Pasaporte 0,0 sensibilitza sobre l’addicció als joc d´atzar i apostes en joves i adolescents

13 julio 2023

Confederació Don Bosco de Centres Juvenils Salesians d'Espanya

l

La Confederació de Centres Juvenils Don Bosco d'Espanya presenta la seva quarta campanya de 'Passaport 0,0', la qual té com a objectiu proporcionar diversos recursos per a la prevenció i l'abordatge d'addiccions en joves i adolescents. En aquesta ocasió, s'enfoquen en la problemàtica dels jocs d'atzar, les apostes en línia i la ludopatia.

Des de la Confederació de Centres Juvenils Don Bosco d’Espanya, a través de la seva quarta campanya de ‘Pasaporte 0,0’, posem a disposició del qui ho necessitin diferents materials per a la prevenció i el treball amb joves i adolescents d’algunes addiccions, en aquest cas jocs d’atzar, apostes en línia i ludopatia.

Situació actual del consum de joves en apostes en línia i jocs d’atzar

En aquesta ocasió, s’han preparat materials informatius i didàctics destinats tant a equips tècnics com a equips d’animadors i animadores, amb l’objectiu de treballar la relació i el consum dels joves en apostes en línia i cases d’apostes. En aquesta ocasió s’ha comptat amb la col·laboració de Joaquín Manuel González Cabrera, llicenciat i doctor en Psicologia per la Universitat de Granada. Màster en Psicologia de la Intervenció Social i Màster en Investigació i Avenços en Medicina Preventiva i Salut Pública per la mateixa Universitat.

Les xifres oficials proporcionades per l’Observatori Espanyol de les Drogues i les Addiccions el 2022 indiquen que a la franja de 14-18 anys el 17.2% afirma haver jugat amb diners en els últims 12 mesos presencialment i el 9.4% en línia (sent el 6.4% el que ha jugat en les dues modalitats). La mitjana d’edat de començament del joc presencial és de 14.6 anys i de l’online als 15 anys a les dades de 2021.

El Joc: Afició o addicció?

És important distingir entre l’afició i l’addicció al joc d’atzar. Una persona que gaudeix d’apostar de tant en tant, sense que això afecti negativament la seva vida, es pot considerar un jugador recreatiu. Tot i això, una persona que aposta de manera compulsiva, sense control i sense importar-ne les conseqüències, pot tenir un problema d’addicció al joc. Des de la Confederació Don Bosco, es vol recordar que els menors d’edat han d’estar allunyats del joc en qualsevol de les seves modalitats i que no és admissible que cap no ho faci abans de ser major d’edat.

Les apostes esportives: diversió + problemes

Les apostes esportives s’han popularitzat enormement en els darrers anys, oferint als aficionats l’oportunitat d’apostar als seus esports preferits i esdeveniments esportius. Aquest tipus d’apostes connecten molt bé amb els adolescents i joves, ja que envolten aquests mecanismes aleatoris de recompensa en un tema d’interès general, àmpliament conegut i socialment valorat: l’esport. Encara que per a moltes persones les apostes esportives són una forma d’entreteniment i diversió, per a altres es poden convertir en un problema que afecta el seu benestar i la seva qualitat de vida.

Passaport 0,0 per combatre la ludopatia en adolescents i joves

És un programa d’informació i sensibilització sobre addiccions liderat per la Confederació Don Bosco. L’objectiu principal d’aquest programa és lluitar contra les addiccions en menors a través de la prevenció i l’educació. En anys anteriors, es van treballar materials relacionats amb l’addicció al tabac, l’alcohol i l’abús de begudes energètiques. Tots ells disponibles a la mateixa web.

A la web, trobaràs materials i recursos educatius per prevenir addiccions. Aquest any, comptem amb dos documents descarregables en diversos idiomes. El primer, efectes i conseqüències de la ludopatia, amb una base teòrica sobre les addiccions al joc i les maneres d’apostar que els joves consumeixen actualment. L’altre document, també descarregable en diversos idiomes, és el de recursos didàctics per a agents educatius, en la prevenció contra la ludopatia.

Pasaporte 0.0 està finançat pel Ministeri de Sanitat, a través del pla Nacional sobre Drogues, i el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…