Espanya, segons un informe publicat per Reuters, és un dels països d’Europa amb més consum de pòdcast informatius. Els Salesians van començar la seva aposta pel pòdcast en 2020 amb la creació de Salesianos.info/podcast. En aquest sentit és especialment notable l’augment de podcasters i oïdors de pòdcast que han sorgit a partir d’enguany.
Avui es llança un nou episodi de la segona temporada de La Veu dels Joves, un programa creat per joves i per a joves, en el qual són elles i ells els que tenen la veu per a reflexionar sobre temes d’actualitat. En aquest cas, alumnes de Salesians Granadacomenten i debaten sobre les situacions que coneixen d’ansietat i depressió en joves i els seus efectes en l’àmbit escolar.
El primer capítol d’aquesta temporada va estar protagonitzat per joves de Salesians Granada, el segon per joves de Salesians Triana i en els pròxims mesos podrem escoltar joves de Salesians Santander, Badajoz, Màlaga i el Col·legi Major Universitari, entre altres.
A més durant els últims anys cada vegada han estat més les presències que han optat per aquest mitjà per a difondre les seves activitats i donar protagonisme als joves. És el cas de Radio Sales de Salesians Morón de la Frontera que ha llançat aquest mes un pòdcast protagonitzat pels alumnes de l’assignatura ‘Oratòria i debat’.
Per la seva part Salesians San José de Pozoblanco també s’ha sumat al repte del pòdcast llançant el programa ‘Amb cor salesià’.
Història de la Ràdio Salesiana
La degana de les actuals emissores salesianes al nostre país és ‘Don Bosco Radio’, de l’Obra Salesiana d’Ibi (Alacant). Des de fa aproximadament 15 anys es pot sintonitzar en el 88.4 de la FM a la comarca alacantina de L’Alcoià. Una de les potencialitats de la ràdio és la seva funció educativa. Així ho entenen també en el col·legi Sant Joan Bosco de València, on va néixer fa més de tres anys Ràdio Bosco. Amb la mateixa idea va sorgir en el curs 2017/2018 Salesians LAM, un espai digital del col·legi Salesians L’Almunia (Saragossa).
En els últims anys fins a quatre centres s’han animat a posar en marxa la seva pròpia ràdio escolar sumant-se Salesians PadreAramburu a Burgos, Salesians Lugo o Salesians La Orotava. A aquestes iniciatives cal afegir altres més puntuals, com ara els tallers de ràdio que organitzen alguns centres com Salesians Los Boscos a Logronyo, Salesians Cruces a Barakaldo (Biscaia), Salesians Montsó (Osca), ST Ràdio en Triana (Sevilla) i Salesians Santander que donen bon compte d’això. I altres projectes ja van concloure, com a Ràdio Família de Salesians Antequera (Màlaga) o Ràdio Bosco de la parròquia Jesús Obrero de Sevilla, Alcalá de Guadaíra i Morón de la Frontera.
Un altre exemple pot veure’s en #DameLibros, el canal oficial de pòdcastd’Edebé amb el qual desitja acostar-se a mestres, llibreters i lectors amb el desig de consolidar una comunitat que valora i vol continuar impulsant la literatura infantil i juvenil com a eina de desenvolupament i impacte en la formació lectora dels joves. Aquí, l’alumnat de centres com ara Rota o Còrdova han pogut compartir les seves recomanacions en un episodi dedicat al dia del llibre.
En qualsevol cas, la ràdio s’obre pas cada dia entre les cases salesianes com un mitjà amb un enorme potencial per a l’educació i la transmissió de valors. I, a més, donant veu a nens i joves, també des d’altres realitats.
0 comentarios