del Rector Major, el cardenal Ángel Fernández Artime SDB, que va animar a que, a través d’estructures com DB Tech Europe, es continuï treballant per i per als nostres joves, especialment pels més necessitats.

Un nou camí per recórrer

Durant la presentació, es van donar a conèixer els objectius a llarg termini (2023-2028) i els propers passos de DB Tech Europe:

Objectiu general

Donar suport a totes les Inspectories Salesianes, els Centres d’FP i les seves xarxes a Europa per proporcionar educació i formació tècnica integral de la més alta qualitat, dirigint-se especialment als joves vulnerables i més pobres, com a clau per fomentar-ne el desenvolupament social i professional.

Objectius específics
  1. Internacionalització.
  2. Suport professional i tècnic per al desenvolupament del personal de FP.
  3. Obertura, inclusió i excel·lència dels sistemes de FP salesians.
  4. Rellevància dels sistemes de FP per al projecte educatiu salesià.
  5. Aliances estratègiques i construcció d’associacions per a la innovació.
  6. Promoció i sensibilització de la pedagogia, la marca i la visió salesianes a la FP.
  7. Construcció de xarxes, representativitat, govern i sostenibilitat.
Propers passos
  • Estadístiques i informació sobre els sistemes de FP salesians i l’oferta formativa a Europa.
  • Definir qui seran els responsables de DB Tech Europe a cada país.
  • Desenvolupament de capacitats del personal europeu de FP de SDB i de la gestió de la internacionalització (possible ús de fons Erasmus+) en un possible primer projecte pilot europeu.
  • Actualització i animació de les seccions «projectes, eines i millors pràctiques del lloc web https://dbtecheurope.eu, producció de material de visibilitat, participació en esdeveniments i reunions a nivell de la UE (BDI).
  • At first EU Project.
  • The DB Tech Alliance.

A continuació, Piero Fabris va començar un tour pels diferents països membres per conèixer les realitats de cadascú i iniciar línies de treball.

XIII Trobada Projectistes Europeus d’Escoles i FP (SDB)

Els passats 18 i 19 d’octubre, a Roma, va tenir lloc una nova edició de la trobada anual on responsables d’internacionalització de centres salesians de tot Europa posen en comú la seva feina i estableixen noves vies de col·laboració.

Aquesta vegada, l’esdeveniment va comptar amb 88 participants de col·legis, centres de FP i inspectories de 9 països europeus diferents (Alemanya, Bèlgica, Eslovàquia, Espanya, França, Hongria, Itàlia, Malta i Polònia).

De la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora (SMX) van ser-hi presents responsables d’internacionalització de Salesians Cádiz, Elx, Huelva, Monzón, Morón, Badalona, Palma del Río, Sant Vicenç, Sarrià, Sevilla-Triana, Sevilla-Trinidad i Zaragoza. De Salesians Santiago el Mayor van participar-hi representants de Salesians Burgos-Padre Aramburu, Pamplona, Barakaldo-Cruces, Deusto, Aranjuez, Santander, Avilés, Madrid-Ciudad de los Muchachos, Madrid-Paseo, Madrid-Estrecho, Puertollano, Federación Pinardi, Fundación Tech Don Bosco. També hi va haver un participant de Salesianes.

Durant aquests dos dies, i en una primera sessió, els responsables de projectes es van poder donar a conèixer i actualitzar els contactes prèviament existents dins de la nostra xarxa europea. A continuació, es va presentar DB Tech Europa, xarxa que enforteix el compromís dels Salesians de Don Bosco en la Formación Profesional i l’objectiu del qual és estar representats davant les institucions europees i els actors clau per influir i contribuir al desenvolupament d’una agenda europea per a aquesta etapa. La presentació va anar a càrrec de Piero Fabris, director executiu de DB Tech Europe.

En una segona sessió de treball, els participants novells van rebre una formació inicial sobre els projectes Erasmus+. En un altre grup, i simultàniament, els participants amb experiència van rebre formació i actualització, de la mà d’Ivan Toscano, sobre les fonts de finançament disponible per a projectes europeus que treballin la internacionalització, així com de l’estratègia de DB Tech per al 2024.

La segona jornada va anar encaminada cap a l’intercanvi de bones pràctiques i l’oferta d’iniciatives i projectes sobre els quals poder començar a treballar immediatament per al proper any. La xarxa de treball salesià i aquestes trobades faciliten en gran mesura la cerca de socis entre els participants, aspecte més ben valorat entre els membres.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…