Presentació de la biografia d’Eusebia de Armas Almeida, fundadora del Col·legi Salesià de Guía

3 agosto 2024

Infonorte Digital

l

El Teatre Hespérides de Guía acull dimecres 7 d'agost la presentació del treball de l'investigador i arxiver de Guía, Sergio Aguiar, amb el suport documental d'Alberto Payá, secretari inspectorial de SMX.

Amb el títol  “Eusebia de Armas y el Colegio Salesiano de Guía: Una pugna por su fortuna” serà presentada aquesta nova investigació de Sergio Aguiar Castellano, tècnic de l’arxiu municipal i una de les persones que actualment coneixen millor la història del municipi de Guia de Gran Canària, no en va és autor d’una desena de llibres relacionats amb la seva història local .

En aquesta ocasió, presenta un estudi detallat sobre la vida d’Eusebia de Armas Almeida, nascuda a Guía el 1878 i morta el 1960. El llibre, de més de 500 pàgines, i amb una destacada aportació fotogràfica i documental, ha estat publicat per la Editorial Genealógica Canaria (EDIGECA) i compta amb el pròleg del periodista Amado Moreno Suárez, antic alumne del centre, i un epíleg a càrrec d’Alberto Payá Rico, secretari del Consell de la Inspectoria Salesiana Maria Auxiliadora, que ja va visitar el municipi per a la posada en comú del material històric.

“Si durant el segle XX passat hi va haver una expansió a les Canàries de les comunitats religioses dedicades a l’àmbit educatiu, va ser en gran mesura gràcies a benefactors particulars —dones sense descendència en general— que havent acumulat un ampli patrimoni familiar decidien invertir-lo en l’educació de els més necessitats, trobant a Dña. Eusebia de Armas Almeida un exemple destacat.

Amb la creació del Col·legi Maria Auxiliadora, conegut comunament com a Col·legi Salesià de Guía, aquesta dama culmina la seva gran obra benèfica a favor de l’impuls educatiu de les classes socials més baixes, no només del municipi, sinó del nord de Gran Canària.

La seva vida, àmpliament estudiada per aquest llibre de Sergio Aguiar Castellano, mostra una dona de fortes conviccions religioses, de vegades ingènua i de vegades temorosa que ha de decidir com administrar el seu patrimoni i a qui llegar-lo, cosa que genera un conflicte d’interessos entre la comunitat salesiana triada per ella per administrar el centre educatiu i el bisbat de les Canàries , que la pressiona perquè els nom com a hereus universals de la seva fortuna.

L’autor, destacat investigador de personalitats guienques com Miguel Santiago Rodríguez o Rafael Almeida Mateos, entre d’altres, ens aporta en aquesta publicació un impressionant arxiu documental i fotogràfic, la gran majoria inèdit, amb què il·lustra la nostra protagonista, la seva família i el seu llegat , que amb tota seguretat farà les delícies de tothom qui vulgui acostar-se a conèixer-lo i per descomptat, a aquells alumnes que durant gairebé dues dècades van estudiar en aquest centre, i que des del tancament no ha estat exempt de polèmica”.

Exposició urbana durant les festes de la Verge 2024

Prèviament a la presentació del llibre, a les 19:00 hores serà inaugurada a la plaça de Las Huertas, al costat del Centre de Salut, una exposició urbana que recollirà de manera resumida, amb fotografies i documents, la vida de la senyora Eusebia de Armas Almeida , on destaquen fotos, fins ara inèdites, de la construcció del Col·legi dels salesians que daten entre 1947 i 1955.

0 comentarios

Enviar un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *


El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.

También te puede interesar…