Els reptes i desafiaments de la privacitat dels alumnes en un entorn digital fou el contingut sobre el que tractà la formació feta pel claustre del col·legi de Salesians de Sabadell el passat dia 15 de gener.
Per això, David Avilés, Delegat de Protecció de Dades (DPD) del centre educatiu en qüestió, – i de la resta de centres educatius de la Inspectoria Maria Auxiliadora-, acudí per segon any per a motivar el claustre amb algunes reflexions actuals i/o que estan en un horitzó proper, que està generant canvis en el context dels alumnes. Una és generar pensament adequat i necessari sobre la “des-digitalització”, és a dir, com ha de preparar-se el centre educatiu per atendre nous problemes que es detecten vinculats a les conseqüències negatives que la sobreexposició a pantalles està generant en els menors: s’entenen problemes com la reducció de les hores de descans, desequilibris del somni, fatiga visual i/o amb problemes en la visió, obesitat per l’absència d’activitat física combinada, ansietat, frustració, impulsivitat i agressivitat per l’efecte que succeeix si no es produeixen respostes immediates en el món digital, així com l’aïllament social per l’absència d’interacció fora de les pantalles, i les alteracions en el neuro-desenvolupament i aprenentatge. De forma que es van oferir estratègies d’equilibri, minimització d’hores de pantalles, d’edat en l’accés a mitjans digitals, i recomanacions que aplicades cuiden també l’entorn de privacitat del menor.
En una segona part, la sessió abordà l’escenari que ocupa actualment la Intel·ligència Artificial (IA) en el context educatiu. Per això el DPD analitzà l’últim informe de IA i educació publicat per l’Oficina de Ciència i Tecnologia del Congrés dels Diputats, on es debat sobre les oportunitats que s’obren tant per l’alumnat com pel professorat, així com els riscos del seu ús en l’actualitat i sobretot quin és l’encaix, l’horitzó de la IA en educació. L’informe aclareix que en l’actualitat només 15 països han aprovat o desenvolupat els seus currículums per el seu ensenyament i Espanya no està entre ells, i que la seva introducció reglada segueix pendent. Això duu a una reflexió de cautela i de prevenció, per la qual cosa abans del seu ús s’ha de i es pot avançar en l’alfabetització en IA del professorat i de l’alumnat com a clau per a entendre bé el seu funcionament i cultivar el pensament crític i responsable, ja que una IA precisa de compliment legal, adhesió a principis ètics i sobretot de la supervisió humana.
Amb aquesta segona sessió el claustre de Sabadell fa un pas més en reforçar privacitat i protecció de dades en el seu dia a dia, conforme al seu pla de formació.
0 comentarios